Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan Aylık Trafik İstatistik Bülteni yayımlandı. Verilere göre, Kahramanmaraş’ta 2025 yılının Eylül ayında ve yılın ilk 9 aylık döneminde meydana gelen trafik kazaları dikkat çekici boyutlara ulaştı.

EYLÜLDE 773 KAZA MEYDANA GELDİ

Bültene göre Kahramanmaraş’ta yalnızca eylül ayında toplam 773 trafik kazası yaşandı. Bunların 481’i ölümlü-yaralamalı, 292’si ise maddi hasarlı kaza olarak kayıtlara geçti. Ay boyunca meydana gelen kazalarda 19 kişi hayatını kaybetti, 921 kişi ise yaralandı.

9 AYDA 6 BİN KAZA, 38 CAN KAYBI

2025 yılı ocak-eylül dönemine ait istatistikler ise trafik güvenliği konusundaki endişeleri bir kez daha gündeme taşıdı. Söz konusu dönemde şehir genelinde 3 bin 503 ölümlü-yaralamalı, 2 bin 487 maddi hasarlı olmak üzere toplam 5 bin 990 trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 38 vatandaş yaşamını yitirirken, 5 bin 562 kişi çeşitli derecelerde yaralandı.

TRAFİK BİLİNCİ VE DENETİMLER ÖNEM TAŞIYOR

Trafik kazalarının büyük bölümünün sürücü hatalarından kaynaklandığı bilinirken, uzmanlar hız sınırlarına uyulması, emniyet kemeri kullanımının artırılması ve trafik denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini vurguluyor. Yetkililer, trafik bilincinin küçük yaşlardan itibaren eğitimle kazandırılması gerektiğini hatırlatarak, sürücülerin hem kendi canlarını hem de diğer vatandaşların hayatını tehlikeye atmadan dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Muhabir: Melike Algan