Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlı. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Tatlının ismi, Arapçada onuncu anlamına gelir. Tüm Türkiye de ki gibi aşure zamanında Kahramanmaraş’ta da ocakta aşureler kaynamaya başladı. Tabi memleketimin aşuresi diğerlerine pek benzemez. Bizde aşureler özellikle pekmezle yapılır ve bu da aşureye ayrı bir lezzet ve tat verir.
Ayrıca Kahramanmaraş halkı aşureye “Şirinli Çorba” ismini de verir.
 İşte bizim memlekette aşure nasıl yapılır size tarifini vereyim.

Malzemeler (8 kişilik)
1 Su bardağı aşurelik buğday
1/2 su bardağı
nohut (dövme)
1/2 su bardağı kuru fasulye
1/2 lt pekmez
Biraz
ceviz içi

Yapılışı
Birer su bardagı
fasulye ve nohut aksamdan ıslanır. Ertesi gün, iyice yıkanan fasulye ve nohutlar bir tencereye alınır. Üzerine 2 bardak yarma (dövme) katılır. Üzerine su konarak pisirilir. Pismeye yakın (istenirse) portakal kabuklarının beyaz ve etli kısımları ince ince dogranır. Fındık konur. Sonra seker ve pekmez konur. Bir fiske tuz atılır. Yeterince pistikten sonra ocaktan indirilir.
Küçük ceviz parçaları yagda kavrulduktan sonra asurenin yüzüne serpistirilir ve bu sekilde servis yapılır.

Not: Asure yılın her günü yapılabilirse de, özellikle 10 muharremde hemen her aile asure pisirir ve komsulara ikram eder. Asurede kullanılan malzemeler evde eve degisiklik gösterebilmektedir.