Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yer alan Gavur Gölü, geçmişten günümüze uzanan ilginç hikâyesiyle dikkat çekiyor. Günümüzde büyük ölçüde tarım alanı olarak değerlendirilen bölge, geçmişte çevresindeki yerleşimlerde yaşayan insanlar için hastalık ve ölümle özdeşleşen bir bataklık alanı olarak biliniyordu.

141B738C 3733 4B95 Bcd2 Fb8F49F41D96İSMİNİ HASTALIK VE ÖLÜMDEN ALDI

Gavur Gölü’nün adının, geçmişte çevre köylere ve yöre halkına sürekli sıtma, hastalık ve ölüm yaymasından kaynaklandığı anlatılıyor. Özellikle çocukların dahi hastalıktan etkilenmesi nedeniyle yöre halkının bataklığa, “gavur gibi merhametsiz” anlamında Gavur Gölü adını verdiği aktarılıyor. Sıtmayla Mücadele İçin Kurutuldu Bölgede sıtma hastalığının önüne geçmek ve tarıma elverişli yeni alanlar oluşturmak amacıyla önemli bir kurutma çalışması başlatıldı. 1956-1964 yılları arasında açılan kanallar aracılığıyla göl ve bataklık alanın suları tahliye edilerek bölgenin kurutulması sağlandı. Kurutma çalışmalarının ardından bölge tarımsal üretime kazandırılırken, Gavur Gölü’nün adı da “Sağlık Ovası” olarak değiştirildi.

8D755A86 Bb85 4A4D Ba10 C055320Ea6FbHASTALIK KAYNAĞINDAN TARIM ALANINA

Geçmişte sıtma ve hastalıkla anılan Gavur Gölü, yürütülen çalışmaların ardından farklı bir kimliğe büründü. Bir dönem çevre halkı için büyük bir sağlık tehdidi oluşturan bataklık alan, kurutulmasıyla birlikte tarım arazilerine dönüştürüldü. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Gavur Gölü’nün hikâyesi, bölgenin geçmişte yaşadığı sağlık sorunlarını ve zaman içerisinde nasıl tarımsal üretim alanına dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

Muhabir: Devlet Fındık