ETKİNLİKLERİN YER VE SAATLERİ

Kahramanmaraşlılar, tarihindeki bu önemli günü gurur ve minnetle anıyor. İl genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerde, şehitler anılırken, kurtuluş mücadelesine katkı sunan kahramanlar da saygıyla yad ediliyor. 9 Şubat Cuma günü başlayan etkinlikler devam ederken bugün ise, Trabzon Caddesi’nde saat 10.00’da İstiklâl Madalyası’nın Şanlı Bayrağa takılması, 10.05’te Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti, 10.10’da Kısa Film gösterimi, 10.15’te şiir okunması, 10.20’te protokol konuşmaları, 10.55’te Kurtuluş Destanı Tiyatro Oyunu ve 11.25’te geçit töreni gerçekleştirilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 02 11 112435

FRANSIZ KOMUTAN, TÜRKLERİ YENEMEYECEĞİNİ ANLAYINCA ÇEKİLME KARARI ALDI

11 Şubat 1920 gecesi, sahte bir saldırı planı hazırlayan Fransız İşgal Kuvvetleri Komutanı General Kerret, elindeki tüm teknik imkâna ve silaha rağmen Türkleri yenemeyeceğini anladı ve çekilme kararı aldı. Gece çekiliş sırasında ses çıkarmaması için atların ayaklarına keçe bağlanılması emrini veren General Kerret, soğuğa, açlığa rağmen elindeki kıt kanat imkanlarla savaşan Maraşlılara karşı yenilgiyi kabul etti. 11 Şubat saat 3 buçuk sıralarında askerlerinin bir bölümünü şehirde bırakan General Kerret yanına aldığı 2 bin kişilik Ermeni grubuyla birlikte şehirden çıktı. Fransız askerlerinin Kışlayı ateşe verdikleri haberini alan Arslan Bey, Maraş’ın düşman işgalinden kurtulduğunu anladı. 11 Şubat 1920 sabahında Maraş’ta Türk milleti büyük bir zafer kazandı. Fransızlar, Agop Hırlakyan gibi birçok Ermeni ileri gelenine bile haber vermeden şehri terk edip gittiler. Arslan Bey’in emri ile geride kalan Fransız askerlerine ve Ermenilere iyi davranıldı, hiçbir surette kötü davranılmasına müsaade edilmedi.

Ekran Görüntüsü 2024 02 11 112549

KURTULUŞ MÜCADELESİ’NİN İLK ZAFERİ

Maraş halkının eksi 20 derecede yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki karda, tipide açlık ve yokluğa rağmen devrin en iyi silah ve cephanesiyle donanmış Fransız kuvvetlerine karşı kazandığı büyük zafer, Anadolu’da başlatılan Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk zaferi olurken Maraş’taki kahramanlık destanı, diğer şehirlere de örnek oldu. Maraşlılar, şehirlerini düşman işgalinden kurtardıktan sonra Antep’in kurtuluşu için yardıma koştular. Antep’in kurtuluşundan sonra Osmaniye’ye yardım ettiler. Mustafa Kemal Paşa’nın Sakarya Meydan Savaşı’nda Maraşlı askerler canla başla vatanları için savaştılar.

Editör: Çağatay Gedik