Her ay düzenli olarak yapılması zorunlu olan asansör bakımları, insanların güvenli bir şekilde kullanması için önem arz ediyor. Asansör bakımının bilgili insanlar tarafından yapılması kaza oranının en aza indirilmesinde etkili oluyor. Asansör bakımlarını yetkisi olmayan firmalara yaptırmamak gerekiyor. Ayrıca insanların asansörü kullanırken anormal bir durum varsa o asansöre binmemeleri tavsiye ediliyor. İnsan güvenliği açısından son derece önemli olan asansör bakımlarının, yeni yıl ile birlikte artan maliyetlerden dolayı ücretleri arttı. Gelen zamlara vatandaşlar tepki gösterse de birçok asansör firması yeni yılda zamlı fiyatlardan hizmet vereceğini duyuruyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ede Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 5 yıldan beri asansör bakım ücretlerinde çok fazla artış yapmadıklarını belirterek, 2023 yılında gelen zamlardan, oluşan ortamlardan, personellerin masraflarından dolayı uygun bir şekilde zam yapıp yeni yılda uygulamaya karar verdiklerini söyledi.IMG_4879

YENİ YIL ZAMLARINI HALİYLE BİZDE UYGULAMAK ZORUNDAYIZ

Yeni yılda asgari ücrete yapılan zamla birlikte maliyetlerinin artığını belirten Ede Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “2022 yılında Kahramanmaraş genelinde önceki yıllara bakarak asansör muayenelerinde çok güzel gelişmeler oldu. Bunu gerek belediyelerimiz, gerek kontrol birimlerimiz bunların takiplerini en iyi şekilde yapıyor. Denetçi kuruluşların gerekli kontrollerini yapması asansör kaza oranlarının düşürülmesinde etkili oluyor. Biz Kahramanmaraş’ta asansör firmaları olarak yaklaşık 5 yıldan beri pandemi ve kriz süreçlerinde çok fazla bakım ücretlerinde artış yapmadık. Ama 2023 yılana baktığımız zaman, asansör bakım ücretlerine yeni yıl zamlarını haliyle bizde uygulamak zorundayız. 2023 yılında mevcut piyasa şartlarında istikrarlı bir şekilde gidiyoruz. 2023 yılında gelen zamlardan, oluşan ortamlardan, personellerin masraflarından dolayı uygun bir şekilde zam yapıp yeni yılda uygulamaya karar verdik. Tabi ki tepkiler de oluyor. Karşı çıkanlarda oluyor. Ama lütfen insanlar şunu bir düşünsün; bir kalıpçı ustasını baz alalım. İnşaatlarda bir usta çalışacak olduğu zaman günlük yevmiyesi 250 ila 400 lira arasında değişiyor. Bizim asansör sektörümüzde aylık olarak aldığımız 300 veya 500 liralık asansör bakım ücreti insanlar tarafından çok görülmesin. Çünkü 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Bir personeli asgari ücretle çalıştırırsak bize maliyeti 13 – 14 bin lira. İşe alacağımız elemana, işi öğrene kadar şu kadar para verebiliriz dediğimizde haklı olarak bize fabrikaya gider çalışırım daha iyi diyor. Bizim de yükümlülüklerimiz ve şartlarımız ağır, bunu da yaptığımız hizmetin ücretine yansıtarak almak zorundayız. Bakım yaptığımız asansörlerin sözleşmemiz boyunca sigortalarını yapıyoruz.  Bu yükümlülükler asansör firmalarına ait. Gelen zamlardan dolayı tabi ki tepkiler geliyor. Sadece bizim asansör sektöründe değil yönetime de eleştirel geliyor. Bundan memnun olanda var, olmayanda var. Ama bu saygı çerçevesi içerisinde yapılırsa daha güzel olur. İnsanlara en iyi hizmeti verebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun bir bedeli, bir nedeni var. Buna da kimse bilmeden olumsuz yorum yapmasın” diye konuştu. 

 MNS_0743

ASANSÖRÜN DOĞRU KULLANIMINI ANLATIYORUZ

Hem asansörün bakımı hem de vatandaşlara asansörün doğru kullanılması noktasında bilgiler verdiklerini aktaran Halil İbrahim Yılmaz, “2014 yılından bu yana Asansör sektöründe hizmet veriyoruz. Bu süreçte insanları bilgilendirmeyi hedefledik. Önce bilinçli insan, bilinçli toplum. Bunu eğitim görmüş olduğumuz, öğrendiğimiz ve bildiğimiz sektör için söylüyorum. Asansör konusunda önce insanlara bilgi vererek asansörün doğru kullanımını fiziki ve belgeli olarak anlatıyoruz. Yaklaşık olarak 8 – 9 yıllık süreçte yüzde 80 oranında başardığımızı düşünüyorum. Biz şirketimizi kurarken “güveni kalite ile buluşturalım” dedik. Haliyle kriz süreçlerimiz oldu. Kriz süreçlerinde pes etmek yerine krizi fırsata çevirmeye çalıştık. Yorulmadan, kaza oranlarını minimuma düşürmeyi hedefliyoruz. Öncelikle asansörlerin muayeneleri, araba muayenelerinden daha önemli diyebiliriz. Asansörlerde kırmızı, yeşil, sarı ve mavi etiket sistemimiz var. Biz insanlara minimum mavi veya yeşil almalarını tavsiye ediyoruz. Kırmızı asansörleri ne kullansınlar ne de bakım yaptırsınlar. Bu süreçte bina yönetimi başvuru yapıp etiket almıyorlarsa bunun sorumlusu bina yönetimidir. Bina yönetimi ve asansör şirketleri sorumluluklarını yerine getirdikten sonra burada vatandaşların dikkat etmesi gereken yerler var. Asansörün bulundukları kata geldiğinden emin olduktan sonra binmeleri gerekiyor. Asansörün çalışmasında anormal bir durum varsa kesinlikle kullanmasınlar. En hızlı şekilde asansörün bakım sorumlusu olan firmaya haber versinler. Binalarda mutlaka asansör görevlisi olması gerekiyor. Çünkü biz bu asansör görevlisine eğitimler veriyoruz. Herkes kendi kafasına göre asansöre müdahale etmesin. Eğitimli asansör görevlisi binadan ayrılıyorsa asansör firmasına bilgi versin ve asansör kapı açma anahtarını firmaya teslim etsin. Herkes görevini yerine getirirse kaza oranları en aza düşer. Asansörlerinize bakım yaptırırken lütfen asansör firmalarının belgelerini kontrol edin. Yetkisiz ve belgesiz insanlara asansörünüzün bakımını yaptırmayın” cümlelerini kullandı.

Ekran Alıntısı 11

Haber: Emrah Özdemir  

Editör: Didem Kayabaşı