İlçesinde bulunan bütün okullara giderek EXPO 2023 projesini anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, bu kez Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  ve Şehit Serkan Yılmaz Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ile buluştu. Kahramanmaraş’ın en büyük eksiğinin tanıtım olduğunu vurgulayan Onikşubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, EXPO’nun açıldığı yıl Kahramanmaraş’a 2 milyon insanın geleceğini belirtti. Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EXPO 2023’ün uluslararası ilişkileri için görevlendirildiğini ifade eden Başkan Mahçiçek, EXPO projesi için devletten para almadıklarını tamamen Onikişubat Belediyesi’nin bütçesiyle projeyi yaptıklarını söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’IN EKSİĞİ TANITIM

Başkan Mahçiçek şunları kaydetti: “Artık kaldırım belediyeciliği yok. Kahramanmaraş’ı değiştireceğiz ve dönüştüreceğiz. Kahramanmaraş’ı çok üst noktalara taşıyacağız. Kahramanmaraş Kurtuluş Savaşı’nı başlatan şehirdir. Bu yüzden İstiklal’in başkenti diyoruz. Edebiyatın da başkenti diyoruz. Ayrıca Kahramanmaraş ekonomi alanında da çok iyi bir şehirdir. 500’ün üzerinde fabrikası var. Kahramanmaraş 140 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’de iplik üretiminin 3’te birini Kahramanmaraş üretir. Türkiye’de çelik eşyanın yüzde 64’ünü Kahramanmaraş üretir. Türkiye’de dokumanın yüzde 17’sini Kahramanmaraş üretir. Türkiye’deki enerjinin yüzde 12’sini Kahramanmaraş üretir. Türkiye’deki çimentonun da yüzde 10’ununu Kahramanmaraş üretir. Kahramanmaraş’ta her şey var. Eksik olan tek şey tanıtımdır. Tanıtım konusunda eksiğimiz var.

EXPO’YU AÇTIĞIMIZDA İLK YIL 2 MİLYON İNSAN GELECEK

2002’de milletvekiliydim. Benim gibi futbolsever bir arkadaş ile meclisin içerisinde konuşuyoruz. Bana dedi ki “ Hanefi Bey, Siirt size yakın, Siirt’te futbolcu var mı?” dedi. Ben de “bunu başka yerde konuşma, Siirt neresi, Kahramanmaraş neresi? Arasında 600 kilometre mesafe var” dedim. Bizi Güneydoğu’da küçük bir il gibi algılıyorlar. Çünkü bilmiyor. Kahramanmaraş’ın Akdeniz Bölgesi’nde olduğunu bile Türkiye’nin yüzde 99’u bilmiyor. Bunu nasıl aşacağız? Daha önceden konferanslar, paneller düzenliyorduk. 50-100 kişi geliyordu. EXPO’yu açtığımızda ilk yıl 2 milyon insan gelecek. Hem Türkiye’nin içerisinden hem de uluslararası alandan insanlar gelecek. Katılım için şimdiye kadar 30 ülke başvurdu. İnşallah bunu 50’ye çıkaracağız.

EXPO’YU SÜRDÜRÜLEBİİLİR HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR

Cumhurbaşkanımız bize bir büyükelçi tayin etti. Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy’u EXPO projemiz için tayin etti. EXPO’nun uluslararası ilişkileri ile ilgilenecek. Devletimiz adına diğer ülkeleri büyükelçimiz davet ediyor. Şimdiye kadar bir bölümünü tamamladık. İnşallah önümüzdeki seneye kadar tamamını bitireceğiz. Şu zamana kadar devletten bir TL bile almadık. Projenin tüm giderlerini Onikişubat Belediyesi karşıladı. 3-5 yıl önce Antalya’da EXPO olmuştu. Orada 2 buçuk milyar TL harcadılar. Şimdi bakımını yapamıyorlar. Bu projenin sürdürülebilir olması gerekiyor. Sürdürülebilir hale getirebilmemiz içinde buraya harcadığımız masrafı buradan elde edeceğimiz gelirlerle sağlanması gerekiyor. Hesaplarımıza göre buradan bize yıllık 15-16 milyon TL para gelecek. Bakım masrafları ise 7-8 milyon TL olacak. Sistem kendi kendini döndürecek.

