Kahramanmaraş'ın güneyinde 6'ncı ilçesi olan Türkoğlu, hızla gelişimini tamamlamaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezine 24 kilometre uzaklıkta olan Türkoğlu ilçesi zengin bitki örtüsüyle ekonomiyede katkı sağlıyor.
Kahramanmaraş ilçelerinin tarihi, kültürel, coğrafi, özelliklerini sütunlara taşıyan Manşet Gazetesi, Türkoğlu İlçesi'nin tarihi dokusunu ele aldı. Sanayisiyle ve doğa güzellikleriyle adını sık sık duyuran Türkoğlu İlçesi Belediye Başkanı olan Osman Okumuş'un da katkılarıyla bambaşka bir ilçe haline geldi. Yaklaşık 160 yıllık bir geçmişi olan Türkoğlu ilçesi Kahramanmaraş'ın gözde ilçelerinden bir tanesi konumunda yer alıyor. İşte tarihi çok eskilere dayanmayan ilçe hakkında bilmediklerinizi siz okuyucularımız için derledik:
Tarihi çok eskilere dayanmayan Türkoğlu İlçesi'nin yaklaşık 160 yıllık bir geçmişi vardır. Türkoğlu’nun ilk sakinleri Oğuzların Avşar boyuna mensub Tecirli aşiretidir. Tecirli aşireti Tombak, Nadir, Ericek köyleri ile Çukurova arasında göçebe bir hayat yaşıyorlardı. Tecirlilerin bu göçebe yaşamları geliş ve gidişlerde çevreye zarar verince, çevre sakinlerinin şikayetleri artar. Osmanlı Devleti Tecirlileri bu halkı zorunlu iskana tabi tutarak buraya Derviş Paşa adında bir paşa görevlendirildi.Uzun uğraşlar sonucunda Tecirliler bulundukları yere zorla yerleştirildiler. Bir bölümü de bugünkü ilçe merkezine yerleştirildi. Hala bu döneme ait yapıların mevcut olduğu Türkoğlu'nda o dönemin tarihe ait yapılara Cumhuriyet Mahallesinde rastlanıyor.
İlçenin eski adı “Eloğlu”dur. Eloğlu ismi verilmesinin çeşitli rivayetleri vardır.Bunlar;
1) Buraya sonradan geldikleri için çevre sakinleri yabancı anlamında”ELOĞLU” adını almıştır.
2) El kelimesinin devlet anlamıda olduğu için devlet zoruyla yerleştirildiklerinden dolayı “Eloğlu’nun” devletoğlu anlamı da vardır.(El=Devlet)
3) Bu çevreye Maraş yöresinden bir genç, kız kaçırılır ve bugünkü ilçe merkezinin alt kısmına saklanırlar. Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çok fazladır, bir süre sonra azıkları biter. Genç, Maraş’a azık almaya gider. Bu gidiş ve dönüş uzun sürer. Bu kıza sivrisinekler çok zarar verirler,kız ağlayarak; “Eloğlu’na güven olmaz mı?” diyerek haykırmasından dolayı, bu olayın geçmiş olduğu yere “Eloğlu” adı verilir.
Fransızların Maraş'ı işgal altına almsı Eloğlu'na da etkisi olmuştur. Bununla birlikte Eloğlu Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Fransız işgaline uğrayan Maraş ile aynı güzergahta olduğundan, zaman zaman işgale ve mezalime uğrayark toplu katliamlara maruz kaldı. Olaylar sırasında bölgede yaşayan Ermeniler Fransızlara rehberlik yaptı. Yaşanan mezalimlerin ardından boşaltılan Eloğlu'nda Fransızlar merkez Ulu Camii’nde ikame etmiş. Eloğlu son olarak 11 Şubat 1920 tarihinden sonra Fransızlar Maraş’tan çekilirken mezalime uğrayan Eloğlu Fransızlar çevre çeteleri ile beraber bu bölgeden uzaklaştırıldı. Hemen ardından da 12 Şubat 1920 tarihinde Fransızlar bu bölgeden İslahiye doğrultusunda tamamen ayrıldı. Yaşanan olaylardan sonra kurtulan Eloğlu 1944 yılına kadar köy statüsünde kalarak 1944 yılından sonra nahiye oldu. 11 Şubat 1960 yılında ise, dönemin başkanı Adnan Menderes burayı ziyaret ederek ilçenin adını Türkoğlu olarak değiştirerek 20 Nisan 1960 tarihli 7033 sayılı yasa ile Kahramanmaraş ilinin 6. ilçesi olunmasında karar kılar.
