Her yıl 21 – 27 Mayıs tarihleri arasında etkinlikler yapılarak kutlanan Türk Mutfağı Haftası’na giriş yapıldı. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle planlanan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında açılış programı yapıldı. Usta ellerden çıkan Kahramanmaraş’ın yöresel ve geleneksel tatlarının tanıtımının ve öneminin vurgulandığı Türk Mutfağı Haftası 27 Mayıs’a kadar, yani bir hafta boyunca değişik etkinliklerle kutlanacak.

Adeta lezzet şenlikleri gibi geçen bu haftaya ilk olarak Şairler Tepesi’nde düzenlenen kahvaltı programıyla başlandı. Kahramanmaraş’ın yöresel ürünleri ve saf tatlarıyla hazırlanan yiyecekler kahvaltıda ikram edildi. Türk Mutfağı Haftası boyunca Kahramanmaraş’ta düzenlenecek olan etkinliklerin de bilgilendirmesi yapıldı. 

Düzenlenen programda; Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şems Sezal konuşma yaptı. Küçükdağlı; Kahramanmaraş’ın kendine özgü tatlarını sergileme ve tanıtma hususunda bu özel haftanın çok önemli olduğunu vurgularken, Sezal ise Kahramanmaraş’ta bulunan özel tatların kentin gelişimi açısından büyük rol oynadığını belirtti. 

I M G 0174

TÜRK MUTFAĞI, HEM EKOLOJİK HEM DE KÜLTÜREL BAĞLAMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MUTFAKTIR

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı yaptığı konuşmada; “Asırlık Türk mutfağı, başlangıçtan bugüne özgürlüğünü kaybetmeden yeni dokunuşlarla zenginleşen, kırsaldan saraya uzanan ve sarayın çok kültürlü yapısı ile toplumun etnik yapısını aynı potada birleştiren olağanüstü kapsamlı ve hoşgörülü bir hizmetler mutfağıdır. Orta Asya ve Anadolu topraklarında sunduğu çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı saraylarında gelişen yeni tatlar, Türk mutfak kültürünün yeni yapısını kazanmasında büyük rol oynamıştır. Türk mutfağı, çeşitli zenginlikleri ve damak tadına uygunluğu yönünden olduğu kadar, birçok yemek ve yiyecek türüyle sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri de içerisinde barındırmaktadır. Türk mutfağı, hem ekolojik hem de kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfaktır. Mutfakta sebze, meyve ya da et, yiyeceklerin her parçası kullanılır ve israf edilmez. Her malzeme değerlenir. Yerel mutfağımız, evlerde annelerimizin ve lokantalarda usta aşçılarımızın elinden kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılmaktadır.

KAHRAMANMARAŞ’IN KENDİNE HAS LEZZETLERİ VE ZENGİN MUTFAK KÜLTÜRÜ

Tarihin önemli duraklarına ve medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kahramanmaraş'ın sahip olduğu kültür mirası, mutfağının gelişim ve değişiminde önemli rol oynamıştır. Dulkadiroğlu Beyliği'nden Osmanlı saraylarına uzanan ve günümüze kadar korunarak gelen asırlık Maraş mutfağı ve baharatları, Türk yemek kültüründe özgün ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Doğasıyla, havasıyla, suyuyla ve zengin florasıyla meşhur olan Kahramanmaraş, sahip olduğu coğrafyanın kültürel çeşitliliği nedeniyle kendine has lezzetler içermekte olup, bu da çok zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır.

KAHRAMANMARAŞ COĞRAFİ İŞARET BAKIMINDAN ZENGİN BİR POTANSİYELE SAHİPTİR

Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Kahramanmaraş ili, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlanan bir geçiş bölgesinde bulunması, Akdeniz ikliminin yanı sıra komşu bölgelerin iklimsel özelliklerini de taşımasına neden olmuştur. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle coğrafi işaret bakımından zengin bir potansiyele sahiptir. Bu doğrultuda Maraş dondurması, Maraş biberi, Maraş çöreği başta olmak üzere, şehrimizin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından tescillenmiş Maraş tarhanası ve Çağlayancerit cevizi gibi ürünleri ülkemizde ve dünyada bilinmektedir. Ayrıca, tescil başvuruları yapılmış birçok önemli ve özgün ürünü de kapsamaktadır. Kahramanmaraş'ın mutfak kültürü içerisinde tencerelerde pişirilen özgün çorbalar, ekşili yemekler, köfte çeşitleri, enfes kebaplar, salata türleri, rahiyalı şıralar, sokak lezzetleri ve sağlıklı ve besleyici ürünler bulunmaktadır. Maharetli ev hanımlarının, uzman aşçıların ve ünlü şeflerin ellerinden çıkan bu lezzetlerin tarifini sözlerle anlatabilmek mümkün değildir. Burada, dünyaca ünlü gastronomi turizmi başta olmak üzere, zengin mutfak kültürü ancak tadılarak ve yaşanarak anlaşılabilir” dedi.

I M G 0192

KAHRAMANMARAŞ’IN MUTFAĞINI TÜM TÜRKİYE’YE ANLATMALIYIZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şems Sezal ise şunları söyledi; “Tabii böylesine güzel bir programa, Türk Mutfağı Haftası’na Büyükşehir Belediyesi olarak ev sahipliği yaptığınız için çok mutluyuz, gururluyuz. İnşallah bu yılın ana teması olan, sağlıklı geleneksel mutfak için tam da doğru adres, Kahramanmaraş ben inanıyorum. Bu ölçüde inşallah bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak hem gastronomi alanında, hem turizm alanında ilgili paydaşlarımızla birlikte inşallah istişare halinde birlikte çalışarak Kahramanmaraş'ın mutfağını daha tanınabilir bir şekilde ilerletmek, tüm Türkiye'ye anlatmak, boynumuzun borcudur.”

I M G 0187

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN