Doğal ürünler kullanılarak el yapımıyla üretilen doğal sabunların, çeşitli cilt sorunlarını tedavi edici özelliği bulunması dolayısıyla son zamanlarda insanlar doğal sabunlara ilgi gösteriyor. Keçi sütünden kahveye, kükürtten defneye, ardıç katranından biberiyeye, eşek sütünden safrana kadar onlarca çeşitte üretilen doğal sabunlar, her yaştan insana hitap ediyor. Her cilt tipine göre, farklı özellikler barındıran doğal sabunların yapımında bitkisel yağlar ve organik bitki kokuları kullanılıyor. Konuyla ilgili konuşan Bitkisel ürün satıcısı Yaşar Balbaba, “İnsanlar genel olarak egzama, cilt kaşıntıları, mantar ve saç dökülmesi gibi cilt sorunlarından kurtulmak için doğal sabunları tercih ediyor. Son dönemlerde ardıç katranı sabunu en çok tercih edilenler arasında. Sivilceler içinse kükürt sabunu tercih ediliyor. Lavanta sabunları da sıkılaştırıcı özelliği nedeniyle ilgi görüyor. Yine doğal sabun kullanmayı tercih eden insanlar, leke giderici özelliğinden dolayı salyangoz sabununu tercih ediyor” dedi.

ARDIÇ KATRANI SABUNU
M.Ö. 2800 yıllarında üretilen ilk doğal sabun, günümüze kadar çeşitlenerek birbirinden farklı renk, şekil ve kokularla insanlara hitap ediyor. Farklı doğal ürünlerle üretilen sabunların farklı cilt problemlerine iyi geldiği belirtiliyor. Özellikle son yıllarda sıklıkla tercih edilen ardıç katranı sabununun ciltte oluşan siyah nokta ve sivilce sorunundan kurtulmaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Cilt lekelerini giderici özelliği olduğu da ifade edilen ardıç katranı, aynı zamanda mantar tedavisinde de etkili. Sabunun düzenli kullanılması durumunda saç dökülmelerini engellediği de belirtiliyor.

DEFNE SABUNU
Doğal sabun kullanmayı tercih edenlerin en çok talep ettiği sabunlar arasında yer alan Defne sabunu ise, cilt hücrelerinin sağlıklı şekilde yenilenmesini sağlıyor. Defne sabununun yara, çatlak, iltihap, su toplaması ve morarma gibi cilt sorunlarına iyi geldiği biliniyor. Defne sabununun kas ve kemik ağrılarını dindirici etkisi olduğu da belirtiliyor. Bu nedenle defne sabununun boyun ve bel kısmına masaj yapılarak uygulanması öneriliyor.

LİMON SABUNU
Şekli ve kokusuyla tıpkı limona benzeyen limon sabunun da en önemli özelliği cildi ölü derilerden arındırmak... Cildin yenilenmesine yardımcı olan limon sabunu, düzenli kullanıldığında cilt lekelerinin yok olmasını sağlıyor. Cildi beyazlatıcı etkisi de olan limon sabunu, sadece yüz bölgesinde değil, kararmaların olduğu dirsek, diz, koltuk altı gibi bölgelerde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

PAPATYA SABUNU
Her cilt tipine uygun olduğu belirtilen pirinç sabunu ise, cildin doğal nem dengesini koruyarak cildi yumuşatıyor. Aynı zamanda ciltteki renk farklılıklarını eşitleyici bir özelliğe sahip olan pirinç sabunu, içerdiği pirinç proteini ile cildi güzelleştiriyor. Cilt kırışıklıkların giderilmesi ve yaşlanmaya karşı etkili bir özelliğe de sahip. Doğal yollarla üretildiği için etrafa papatya kokusu yayan papatya sabunu da, iltihap giderici özellikte. Mantar ve egzama gibi cilt problemlerine iyi geldiği belirtilen papatya sabunu, selülit tedavisinde de kullanılıyor. Lavanta sabunu ise, tıpkı papatya sabunu gibi kendi kokusunu etrafa yayıyor. Akne ve sivilcelerin giderilmesine yardımcı olan lavanta sabunu, içeriğinde bulunan lavanta yağı sebebiyle, cildi tahriş etmiyor. Antiseptik özelliği sayesinde doğal koruma etkisi gösteriyor. Hemen herkes tarafından bilinen ve kullanılan gül sabunu da, cildi sıkılaştırıcı bir özelliğe sahip. Kadınların makyaj temizlemede doğal tercihleri arasında yer alan gül sabunu, yağlı ciltlerde genişleyen gözeneklerin sıkılaşmasına katkı sunuyor. Cilde canlılık kazandıran gül sabunu, cildin ferahlamasını da sağlıyor.

BITTIM SABUNU
Yabani fıstık yağı ve menengiç yağından yapılan bir sabun çeşidi olan bıttım sabunun, egzama ve mantar gibi cilt problemlerini iyileştirdiği belirtiliyor. Aynı zamanda saçtaki kepeği ve deri dökülmelerini önlediği belirtilen bıttım sabununun saç diplerindeki yaraları da iyileştirici özelliği olduğu ifade ediliyor.

YOSUN SABUNU
Deniz yosunundan elde edilen yosun sabunu da, son dönemlerin tercih edilen doğal ürünleri arasında. Cildin derinlemesine temizlenmesini sağlayan yosun sabunu, cildin yağ ve nem dengesini sağlayarak, cilde parlaklık veriyor. Cilt lekeleri ve sivilce oluşumunu önleyen yosun sabunu, selülit tedavisinde ve yağ sökücü olarak kullanılıyor. Antiseptik ve antibakteriyel özelliğe sahip olan safran sabunu ise, vücut kokularını yok ediyor. Kaşıntı mantar ve egzama gibi cilt problemlerine iyi geliyor.

Haber: Furkan Karayılan

Editör: Mahmut Beyaz