Türkoğlu İlçesi'nin coğrafya ve iklimi
Türkoğlu; Yüzölçümü 705 kilometrekaredir. Denizden yüksekliği ortalama 500 metredir. Türkoğlu’nun batısında fazla yüksek olmayan dağlar ve yaylalık alanlar yer almaktadır. Kuzeybatısında Kemalim Dağları, Güneybatısında ise Toros Dağları’nın devamı olan Nurdağı ile çevrilidir. Türkoğlu Nur Dağları’nın doğusundaki uzantısı olan İmalı Dağı’nın doğu eteklerinde kurulmuştur. Türkoğlu’nda iki önemli ova bulunmaktadır. Bunlardan ilki ilçenin üzerinde kurulu bulunduğu Türkoğlu Ovası’dır. Türkoğlu Ovası ilçenin doğusunda kuzey güney doğrultusunda uzanmaktadır. Diğer önemli ovası ise Türkoğlu’nun güneyindeki Sağlık (Gavur Gölü) Ovasıdır. İlçenin en önemli akarsuyu ilçe sınırları içinden geçen Aksu Nehri’dir. Diğer önemli akarsuyu İmalı Deresi’dir. İmalı Deresi üzerinde Kızıleniş Göleti sulama amaçlı yapılmış olup halen kullanılmaktadır. İmalı Deresi Türkoğlu’nun merkezinden geçerek Aksu Nehri’ne ulaşmaktadır.
Gavur Gölü (Sağlık Ovası)
İlçe arazisi yakın zamanlara kadar Gavur Gölü diye anılmış, günümüzde ise Sağlık Ovası olarak adlandırılmıştır. Ovanın deniz seviyesinden yüksekliği 480 metredir. Ovanın uzunluğu 30 kilometredir. Genişliği 8-10 kilometredir. Gavur Gölü ilçenin güneyinde bulunur ve geçmişte de günümüzde de önemli bir sulak alandır. Gavur Gölü Hatay’daki Amik Gölü ile birlikte Afrika’daki Victoria Gölü’ne kadar uzanan çöküntü hendeğinin kuzey ucunu oluşturur. Ovanın tabanı milyonlarca yıllık bitki ve hayvan fosilleri ile doludur. 1950’li yıllardan itibaren sıtma ile mücadele ve tarım alanı elde etmek için kurutulmaya başlanmıştır. Açılan büyük kanallarla göl suyu Aksu Nehri ve Ceyhan nehrine bağlanmıştır. Kurutma faaliyetleri 1966 yılında tamamlanmış ve 7 bin 125 hektar alan kurutularak tarım arazisine dönüştürülmüştür. Balıkçılık ve saz kesimi açısından zengin bir alandır. Göl içerisinde balık, yılan, kurbağa ve mikroorganizmaların çokça bulunması birçok kuş türünü göçleri esnasında konaklamak için burayı tercih etmesine sebep olmuştur.
Türkoğlu İklimi
İlçenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
İlçe ekonomisi
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Altyapı bilgileri
İlçede 4 adet ilköğretim ve biri pansiyonlu İmam Hatip Lisesi, Anadolu lisesi, çok programlı lise, düz lise okulları vardır. 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı Türkoğlu Meslek Yüksekokulu öğrenci almaya başlamıştır. İlçenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi online vardır. Emniyet amirliği, jandarma. Sağlık ocağı ve 1 adet Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi hastanesi ve sağlık evi vardır. İlçe ayrıca ulaşımı sağlayan yol [[asfalt] Türkiye’nin her tarafına kolaylıkla ulaşım vardır. Kahramanmaraş'a 22 kilometre, Osmaniye'ye 80 kilometre Adana'ya 120 kilometre Mersin'e 200 kilometre, Gaziantep'e 70 kilometredir. Ayrıca Devlet Demir Yolları tren seferleri de vardır. Elektrik ve sabit telefon ayrıca tüm cep telefon vericileri mevcuttur. İlçede Fizik Tedavi Merkezi de bulunmaktadır. Bu hastane sayesinde merkez il ve Türkiye’nin dört bir tarafından hastalar şifa bulmaktadır. Hastanenin ilçe ekonomisine de büyük bir faydası olmuştur.
Derleyen: Kübra Dilbirliği