Kültürel mirasın önemli örneklerinden biri olan kazaziye sanatı, Dulkadiroğlu Halk Eğitim Merkezi’nde yeniden hayat buldu. İnce işçilik gerektiren bu özel sanat dalı, hem estetik zevk sunuyor hem de ekonomik fırsatlar sunuyor.Kadınlara yönelik istihdama dayalı açılan kursta, kursiyerler tamamen el emeğine dayalı takılar üretmeyi öğreniyor. Kursa katılan kadınlar, hem yeni bir meslek öğreniyor hem de el emeği ürünlerle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Tamamen el işçiliğine dayanan kazaziye sanatı sayesinde, kursiyerler ince gümüş telleri sabır ve titizlikle örerek birbirinden zarif takılar ortaya çıkarıyor.
Dulkadiroğlu Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan atölyede, kazaziye dışında Trabzon hasırı ve Maraş burması gibi geleneksel tekniklerle de üretimler yapılıyor. Kazaziye sanatı, bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olup, 1000 ayar saf gümüş veya altın tellerin ipek iplikle sarılmasıyla oluşturulan özel ipler kullanılarak yapılan zarif takıların genel adıdır. Zor ve detaylı bir el işçiliği gerektiren bu sanat, özellikle kadınlar için hem estetik hem de ekonomik değer taşıyor. Kursa katılan kadınlar, birkaç ay içerisinde temel teknikleri öğrenerek bileklik, kolye, tespih gibi ürünler üretmeye başlıyor.
KURSİYERLER TARAFINDAN SATIŞA SUNULARAK GELİR ELDE EDİLİYOR
Kuyumculuk atölyesindeki üretim süreci, hem sanatsal hem de sabır gerektiren bir yolculuk olarak öne çıkıyor. Her bir ürün, kursiyerlerin elinde sabırla şekilleniyor. Hazırlanan takılar yalnızca eğitim sürecinde değerlendirilmekle kalmıyor, aynı zamanda kursiyerler tarafından satışa sunularak gelir elde ediliyor. Böylece kadınlar hem geleneksel bir sanatı yaşatıyor hem de ekonomik bağımsızlıklarını kazanma yolunda önemli bir adım atıyorlar. Geçtiğimiz hafta, 8-9 Mayıs’ta Kahramanmaraş’ta düzenlenen Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri’nde, Kazaziye Kursu’da kendine ayrılan stantta yerini alırken vatandaşlara tanıtımı gerçekleşti.
KADINLARIN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR
Dulkadiroğlu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Enver Namlı, kursların toplumun her kesimine hitap ettiğini belirterek şunları söyledi; “Halk eğitim merkezleri her yaştan, her seviyeden vatandaşımıza yönelik mesleki, kültürel ve sosyal kurslar düzenliyor. Kuyumculuk atölyemiz ise özellikle kadın istihdamına katkı sunması için kuruldu. Bu alanda genelde erkekler çalışırken, biz kadınların da başarabileceğine inanarak bu adımı attık.
Bakanlığımızın sağladığı ödenekle atölyemizi oluşturduk. Atölyemizde Trabzon hasırı, kazaziye ve Maraş burması gibi birçok ürünün üretimini yapabiliyoruz. Kurslara başvurular şahsen kurumumuza yapılıyor. Şu an kontenjanımız 25-30 kişiyle sınırlı ancak ileride atölyeyi büyütmeyi hedefliyoruz.”
EL EMEĞİ TAKILAR GEÇİM KAYNAĞINA DÖNÜŞÜYOR
Kuyumculuk Teknolojisi Eğitmeni Ayşe Bozoğlu ise, kursun kadınlar için önemli bir fırsat sunduğunu söyleyerek; “Kursumuzun amacı kadınlarımızı meslek sahibi yaparak istihdama kazandırmak. Özellikle Trabzon hasırı gibi tamamen el işçiliğine dayalı takılar üretiyoruz. Kursu başarıyla tamamlayan kadınlar, kendi tasarımlarını yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor” dedi.