Konut ihtiyacı olan vatandaşlar tarafından tercih edilen prefabrik evler son dönemde oldukça rağbet görüyor. Çelik yapıdan oluşan bu evler, özellikle ülkemizde yaşanan ve yaşanabilirliği göz önünde bulundurulan depremler sebebiyle, vatandaşlar tarafından tercih edilmeye başlandı. 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası satış ve taleplerinde zirve noktasına ulaşan prefabrik yapılar, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta da hızlı kurulumu sebebiyle afetzedelere anında barınma imkanı sağlayarak konaklama ihtiyacını karşılıyor. Betonarme yapılara nazaran daha güvenli ortam oluşturan, tasarımlarıyla ve ekonomik açıdanda tercih sebebi olan prefabrik yapılar, sadece deprem sonrası acil ihtiyaçları karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda 100 yıl gibi uzun vadeli kullanım imkanıda sağlıyor.

327183989_1313883822741687_2131546864690787795_n

BELEDİYELERDEN RUHSATLANDIRMA İÇİN GEREKLİ İZİNLER ALINMALI

Kahramanmaraş’ta faaliyetlerini sürdüren Asya Prefabrik-Çelik İşletme Sahibi İsmail Kuybu, ortalama 3 ay içerisinde prefabrik evlerin anahtar tesliminin gerçekleştirilebildiğini söyledi. Kuybu, sözlerine şöyle devam etti; “Prefabrik ev inşa ettirebilmek için önce belediyelerdenden ruhsatlandırma için gerekli izinlerin alınması lazım. Yani evin yapılacağı arsanın imar çapının olması lazım. Ama maalesef şu anda özellikle kırsal kesimlerde ruhsatsız birçok yapı yapılıyor. Kentte halen bölge bölge zemin çalışmaları yapılıyor. Henüz tamamlanmadığı için, vatandaşlarda bir an evvel barınma sorununu çözmek için imar planı olmayan yerlere de konut yaptırabiliyor.

BETONA KIYASLA 10 KAT DAHA DAYANIKLI

Prefabrik yapıların dayanıklılığı, betona kıyasla rüzgar, deprem gibi kriterlerde 10 kat daha dayanıklıdır. Çünkü, esnemesi 10 kattan daha fazla. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adıyaman'da deneme amaçlı 11 adet çelik yapı inşa etti ve betonarme yapılan köy evlerinden daha güvenli olduğu için köy evlerinde komple hafif hazır çeliğe döndüler.

Ekran görüntüsü 2023-12-20 162841

100 YILDAN UZUN ÖMRÜ VAR

Prefabrik yapıların artıları, dayanıklılık, maliyet olarak daha uygun, daha sağlam ve daha çabuk yapılabiliyor. Kış şartlarında da yapabiliyorsun, bundan dolayı neresinden bakarsanız bakın daha avantajlı. Çelik yapıların 100 yıldan uzun ömrü var. İş sağlam yapılırsa, sonradan vatandaşlar tarafından yapılan işlemler düzgün yapılırsa ve düzenli olarak tadilat işlemleriyle bakımı yapılırsa, ömürlük kullanılabilir.

100 METREKARE ÇELİK YAPI ORTALAMA 1 MİLYON 250 BİN TL

Metrekare maliyetimiz, çelikten yaptırmak istenirse 12 bin 500 TL, profil demir çelikten prefabrik yaptırmak isterlerse de 9 bin TL oluyor. 100 metrekare çelik yapı ortalama 1 milyon 250 bin TL olabiliyor. Tabii bu maliyet üç aşağı beş yukarı değişebiliyor. Vatandaşın isteğine göre şekillenebiliyor. Çeşit çeşit kapılar, parkeler, seramikler var. İsteğe göre, kaliteye göre fiyatlarda oynama olabilir. Fiyatlarımız anahtar teslim fiyatıdır. Fiyata dahil olarak evin temeli, zemini, duvarları, dış cephe kaplaması, panel çatısı, oluğu, mahyası, kapılar, pencereler, mutfak dolabı, vestiyer, tüm bataryalar, elektrik, su tesisatı yapılıyor. Duvar arasına, müşterinin bütçesine göre 5 santimetre, 10 santimetre olarak mineral taş yünü kullanıyoruz. Isınmayı, betonarme yapılara göre katbekat yükseltiyor.

2 BUÇUK, 3 AYDA TESLİM EDİLİYOR

Bizim hazır 80-90 tane projemiz var. Bunları örnek olarak sunuyoruz. Kendilerinin hazırladığı veya örnek oalrak göstereceği projeleri varsa, mimar arkadaşlarımızla görüşüp araziye uygun şartlarda modellendirip, vatandaşın kafasındaki yapıyı da oluşturabiliyoruz. Bir evin yapım süreci metrekareye, hava şartlarına ve arazinin uzaklığına göre değişebiliyor. Standart olarak 100 metrekare bir yapının ortalama teslimat süresi 2 buçuk, 3 ay sürebiliyor.

YAPILACAK OLAN İŞİN ARAŞTIRILMASI LAZIM

Bir ürüne, bir hizmete fiyat alırken yapılacak olan işin araştırılması lazım. Daha uyguna yapan yerler elbette vardır fakat kullandıkları malzeme, yapılan işlerin araştırılması gerekiyor. 2 bin TL’ye de kapı var, 10 bin TL’ye de kapı var. Bazı yerler mutfak dolaplarını yapmıyor, su ve elektrik tesisatını çekmiyor. Vatandaş bu sefer hepsini tekrardan güncellediği zaman metrekare maliyeti 9 buçuk 10 bin TL’yi buluyor. Dışarıdan özellikle dolandırıcı firmalara çok para kaptıranlar oldu. Her inşaatta rötuş işi olur. Mutlaka yüzde 1’de olsa bir güncellenmesi gereken parçalar, değişmesi gereken yerler olur. Şimdi bu yapıyı dışarıdan bir firma yaparsa, yarın onu bulamazsınız, gelemez. Böyle bir maliyeti kimse kaldıramaz. Ama bu memlekette olan biri olursa, her zaman arkasında durur.”

"Haber: Melisa Türkmen"

Editör: Çağatay Gedik