Tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da geçtiğimiz hafta itibariyle başlayan ve kenti etkisi altına alan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak şeklinde yağan kar şehri beyaza bürürken, hem sürücüler hem de vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yoğun kar yağışının getirdiği olumsuzluklar sürerken, özellikle son günlerde yaşanan çatı çökmesi olumsuz örneklerden sadece biri oldu. Kahramanmaraş’ta birçok apartman yâda yapının çatısı kar kütleleri nedeniyle çöktü. Çatı çökmelerinden ötürü hem maddi hem de manevi kayıplar yaşandı. Konuyla ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, çöken çatıların projesiz-hesapsız yapılar olduğunu vurguladı.

“MÜHENDİSLİK ÇÖZÜM ÜRETEN BİR BİLİMDİR”
Dalkıran, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Son günlerde yağan yoğun kar yağışları şehrimiz genelinde çatılarda çökmelerle maddi hasarlar meydana gelmiştir. Ayrıca Cahit Zarifoğlu Caddesi’nde sundurma çatının çökmesi iki vatandaşımızın yaralanmasına sebep olmuştur. İnşaat Mühendisleri Odası olarak sürekli dile getirdiğimiz mühendislik hizmetlerinin alınmamasının sonuçları bir kez daha karşımıza çıkmıştır. Mühendislik çözüm üreten bir bilimdir.

“YAPI NE OLURSA OLSUN STANDARTLARA UYULMALI”
Yapısal sorunların çözümünü 3 ana unsurlu düşünmeliyiz; tüm yapıların tasarımlarında mühendislik disiplinlerine ve mevcut standartlara uygun olarak tasarlanıp projelendirilmesi sorunun çözümünde birincil etkendir. İkincil etken ise projelendirilen yapı ne olursa olsun yapım aşamasında proje ve standartlara uygun üretimin-montajın sağlanmasıdır.

“BAKIM VE İŞLETMELERİNİN EKSİKSİZ YAPILMASI GEREKİYOR”
Üçüncü etkende yapıların hizmete açılması sonrasında bakım ve işletmelerinin eksiksiz yapılabilmesidir. Örneğin çatı kaplama kontrolü olup ve yağış tahliyesi için kullanılan boruların bakımı ve onarımlarının mümkünse aylık yapılması çıkabilecek maliyetleri azaltacak ve yapı ömrünü de uzatacaktır.

“ÇATILARDA YAĞIŞ YÜKLERİ METREKAREYE EN AZ 75 KİLOGRAMDIR”
Şehrimizdeki statik hesabı yapılan çatılarda yağış yükleri metrekareye en az 75 kilogramdır. (bu değer rakım ve diğer verilere göre değişkenlik gösterir) Ancak uzun süreli yağışlarda çatı temizliği yapılmamışsa; çatı eğimi ve tahliyelerin donması soğuk havanında etkisiyle altta kalan katmanlar buz haline dönüşür dolayısıyla yağışın devam etmesi sonucunda çatı ciddi bir yüke maruz kalır.

“EN BÜYÜK RİSK…”
Esas önemli olan sorun ise inşaat mühendisi olmayan kişiler tarafından sadece yapı sahibinin isteği doğrultusunda projesiz-hesapsız yapılan çatılardır. Buradaki en büyük risk ise doğrama ustasının tecrübelerine güvenilip herhangi bir hesap yapılmadan profil ve çatı özellikleri belirlenip yapılır, sonrasında ya yapılan çatı gereğinden fazla maliyetli çıkacaktır, yahut yetersiz kesitleri kullanıldığı için yağışlara ve rüzgara dayanmayacaktır.    

“ASLA UCUZA KAÇMAYIN!”
Piyasadaki işleyişte yapı sahipleri karşılaştırmalarını sadece fiyat esaslı olarak yaptıklarında ise inşaat mühendislerinden alınan teklifler yukarılarda kalmaktadır. Sonuç olarak vatandaşlarımızın bu konuda ucuza kaçmamalarını; hakkıyla yapılan işin uzun vadede en ekonomik seçenek olduğunu unutmamalarıdır.”

Haber: Emre Akkış
 

Editör: Mahmut Beyaz