6 Şubat’ta meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde birçok sektörde can ve mal kayıpları yaşandı. Can, mal kayıpları ve mağduriyetlerin yaşandığı sektörlerden biri olan tarım sektöründe üretim sezonu yerini hasat sezonuna bıraktı. Hasat sezonuna sayılı günler kala buğday taban fiyatlarının açıklanmasını bekleyen milyonlarca çiftçi ve tüccar gözünü açıklanacak rakamlara çevirdi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ‘’Açıklanacak fiyatı sabırsızlıkla bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki çiftçinin üretim ve girdi maliyetleri göz önünde bulundurulur. Açıklanan fiyatta çiftçimizin mağduriyet yaşamaması içinde 10 TL ve üzerinde bir fiyat bekliyoruz’’ dedi.
BUĞDAY FİYATLARININ BİR AN ÖNCE AÇIKLANMASI GEREKİYOR
Hasadı yaklaşan buğdayın ve arpanın Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini söyleyen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ‘’2022-2023 üretim sezonu artık yerini yavaş yavaş hasat sezonuna bırakmaya başladı. Buğday, arpa gibi ürünlerimizde artık hasada başlayacağız. Çiftçilerimizin depremde yaşamış olduğu mağduriyetlerden sonra bugünlerde hasadı yaklaşan buğdayın ve arpanın Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla fiyatının bir an önce açıklanması gerekiyor. Hasat başlamadan önce açıklanması gerekiyor ki çiftçilerimizin ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine mi verilecek yoksa serbest piyasada tüccarlara veya un fabrikaları gibi birçok kurum ve kuruluşa mı verilecek? Bu sebeplerden dolayı çiftçimiz bir an önce fiyatların açıklanmasını bekliyor. Açıklanacak olan fiyat çiftçimiz adına ürünü nasıl değerlendireceğini ve bir yol haritasını çizip ona göre hasadını gerçekleştirip, deposuna koyacaksa kendi deposunda muhafaza edecek veya Toprak Mahsulleri Ofisi ya da serbest piyasadaki tüccarlara verecek. Bunun için bir an önce fiyatın açıklanması gerekiyor.
BEKLENTİMİZ 10 TL VE ÜZERİNDE BİR FİYAT
Şehrimizi ve 11 ili kapsayan depremde zarar gören çiftçilerimizin bir de fiyat konusunda zarar görmemesi ve fiyattan dolayı mağduriyet yaşamaması için fiyatın bir an önce açıklanması lazım. Açıklanan fiyatın da üretim maliyetlerinin göz önünde bulundurularak, çiftçimizin girdi maliyetleri, üretim, artan işçilik, tohum ve elektrik maliyetlerinin de göz önünde bulundurularak bir an önce açıklanması gerekiyor. Tabi çiftçimizin adına konuşacak olursak, açıklanacak fiyatların tatmin edici fiyatlar olması gerekiyor. Beklentimiz 10 TL ve üzerinde bir fiyat. Çiftçilerimiz de 10 TL üzerinden bir fiyat bekliyor. Bu fiyatın bir an önce açıklanıp çiftçimizin mağduriyet yaşamaması gerekiyor. Konuyla alakalı bakanımızla Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezimizde görüşüyoruz. Açıklanacak fiyatı sabırsızlıkla bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki çiftçinin üretim ve girdi maliyetleri göz önünde bulundurulur. Açıklanan fiyatta çiftçimizin fiyatta mağduriyet yaşamaması içinde 10 TL ve üzerinde bir fiyat beklentisi bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.
Haber: Yunus Emre Bayır