Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Hayrullah Mahallesi içerisinde eski Andırın Garajında 30 yılı aşkın süredir vatandaşlara hizmet veren Bilici Fidancılık, 200 çeşit yerli ve ithal ağaç fidanı ile çiçekleri uygun fiyattan satışa sunuyor.

Kalite bakımından da müşterilerine sunduğu ürünlerle kentin fidancılıkta ilk adresi olan Bilici Fidancılık, pandemi sürecinde herkes fidan diksin diye Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş işbirliğinde tüm fidanlarda yüzde 15 indirim kampanyası başlattı. Normal bir belediyecilik dışına çıkarak her kesimin beğenisini toplana Osman Okumuş ile yapmış oldukları kampanyayı değerlendiren Bilici Fidancılık sahibi Ümit Bilici, bu gibi kampanyaların devam edeceğini söyledi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA MİLLET DOĞA AŞIĞI”

Fidancılık sektörüyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ümit Bilici, “Kahramanmaraş fidan konusunda diğer illere göre bir adım önde gidiyor. Kahramanmaraş’ta millet doğa aşığı. İnsanlar doğaya ağaç dikmeyi seviyorlar. Doğayla toprakla temas etmeyi seviyorlar. Bizde bin bir çeşit ürün olmakla beraber isteğe göre ithal ürünlerde getirttiriyoruz. Vatandaşlar özellikle meyve ve sebze fiyatlarının artmasından dolayı seralık ürünlere büyük ilgi gösterdi” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLAR FİDAN ALIRKEN BELGESİZ YERDEN FİDAN ALMASINLAR”

Vatandaşların belgesiz yerden fidan almamaları gerektiğini söyleyen Bilici, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bizim fidancılar olarak en büyük sıkıntımız, korsan fidancılıkla uğraşanlar. Fidan demek emek demek, güven demek. Hem doğaya katkı, hem de insanlığa sağlıklı ve yararlı bir şey demek. Ama korsan fidancılar bizim bu mesleğe yara vuruyorlar. Neden yara vuruyorlar? Çünkü hastalıklı, sağlıksız ortamlarda yetişen fidanları getiriyorlar, burada vatandaşlara 1-2 liraya uygun veriyorlar, vatandaş da bundan kar ettiğini sanıyor ama tamamen sağlıksız ürünler, zararlı ürünler. Daha sonra da vatandaşlar bize geliyor, biz filan yerden ürün aldık ama sağlıksız çıktı diyorlar, bize yakınıyorlar. Dolayısıyla bu karaborsa fidancılığın önüne geçilmesi lazım. Vatandaş her ne kadar uygun olursa da olsun zarar görüyorlar. Biz bu işi profesyonel olarak yapıyoruz. Yani bu karaborsacılar hem bizim satışlarımızın önüne geçiyor, hem de vatandaşlara sağlıksız ürünler satarak, onların parasını hiçe sayıyor. Dediğim gibi bunların önüne geçilmesi gerek. Adam kahvenin önüne zeytin koyuyor, bakkalın önüne zeytin koyuyor, toptancının önüne ceviz koymuş, bir şey diyemiyoruz. Yetkili kişiler bunun önüne geçmesi lazım. Vatandaşlar fidan alırken belgesiz yerden fidan almasınlar. Böylelikle hem doğa için hem de şehrimiz için daha iyi olur.”

“AĞAÇLARLA TEMAS İÇİNDE OLMAK, KONSANTRASYONUN ARTMASINI SAĞLAR”

Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiği ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi bulunan çocukların doğayla temas ettiklerinde semptomlarının azaldığı görülür. Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar. Kurak mahalle ve yeşil görmeyen evlerin bulunduğu bölgelerde, yeşil alanları bulunan mahallelere göre daha fazla şiddet vakası tespit edilmiştir. Ağaçlık ve yeşil alanlar insanlardaki korku seviyesinin de azalmasını sağlar. Mahalle bostanlarındaki ağaçlarda yetişen meyveler satılarak gelir elde edilebilir. Atık yönetimi ve yeşil alanları konu alan işletmeler kurulabilir, gençler yeşil yaşamı odağına alan işlere yönlendirilebilir.
 

“YEŞİL ALANLAR ÇAĞLAR BOYUNCA HERKES İÇİN RUHLARINI DİNLENDİREBİLECEKLERİ ALANLAR OLMUŞTUR.”

Yeşil alanlar çağlar boyunca hem çocuklar hem de büyükler için yaratıcılıklarını geliştirerek ruhlarını dinlendirebilecekleri alanlar olmuştur. Mahallelerde toplu ağaç ekimi yapmak birbirini hiç tanımayan insanları bir araya getirerek yaşam kalitesini arttırır. Toplumdaki her bireyin, zamandan bağımsız olarak ağaç ekiminde ya da ağaçları koruma konusunda çok önemli bir rolü vardır.”

Haber: Abdulsamet İspir


 

Editör: Mahmut Beyaz