Sonbahar’la birlikte mevsim normalleri gereği kentte havalar soğumaya başladı. Bu süreçte insanlar soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı kendini korumaya alırken, uzmanlar ise bu süreçte cildin korunmasının da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ben de bu bağlamda soğuk havalara karşı cilt sağlığımızı nasıl korumamız gerektiğiyle ilgili Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Öztürk’le röportaj gerçekleştirdim. Okurlarımıza özel bilgiler veren Öztürk, Kahramanmaraşlı vatandaşların kendilerine en çok cildi kuruluğuna bağlı olarak egzama ve boğaz enfeksiyonların tetiklediği sedef hastalığı şikayetiyle geldiğini söyledi. Ayrıca, havanın kurumasıyla derinin yağ salgısını artırmaya çalıştığını ve bu nedenle gözeneklerin tıkanmasına yol açarak sivilcelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını ifade eden Öztürk, “Soğukla ortaya çıkan hastalıkların hem teşhisinde hem de tedavisinde mutlaka dermatologdan görüş almak gerekiyor” dedi.
 

Ekmeğe zam geliyor

Son dönemde unundan doğalgazına, elektriğinden işçi masraflarına kadar birçok ürüne zam gelmesiyle birlikte fırıncıların girdi maliyetinde yükseliş yaşandı. Maliyetlerin artmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş’ın tüm ilçelerinde ekmek fiyatları 2 lira çıkarıldı. Bu çerçevede Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, birkaç gün içerisinde de Kahramanmaraş merkezde ekmeğe 50 kuruş zam gelerek 2 liradan satılacağını, ekmeğin gramının da 200’den 220’ye yükseleceğini açıkladı. Vatandaşların sofrasından eksik etmediği ekmeğe uzun zamandan bu yana zam yapmamak konusunda mücadele ettiklerini ancak gelen son zamlardan dolayı fiyat artırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Güneş, fırıncılık sektörünün iyiye gitmediğini söyledi. Hiç kimse her gün tükettiği bir yiyeceğe zam gelmesini istemez tabii ki. Ama her şeye zam geliyor fırıncı esnafınında artan maliyetler altında ezilmemesi gerekiyor. Bu konuda fırıncılarla empati yapmamız lazım.

Tarihimizin en yüksek aylı ihracatı bizi sevindirdi

Eylül ayı ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, Kahramanmaraş'ın 135,1milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Açıklanan bu rakam, Kahramanmaraş tarihinin en yüksek aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti. Öncelikle bu haber bir Kahramanmaraşlı olarak beni çok mutlu etti. Kent olarak ekonomide ilerleme kaydettiğimiz açıklanan bu rakamlarla ortaya çıkıyor. İnşallah daha yüksek ihracatlar yaparak, şehrimizi büyütme anlamında önemli bir yol kat ederiz.