Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Bertiz Köyü’nde yaşam ilk çağlara kadar uzanmakta olup, şu anki ismini ise farklı şekillerde aldığı biliniyor. Kentin gerek doğasıyla gerek yöresel kazanımlarıyla ünlü köyü Bertiz’in ismini rivayetlere göre; Ermenilerin inşa ettiği Pertus Kalesi’nden ve köylüler arasında yaygın olarak kullanılan, hızlı ve çabuk anlamına gelen “Beritez Beritez” deyiminden aldığı söyleniyor.

Doğu Türkistan’dan gelerek Bertiz bölgesine yerleşen halkın, hayvanlarını sağarken hızlı davranmak için kullandıkları “Beritez Beritez” deyimi zamanla kabile adı olurken, Beritez Kabilesi’nin bölgeye yerleşmesiyle birlikte köy Beritez ismiyle anılmaya başlanıyor.

Türklerin Malazgirt Savaşı sonrası bölgeye girmesiyle başlayan yerleşik yaşam mücadelesi, köy halkının Ermenilerle bir arada yaşamasıyla devam ediyor. Bertiz bölgesine yerleşen Türkler, yaşamları boyunca devlete bağlı zararsız bir şekilde hayatlarını sürdürmeye devam ediyor. O zamanlar Beritez olarak anılan köy, şimdilerde günümüz Türkçesine evrilerek “Bertiz” oluyor.

102465437 3107688275920184 1402755951169110016 N

BERTİZ KÖYÜ’NÜN MİRASI GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

Kahramanmaraş’ın her bakımdan zenginliğini koruduğu Bertiz Köy’ünden pek çok yerde bahsedilirken köy; ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine de konu oluyor. Aynı zamanda Bertiz Köyü’ne misafir olan ünlü Halk Şairi Karacaoğlan da şiirlerinde; Bertiz'in doğal güzelliklerini, misafirperverliğini ve bol ekmek kültürünü dile getiriyor. Uzun ve kapsamlı tarihiyle Anadolu'nun zengin kültürel dokusunu yansıtan ve mevcut yaşamın tarihle iç içe geçmesiyle halkı tarafından özenle korunan Bertiz Köyü’nün kültürel mirası gelecek nesillere aktarılıyor.

Muhabir: SİBEL GÜRLE