Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, genç çiftlerin evlilik süreçlerini desteklemek amacıyla hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu kapsamında bugüne kadar önemli bir finansman sağlandığını açıkladı. Bakan Göktaş, aile kurumunun güçlendirilmesini hedefleyen projenin Türkiye genelinde 81 ilde uygulandığını belirtti. Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’tan da çok sayıda genç çiftin söz konusu destek programına başvuruda bulunduğu öğrenildi. Evlilik hazırlığı yapan gençler, sağlanan kredi desteği sayesinde ekonomik anlamda daha rahat bir başlangıç yapmayı hedefliyor.
YAŞA GÖRE 200 BİN – 250 BİN LİRA DESTEK
Bakan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’ndan daha fazla gencin yararlanabilmesi için kredi miktarında güncelleme yapıldığını belirtti. Buna göre başvuran çiftlerin her ikisinin de 18-25 yaş arasında olması durumunda 250 bin lira, 26-29 yaş arasında olması halinde ise 200 bin lira destek sağlanıyor. Gelir şartında da düzenleme yapıldığını ifade eden Göktaş, son 6 aya ait gelir şartının asgari ücretin 2,3 katından 2,5 katına çıkarıldığını söyledi. Ayrıca destek kapsamında verilen kredilerin 48 ay vadeli ve ilk 2 yıl geri ödemesiz olarak sunulduğu belirtildi.
ÇOCUK SAHİBİ OLAN ÇİFTLERE ERTELEME
Destek programında genç aileleri teşvik eden bir başka uygulama da çocuk sahibi olan çiftlere yönelik. Buna göre destekten yararlanan çiftlerin 48 ay içinde çocuk sahibi olmaları halinde geri ödemeleri her çocuk için 12 ay ertelenebiliyor. Bakan Göktaş ayrıca evlilik öncesi ve sonrası süreçlerde genç çiftlere eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sunulduğunu belirterek, gençlerin evliliklerini ekonomik, psikolojik ve sosyal açıdan daha sağlam temeller üzerine kurmalarının hedeflendiğini ifade etti.
10 MİLYAR LİRALIK DESTEK SAĞLANDI
2023 yılında kurulan Aile ve Gençlik Fonu’na bugüne kadar 214 bin 978 başvuru yapıldı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 164 bin 930 genç destek almaya hak kazanırken, 63 bin 466 genç çiftin kredi ödemesi gerçekleştirildi. Program kapsamında bugüne kadar 10 milyar 73 milyon liralık destek sağlanırken, fondan yararlanan 6 bin 812 çiftin 6 bin 891 çocuğu dünyaya geldiği açıklandı. Ayrıca ülke genelinde 160 bin genç çifte eğitim ve danışmanlık hizmeti verildiği bildirildi.