EXPO’YU 2023 NİSAN AYINDA AÇACAĞIZ

Peki, bu EXPO’yu biz nasıl aldık?  AIHP isimli bir uluslararası kuruluş var. Kahramanmaraş’ın bu eksiğini biliyorduk. Yıl 2018’de çalışmalara başladık. Ülke ülke gezdik. Kimseye de haber vermedik. Lobi oluşturup, delegeleri ikna etmeye çalıştık. 2018’de müracaatımızı yaptık. Yıl olarak 2023’ü seçtik. Çünkü 2023, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüdür. EXPO’yu böylelikle daha anlamlı hale getirdik. 2018’in Eylül ayında İtalya’da toplantı gerçekleştirdiler ve EXPO’nun Kahramanmaraş’a verilmesi oy birliği ile kabul edildi. Uluslararası organizasyonlar genellikle sportif nitelikte oluyor. EXPO gibi uluslararası organizasyonlar o memleketin değerlerini ortaya çıkarmakla ilgilidir. İçerisine 70 bin metrekarelik havuz yaptık. Bu havuzun çevresinde MADO Cafe 2 tane restoran yapacak. Yap-işlet-devret modeliyle yaptırıyoruz. Biz kasamızdan bir kuruş harcamayacağız. İçerisinde ‘Arasta’ isimli çarşı olacak. Kahramanmaraş’ın özel ürünlerinin tanıtılıp, satıldığı çarşı olacak. Çarşının üst katında da sanatsal çalışmalar yapacağız. Orada hem ticaret hedefimiz hem de sanat hedefimiz olacak. Açık alanlı AVM yapacağız. Dünya artık kapalı AVM’lerden vazgeçiyor. O AVM’ye her gün 5-10 bin kişinin gelmesini hedefliyoruz. Bunun dışında nikah salonumuz olacak. Yine oradaki kongre merkezinde uluslararası toplantılar yapacağız. EXPO alanını bu tip yerlerle bir yaşam alanına, bir cazibe alanına dönüştüreceğiz. O zaman Dünya’nın her tarafından insanlar Kahramanmaraş’a ziyarete gelecek. Bizim yatırımcılarımız ile yabancı yatırımcıları bir araya getireceğiz ve onlara ortak yatırım alanları oluşturacağız. Yeni yatırım alanları ne demek? Yeni istihdam alanları demek, yeni katma değer demektir. EXPO’yu Allah nasip ederse 2023’ün Nisan ayında açacağız. Biraz ekonomik sıkıntılarımız var. Bunu kabul ediyorum. Bunları aşacağız.

ARTIK KALDIRIM BELEDİYECİLİĞİ YOK

Bu projede size de ihtiyacımız olacak. Sizler orada olup, dışarıdan gelen misafirlerimize yardımcı olacaksınız. Onlara EXPO ile ilgili bilgiler vereceksiniz. Artık Dünya ölçeğinde projeler yapmamız gerekiyor. Artık kaldırım belediyeciliği yok.

ARTIK DÜNYA ÖLÇEĞİNDE PROJELER YAPMAMIZ GEREKİYOR

EXPO bölgeye deniz yapacağız. İçerisinde marina olacak ve teknelerle gezeceksiniz. EXPO içindeki havuzda da küçük kayıklar ve su bisikletleri olacak.  Kahramanmaraş’ı bir Dünya kenti yapacağız. Kahramanmaraş’ı artık daha yükseklere taşıyacağız. Klavuzlu Köprüsü’nün altında yaz geldiğinde sular çekilir ve kötü görüntüler ve çevre felaketi oluşur. Bu sorunu çözeceğiz. Klavuzlu Barajı’ndan Ceyhan Nehrine akan kısımda set yapacağız ve üzerinde suyu tutacağız. O set sayesinde yaz kış orada devasa bir göl oluşacak. 4 milyon metrekarelik bir deniz olacak. O denizin etrafına çok yüksek sayıda katı olmayan yerleşim alanları yapacağız. Bununda projeleri hazır durumda. Yakın bir zamanda yapmaya başlayacağız. Yine o denizin etrafına çok güzel eğlence ve rekreasyon alanları oluşturacağız. Yine oraya sportif aktivitelerin yapıldığı, bisiklet yollarının olduğu alanlar yapacağız. Hasancıklı, Klavuzlu, Avşar ve Kavlaklı Mahallelerine toplam 150 bin nüfuslu yeni yerleşim yerleri yapacağız.  Artık Dünya ölçeğinde projeler yapmamız gerekiyor. Artık kaldırım belediyeciliği yok. İnşallah sizler bizden daha iyisini yapacaksınız.

ÇÖPLERİ KAPI ÖNÜNE DEĞİL, KONTEYNIRLARA BIRAKALIM

Kaldırım yaparak belediyecilik bitmez. Artık temizlik işini de çözmemiz gerekiyor. Artık mahalle çöpçülüğünü de kaldırdık. Zaten insan onuruna aykırı bir durumdu. Artık mobil hale getirdik. Mahalleye girip çıkacaklar. Eskisi gibi çöp bekleme işini kaldırdık. Artık çöpleri konteynırlara koymasını öğrenmemiz gerekiyor. Çöpler ilçemizde evin önüne koyuluyor. Daha sonra kedi, köpek gelip o çöpleri parçalıyor. Sonrada bana o çöplerin fotoğrafı atılıyor. Çöpleri konteynıra koyarsak bu tarz problemler ile karşılaşmayız. Her apartmandaki görevli kardeşlerimize bu çöpleri rahatça konteynıra götürmesi için el araç verdik.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz