Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. Ancak depremden sonra kendisinden haber alınamayan ve bedenine ulaşılamayan vatandaşlar var. Türk Medeni Kanuna göre bir kimse hakkında gaiplik kararının alınabilmesi için ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber alınmasından itibaren 5 yıl geçmiş olması gerekiyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde ölümüne kesin gözle bakılan vatandaşların mirasçıları 6 Şubat 2024 tarihinden itibaren Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak kişinin gaipliğine karar verilmesini isteyebilecek. Gaiplik kararı ile kişinin ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden itibaren hüküm doğuracak şekilde kişiliği sona erecek.

20230714 163544 01.Jpeg

DEPREMLERDEN SONRA BEDENİNE ULAŞILAMAYAN KİŞİLERİN NÜFUS KAYDINA ÖLÜM İŞLENEMEMİŞTİ

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Av. Musab Hasırcı, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin yıldönümü yaklaşırken halen yakınlarının bedenine ulaşamayan, onlardan haber alamayan vatandaşlarımız var. Bedenine ulaşılamadığı için bu kişilerin nüfus kaydına ölüm işlenememişti. Türk Medeni Kanunu ölüm tehlikesi içinde kaybolup da bedenine ulaşılamayan kişilerin hukuki durumunu düzenleyen bazı maddeler içeriyor. Bedenine ulaşılamayan ve haber alınamayan kişilerin mirasçıları 1 yıllık sürenin geçmesinin ardından mahkemeye başvurarak kişinin gaipliğine karar verilmesini isteyebilecek. Mahkeme kaybolan kişiler hakkında bilgisi olanları bilgi vermek üzere mahkemeye çağıracak ve bir ilan yayınlayacak. Bu ilanın üzerinden 6 ay geçmesi beklenecek. 6 ay içinde yine haber alınamazsa mahkeme kişinin gaipliğine karar verecek ve kaybolan bedenine ulaşılamayan kişi ölmüş kabul edilecek. Sosyal medyada ve bazı basın organlarında depremin üzerinden 1 yıl geçmesinden sonra bedenine ulaşılamayan kişilerin doğrudan ölmüş kabul edileceğine dair haberler yanlış bilgiler içeriyor. Kişinin gaipliğine yani ölmüş kabul edilmesine karar verilebilmesi için yukarıda anlattığım sürecin işletilmesi zorunlu.

1-625

YIKILAN BİR APARTMANDA HERKES VEFAT ETMİŞ VE YALNIZCA BİR KİŞİNİN BEDENİNE ULAŞILAMAMIŞSA TMK 31'İN UYGULANABİLECEĞİNİ SÖYLEMEK MÜMKÜN

Türk Medeni Kanunu'nun 31. Maddesinde kişinin ölümüne kesin gözüyle bakılacak bir şekilde kaybolması halinde cesedi bulunamasa dahi ölmüş kabul edileceği düzenlenmiştir. Depremden sonra bulunamayan vatandaşlarımız için TMK 31'deki ölüm karinesi mi uygulanmalı yoksa TMK 32'deki gaiplik hükümleri mi uygulanmalı? Eğer ki yıkılan bir apartmanda herkes vefat etmiş ve yalnızca bir kişinin bedenine ulaşılamamışsa burada TMK 31'in uygulanabileceğini söylemek mümkün. Ama yıkılan bir apartmanda birden fazla kişi sağ olarak kurtarılmış, bir kişiye ulaşılamamışsa burada gaiplik kurallarının uygulanabileceğini söylemek mümkün. Bu ayrımın önemi, depremden kurtarılıp hastaneye sevk edilmesine rağmen ailesi tarafından bulunamayan çok sayıda kişinin olması. Bu tür durumlar nedeniyle kanun koyucu, ölüm riski altında kaybolma ve kesin ölüm tehlikesi altında kaybolma ayrımı yapmıştır” şeklinde konuştu.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN