6 Şubat depremleri 11 ilde büyük yıkım ve hasara neden olurken ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından deprem bölgesi illerde hayatın normalleşmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Konu kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan (İKA) Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı (BOTAP) kapsamında Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 52 bin metrekarelik alanda inşa edilen İpekyolu Çarşıları'nda sona gelindi. Depreme dayanıklı çelik malzemelerle inşa edilen çarşılarda ki 328 işyerinin anahtarı depremzede vatandaşlara teslim edilmeye başlandı.

IMG_1213-1

KONTEYNERLER YERİNE ÇELİK YAPILI İŞYERLERİ YAPILMALIYDI

Depremlerde en büyük yıkım ve hasar şüphesiz depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana geldi. Şehrin ticaret merkezi olarak gösterilen Trabzon Caddesi ve Azerbaycan Bulvarı üzerinde neredeyse sağlam bina kalmazken, ticareti sürdürme amacıyla konteynerler yerleştirildi. Birçok konteynerin kullanılmadığı bu bölgelerde, depremin merkez üssü Kahramanmaraş olmasına karşın Nurdağı ve İslahiye ilçelerine yapılan İpekyolu Çarşı projesi gibi, hem daha geniş hem de daha modern çelik konstrüksiyonlu işyerlerinin yapılmaması tepkilere neden oldu.

KRİZ ANINI KISA SÜRELİ YATIŞTIRMAK ADINA KONTEYNERLER YERLEŞTİRİLDİ

Şehrin neredeyse tamamına yerleştirilen konteyner kent ve konteyner çarşılar, Kahramanmaraş’ı git gide konteyner şehre çevirirken, tasarım ve estetik anlamında da kentin gerilemesine neden oluyor. Tüm bunların yanı sıra geçici olarak oluşturulan konteynerlere yapılan harcamalar, tekrar bu konteynerlerin toplanmasına yapılacak harcamalarla birlikte maddi anlamda zarara sebebiyet verecek. Kriz anını kısa süreli yatıştırmak adına yapılan konteynerler yerine projeli ve kapsamlı şekilde kalıcı çelik yapılar inşa edilmesi hem maddi anlamda kazanç, hem de vatandaşlar tarafından daha tercih edilesi bir yol olurdu.

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Didem Kayabaşı