
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un sosyal medya hesabından paylaştığı örnek daire, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Türkiye genelinde 81 ilde toplam 500 bin konutun inşa edileceği proje, “Yüzyılın Konut Projesi” olarak Cumhuriyet’in 100. yılına özel şekilde tasarlandı. Proje kapsamında yapılacak tüm konutlar, depreme dayanıklı tünel kalıp sistemiyle inşa edilecek. Yeni evlerde ısı, ses ve su yalıtımı standart hale getirilirken, modern şehir yaşamına uygun şekilde çocuk oyun alanları, oturma grupları, otoparklar ve geniş yeşil alanlar da yer alacak.
KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREME DAYANIKLI VE MODERN KONUTLAR
Kahramanmaraş’ta yapılacak konutlarda 1+1 dairelerin yaklaşık 55 metrekare, 2+1 dairelerin ise 65 ila 80 metrekare büyüklüğünde olacağı açıklandı. Örnek dairelerde kiler dolabı, ebeveyn banyosu ve duşa kabin gibi detaylar dikkat çekerken, mutfakların açık ya da kapalı planlı olarak tasarlanabileceği belirtildi.
BAŞVURU ŞARTLARI VE TARİHLERİ BELLİ OLDU
Projeye başvurmak isteyen vatandaşlar için belirli kriterler de açıklandı. Başvuru yapacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş, en az 10 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Ayrıca kendisinin, eşinin veya çocuklarının üzerine kayıtlı bir evin bulunmaması şartı aranıyor. Hane halkı aylık gelirinin İstanbul’da en fazla 145 bin TL, diğer illerde ise 127 bin TL olması gerekiyor. Başvurular 10 Kasım – 19 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılabilecek.
TOPLUMSAL HASSASİYETLERE GÖRE KONTENJANLAR
Projede toplumsal dengeler ve ihtiyaçlar gözetilerek özel kontenjanlar oluşturuldu. Şehit yakınları, gaziler ve engelliler için yüzde 5, üç ve üzeri çocuk sahibi aileler için yüzde 10, emekliler için yüzde 20, 18-30 yaş arası gençler için ise yüzde 20’lik kontenjan ayrıldı. Böylece toplumun farklı kesimlerinin ev sahibi olma hayali, devlet güvencesiyle desteklenmiş olacak.
UYGUN FİYAT VE 240 AY VADELİ SATIŞ İMKANI
Sosyal konutların satış bedelleri 1 milyon 800 bin liradan başlayacak. Vatandaşlar, yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade seçeneğiyle ev sahibi olabilecek. Taksitler İstanbul’da 7 bin 313 liradan, diğer illerde ise 6 bin 750 liradan başlayacak. Projede ilk kuraların Aralık 2025’te çekileceği, konutların ilk teslimlerinin ise Mart 2027’de yapılacağı açıklandı.



