Tarım ve Orman Bakanlığı ülke genelinde görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle 2. bir emre kadar hayvan pazarlarının ülke genelinde kapatıldığını açıklamıştı. Bakanlığın aldığı bu karar sonrası Türkiye’de et fiyatları da yükselişe geçti. Kahramanmaraş’ta şu anda etin kilogram fiyatı 250 ila 300 TL arasında değişirken, Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, zamlara ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla bazı insanların fırsatçılık yaptığını dile getiren Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, ‘’Kahramanmaraş genelinde depremden dolayı çok sayıda hayvanlarımız zara gördü, öldü. Bunun akıbetinde pazar kapalı olunca bazı insanlar maalesef fırsatçılık yapıyorlar. Pazarların açık olmaması her şeyi alt üst etti. Etin pahalanmasındaki en büyük neden bu’’ ifadelerini kullandı.
ET TEMİNİ KONUSUNDA KASAPLARIMIZIN SIKINTI ÇEKTİĞİNİ SÖYLEDİK
Uyduran, ‘’Tüm Kahramanmaraş halkımızın ve Türkiye’mizin başı sağ olsun. Yaşadığımız depremin yaralarını daha yeni yeni sarmaya başlıyoruz. Yaşadığımız bu afeti Allah kimseye göstermesin. Şu an ki durumda bizim sektörde bizleri en çok rahatsız eden konu şu: Etteki sirkülasyonları, etin pahalılığı ortamı gibi bu durumlar yıllardır Ramazan ayı başlamadan 10-15 gün öncesinde hayvancılar arasında bir fiyat yükselme şeklinde tabir ettiğimiz bir konu olurdu. Ama bu yıl akibetinde sıkıntılı bir durum oldu. Türkiye’mizde bulunan şap hastalığından dolayı tüm borsalar ve pazarlar kapandı. Kapanınca haliyle normalde zam alan sirkülasyon olan fiyatlar, pazar oluşmayınca yükseldi. İnsanların kendi evlerine gidiyorsun. Bana bir tane inek lazım veya düve lazım diyorsun. Adamın istediği fiyattan mal alıyorsun. Burada da arz-talep meselesi ortaya çıktı. 150-160 TL’ye kestiğimiz hayvanlar, bugün 200-210 lira oldu. Bu durum da 40-50 liralık gibi bir zam oldu. Bunu Tarım Bakanlığı’mıza yetkililerimize bildirdik. Et temini konusunda kasaplarımızın sıkıntı çektiğini söyledik. Bu bir süreç İnşallah bu süreci atlatacağız.
ARADA KASAPLAR OLARAK BİZ KALIYORUZ
Hayvancıyla görüşüyorsun, hayvancı yemin pahalı olduğunu söylüyor. Vatandaşı düşünüyorsun. Bu durumda arada kasaplar olarak biz kalıyoruz. Bizi üzen durum bu. Her zaman diyoruz. Halkımıza uygun et noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama bugün 150 liraya kestiğimiz hayvan 200 lira olmuş. Bunun yüzde 30’lık yüzde 40’lık fire kemikleri çöpe atıyoruz. Firelerini düştüğün zaman otomatik olarak 260-300 liraya bize mal oluyor. Burada vatandaşımıza üzülüyoruz. Ramazanlıkta, depremden dolayı üzülüyoruz. Deprem bölgesinde olup da ette fahiş fiyat uygulaması noktasında bütün esnafları üzüyor. Keşke bedava olsa bedavaya dağıtsak. Ama maalesef bunu bir maliyete alıyoruz. Borsanın, pazarın kapalı olmasını rantçılar fırsata çevirdi. Etin pahalanmasında ki en büyük neden budur. Vatandaşlar kasapların pahalandırdığını düşünüyor. Böyle bir şey mümkün olamaz. Biz hayvancıdan alıyoruz. Bugün alma ortamlarımız kısıtlı. Kahramanmaraş genelinde depremden dolayı çok sayıda hayvanlarımız zara gördü, öldü. Bunun akibetinde pazar kapalı olunca bazı insanlar maalesef fırsatçılık yapıyorlar. Pazarların açık olmaması her şeyi alt üst etti. Etin pahalanmasındaki en büyük neden bu. Pazar açık olduğu zaman gidip alıyorduk. Ama şimdi en zor durumda olan mesleki kuruluşlardan bir tanesiyiz. Depremde bir sürü can kayıplarımız var. Biz şehri ayakta tutmanın derdindeyiz. İstiyoruz ki ucuz alalım ucuz satalım.
HERKES KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLEYEMEZ
Özellikle şunu vurgulamak istiyorum: Daha önceki yıllarda hayvan borsasında fiyatlar da bir oluşum olurdu. Ama şimdi telefon üzerinden örgütleşiyorlar. Biri yazıyor bugün etin kilosu 220 lira diyor. Yarın 220 liraya tosun kesiyor. Bunlara devletimizin müdahale etmesi lazım. Herkes kafasına göre fiyat belirleyemez. Şu an herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Acilen bu işe çözüm bulmamız lazım. Devletimiz her türlü desteği veriyor. Devletimiz bir fiyat belirlerse biz o fiyat üzerinden satarız. Bakanlığımızdan bu konuya acil olarak el atılmasını istiyoruz. Fırsatçıları değil, üreticimizi destekleyelim. Ramazan ayının 1 hafta öncesinde bu tür sirkülasyonlar olurdu. Ama Ramazan ayının ortalarına doğru fiyatlar dengelenirdi. Bazı haberlerde görüyoruz, etin kilosu 340 yazıyorlar. Böyle bir şey yok. Biz depremde olsun daha öncesinde olsun, Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin en uygun etini satıyoruz. Biz bugün hizmet için varız. Başımıza gelenler ortada. Hepimiz bu durumdan ibret almamız lazım. Halkımızla kenetlenip birbirimize destek olmamız lazım’’ şeklinde konuştu.
Haber: Yunus Emre Bayır