Kurtuluş mücadelesinin başladığı ve bağımsızlık meşalesinin yakıldığı bu anlamlı gün, Kahramanmaraş’ın tarihini ve kahramanlık mirasını yeni nesillere aktarmak için büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kutlama programı, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Törene, Vali Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tolga Genç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, AK Parti İl Başkanı Burak Gül, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin devamında, milli mücadele ruhunu yaşatan etkinlikler düzenlendi.
SÜTÇÜ İMAM OLAYI CANLANDIRILDI
Çelenk sunumunun ardından Uzunoluk Caddesi’nde milli mücadelenin simge olaylarından biri olan Sütçü İmam’ın düşmana ilk kurşunu attığı olay canlandırıldı. Gösteriyi izleyen vatandaşlar, büyük bir duygu yoğunluğu yaşarken, etkinlik kapsamında vatandaşlara süt ikramı yapıldı.
MARAŞ HALKI BİR UMUT OLDU
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 12 Şubat Kurtuluş Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, kentten başlayan direnişin tüm ülkeye yayıldığını vurgulayarak; “İstiklal Savaşımız tam 105 yıl önce Kahramanmaraş’ta başladı. Burada yanan ilk kıvılcım tüm ülkeye yayıldı. Maraş halkı bir umut oldu. Kısa sürede bağımsızlık sağlandı ve Cumhuriyet’in temelleri atıldı. O dönemde düzenli bir ordu yoktu, Osmanlı ordusu yeni dağıtılmıştı, Sevr Anlaşması imzalanmıştı.
Ancak Maraş halkı, düşmana karşı büyük bir direniş göstererek, ülkenin bağımsızlık mücadelesine öncülük etti. Maraş halkı gösterdiği cesaret örneğiyle yalnızca kendi şehrini değil, Antep ve diğer illeri de cesaretlendirdi. Bu şehirde o ruh var. Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, 6 Şubat depremlerinde de Kahramanmaraş halkı şehrine sahip çıktı, yeniden ayağa kalktı. İnancımız odur ki önümüzdeki yıl çok daha güçlü bir Kahramanmaraş’ı hep birlikte inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
BU RUH NESİLLER BOYU YAŞAYACAK
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 12 Şubat’ın tüm Kahramanmaraşlılar için büyük bir anlam taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Ecdadımızın bizlere bıraktığı en kıymetli miraslardan biri olan bu zafer, kurtuluş meşalesinin yakıldığı ilk yer olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Kurtuluş mücadelemizle ilgili birçok önemli olay yaşanmıştır ancak bunlardan biri de hiç şüphesiz Sütçü İmam hadisesidir.
Büyüklerimiz, 12 Şubat’ı bizlere her zaman büyük bir heyecan ve gururla anlattı. Biz de bu ruhu ve coşkuyu bizden sonraki nesillere aktarmak istiyoruz. İnanıyoruz ki bu miras, yüzyıllar boyunca bu şehirle birlikte yaşamaya devam edecek ve Kahramanmaraş, her zaman kahramanlık ruhunu göstermeye devam edecektir.”