Türkiye, dondurma sektöründe uluslararası pazarlardaki başarısını artırmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2026 yılının ilk dört ayında dondurma ihracatı 23,5 milyon dolara ulaştı. 19 Temmuz Dünya Dondurma Günü öncesinde açıklanan rakamlar, Türk dondurmasının dünya genelindeki talebinin her geçen gün arttığını ortaya koydu.

EN FAZLA İHRACAT IRAK, ABD VE KKTC'YE YAPILDI
Türk dondurmasına en yoğun talep Irak, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) geldi. Bu ülkeler başta olmak üzere birçok pazara yapılan ihracatın artması, sektör temsilcilerini yeni hedefler konusunda umutlandırdı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam süt ve süt ürünleri ihracatı 523 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bunun 72,8 milyon dolarlık kısmını dondurma ihracatı oluşturdu. Aynı dönemde dondurma ithalatının 12,7 milyon dolar seviyesinde kalması ise Türkiye'nin bu alanda net ihracatçı ülke konumunu koruduğunu gösterdi.

MARAŞ DONDURMASI SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
Sektör temsilcileri, Türkiye'nin dondurma üretiminde güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirtiyor. Avrupa Birliği'ne ihracat onaylı 43 süt ürünleri tesisinin 8'inde dondurma üretimi gerçekleştiriliyor. Özellikle coğrafi işaret tesciline sahip Maraş Dondurması, Türkiye'nin dünya pazarındaki en önemli markalarından biri olmayı sürdürüyor. Kendine has kıvamı, doğal içeriği ve geleneksel üretim yöntemiyle Maraş dondurması, hem ihracata hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.
HEDEF DÖRT MEVSİM DONDURMA TÜKETİMİ
Sektör yetkilileri, dondurmanın yalnızca yaz aylarında tüketilen bir ürün olmaktan çıkarılarak yılın her döneminde tercih edilen bir süt ürünü haline getirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda hem iç tüketimin artırılması hem de ihracat pazarlarının genişletilmesi için çalışmalar sürüyor. Öte yandan tüketicilere, güvenilir gıda tüketimi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenen kayıtlı işletmelerin ambalajlı ürünlerini tercih etmeleri tavsiye edildi.




