1 Eylül’den itibaren denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar ağlarını denize göndermeye başlamıştı. Balıkçıların ağlarından çıkan balıklarda tezgâhlardaki yerini alıyor. Denizi olmayan Kahramanmaraş’ta ise balık tezgâhlarında en uygun fiyatlı balık hamsi oldu. Tüm Türkiye’de olduğu gibi kentte de balığa karşı rağbet çok fazla oluyor. En çok balık ihracatı yapan illerin başında gelen Kahramanmaraş’ta Balığa olan rağbetin fazla olmasında daha önce üç kez düzenlenmiş olan Balık Festivali’nin payı büyük. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, “Kahramanmaraş halkının balığı sevmesinde ve rağbet göstermesinde üç yıldan beri düzenlenen Balık Festivallerinin de etkisi olduğu söylenebilir.”

IMG_1879

BALIK KÜLTÜRÜ KAHRAMANMARAŞ’TA ARTARAK DEVAM EDİYOR

Kahramanmaraş’ta balık kültürünün oluşmasıyla birlikte taleplerde artış yaşandığını aktaran Başkan İbrahim Sarı, “Her yıl Kahramanmaraş’ta, Türkiye’de olduğu gibi balığa olan rağbet yüzde yüz artıyor diyebiliriz. Biz 2007’de balıkçılığa başladığımızda Kahramanmaraş’ta deniz balığı yoktu. Şu an ise aklınıza ne kadar balık çeşidi geliyorsa tamamı var. Karadeniz kalamarından, kurbağa bacağına kadar birçok çeşit deniz ürünü mevcut. Balık kültürü Kahramanmaraş’ta artarak devam ediyor. Kahramanmaraş halkının balığı sevmesinde ve rağbet göstermesinde üç yıldan beri düzenlenen Balık Festivallerinin de etkisi olduğu söylenebilir. Balığın faydalarıyla ilgili bilinçlendirmeler yapılması balık satışlarında yüzde yüzlük bir artışa neden oldu. Balık fiyatlarının artmasının sebepleri öncelikle girdi maliyetlerinin artması ve yol masrafları diyebiliriz çünkü Kahramanmaraş’a en yakın deniz bin kilometre uzaklıkta. Kahramanmaraş Balık Pazarında bulunan en pahalı ithal balık Norveç’ten gelen balıklar kilosu 70 lirayla 250 lira arasında değişiyor ama yerli balıklar da şu an fiyat olarak onlarla yarışıyor” sözlerini kullandı.

IMG_1865-1IMG_1865-1

GELECEK YIL 100 BİN KİŞİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Düzenlenen Balık Festivali’nin hem esnafa hem de Kahramanmaraş’a çok fazla katkısı olduğunu belirten Sarı, “Balık Festivalini Kahramanmaraş’ta ilk kez organize ettiğimiz zaman deniz olmayan şehirde balık festivali yapmanın imkânsız olduğunu söyleyenler oldu ama festivali düzenledik. Bugün 500 kişiden 5 bin kişiye, 5 bin kişiden 20 bin kişiye ulaştık umarım gelecek yıl 100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu etkinliklerin hem esnafa hem de Kahramanmaraş’a çok fazla katkısı var. Şehrimizin reklamı yapılmış oluyor. Kahramanmaraş, Türkiye’nin tatlı su bakımından cenneti diyebiliriz. Biz bunu güzel balıklarla süslersek dünyaya balık ihraç edecek konuma gelebiliriz. Bu da bize gurur verir. Balık, uzmanlara göre haftada iki kez tüketilmesi gereken bir besin bize göre ise sağlıklı bir yaşam için, ekonomik durumu el veren herkesi haftada bir kez balık tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Herkesin balık tüketebilmesi için balık fiyatlarının biraz uygun olması lazım ama şu an bunun için yapabileceğimiz bir şey yok. Her şeyin başı sağlık, sağlıkta balıktan geçiyor. Balıkçı olarak değil şahsım olarak ben de hafta da iki kez balık tüketmeye özen gösteriyorum. Biz balığı müşterilerimize öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı