Dünya genelinde İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalarda bulunan Ters Lale Türkiye’de Kahramanmaraş’ın Afşin yöresinde doğal ortamda yetişiyor. Afşin’de Binboğa Dağlarının güney yamaçlarında, Hurman Çayı’nın yukarı kısımlarında, yukarı Ceyhan Vadisi boyunca doğal ortamda yetişen on binlerce ters lale doğaseverlerin ve fotoğraf severlerin ilgi odağı oluyor.

Ağlayan Gelin

Afşin’deki ters laleler; bin 250- 3 bin metre yüksekliklerde, kayalık yamaçlarda ve çalılıklarda 60 ile 150 cm boylarında yetişiyor. Ters lalelerin her birinin iç kısmında bir insanın gözyaşını andıran damlacıklar yer alıyor. Hüznü ve özlemi yansıtan bu büyüleyici çiçek boynunun bükük olması ve toprağına akıttığı damlalar dolayısıyla eski yerleşik halk tarafından rivayetlere dönüşüyor. Bu özelliğinden dolayı Ağlayan Gelin olarak bilinen Ters Laleler Kahramanmaraş’ta Ağlayan Gelin olarak biliniyor. Ters Laleler, soğuk ve gölge yerlerde hayat bulduklarından, İlkbahar’ın başlarında açıyor.

Thumbs B2 Be2B5671E504Ff8C231Dcfc6C2Ca0Fee

AĞLAYAN GELİN HİKAYESİ

Ters Lale rivayetlere göre; Anadolu’da başında kırmızı tülbentle baba ocağından ayrılan gelinlerin boynu bükük ve mahzun duruşu çağrıştırdığı için yörede “ağlayan gelin” olarak adlandırılıyor. Çiçeğin Hristiyan inancına göre oluşmuş yaygın efsanesi ise; “Bir zamanlar rengi bembeyaz olan, güzelliğinden ve kibirliliğinden dolayı başı dik ve mağrur bir şekilde yaşayan bir lale var. Hazreti İsa çarmıha gerilmeye giderken geçtiği yoldaki tüm çiçeklerin üzüntülü ve saygı ile eğilmelerine rağmen, bir tek kibirli lale eğilmiyor. Hazreti İsa bunu fark ediyor ve mağrur çiçeğe bakıyor. Hazreti İsa’nın bakışları ve çarmıha gerilişi bu çiçeği o kadar utandırıyor ki utancından rengi kırmızıya dönüyor; başını toprağa eğip o günden beri ağlıyor. Bu rivayetle de ismi Ağlayan Gelin oluyor.

Muhabir: SİBEL GÜRLE