Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, dezenformasyonla mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürürken, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 3’üncü yılı dolayısıyla anlamlı bir panele imza attı. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Asrın Felaketinde Gazetecilik” konulu panel, KİÜ Karacasu Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele; TRT Haber Koordinatörü Hüseyin Erdoğan, Haber Global Ankara Temsilcisi Hasan Uylaş, A Haber Moderatörü Merve Türkay ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Uzman Mert Ödeş konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise KİÜ Kurumsal İletişim Koordinatörü Dr. Yusuf Taş üstlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, afet dönemlerinde bilginin en az barınma ve sağlık kadar hayati bir unsur olduğuna dikkat çekti. Panelde, 6 Şubat depremleri sürecinde yaşanan acı olaylar, sosyal medya üzerinden yayılan dezenformasyon içerikli paylaşımlar ve kriz dönemlerinde güvenilir haberciliğin toplumsal hafızadaki yeri kapsamlı şekilde ele alındı. Dezenformasyonla mücadelenin önemi vurgulanırken, afet dönemlerinde gazeteciliğin sorumluluğu farklı başlıklar altında değerlendirildi. İletişim öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği panelde, katılımcı öğrenciler doğru bilgi, etik habercilik ve kriz dönemlerinde medya sorumluluğu konusunda önemli kazanımlar elde etti.

Whatsapp Image 2026 02 04 At 17.26.37

KİÜ OLARAK İNŞA EDİLEN BÜTÜN BİNALARI DEVLETİN İMKANLARIYLA OLUŞTURDUK

Panelin açılış konuşmasını yapan İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan şu şekilde konuştu; “ Tabii, deprem gibi afet durumlarında, kriz dönemlerinde barınma ve sağlık kadar önemli olan bir husus daha var. O da bilgi. Sahadaki bilginin doğru oluşturulması, hızlı bir şekilde oluşturulması, tarafsız bir biçimde oluşturulması ve bunun ilgili yerlerle paylaşılması, en az barınma imkanı kadar önemli bir konudur. İşte bu konuyu en mükemmel şekilde yerine getiren meslek gruplarından belki de ilk sırada yer alan meslek grubu hangisiydi? Tabii ki basın mensuplarımız, basın camiası, gazetecilerimiz. Çünkü ilk günden itibaren basınımız hep yanımızda yer aldı. Birçok çekim yapıldı, birçok röportaj gerçekleştirildi. Vatandaşın sorunları ilgili yerlere iletilmiş oldu. Kahramanmaraş’taydılar, bizi de ziyarete gelmişlerdi. O gün kullanmış olduğumuz binada zaten hasar vardı, tadilat işlemleri yapılacaktı. Masanın üzerine bir branda çekilmişti, her taraf toz toprak içerisindeydi. O günlerden bugünlere… Allah devletimizi hep güçlü kılsın. Şu anda içerisinde konferans salonumuzun bulunduğu bu bina ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi olarak deprem sonrası inşa etmiş olduğumuz bütün binaları, tabii ki devletimizin bize vermiş olduğu imkânlarla oluşturduk ve bu aşamaya geldik.

Whatsapp Image 2026 02 04 At 17.27.47

HER TÜRLÜ İMKAN DEVLETİMİZ TARAFINDAN VATANDAŞLARA SAĞLANDI

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, deprem sonrasında çok kısa süre içerisinde vatandaşların konutlarının büyük bir kısmı yapıldı ve teslim edildi. İş yerleri yapıldı, teslim edildi. Hatta iş insanlarına ve girişimcilere finansal destekler dâhil olmak üzere her türlü imkân devletimiz tarafından ilk günden, ilk dakikadan itibaren bu bölgeye seferber edildi. Gazeteci arkadaşlar burada bilgiyi oluşturdular ve bu bilgiyi ilgili yerlere transfer ettiler. Bu konu çok önemliydi. Ancak biz Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi olarak sizlerle birlikte şunu yapmak istedik: Gazeteci arkadaşlar depremin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra sahada bulundular, buradaydılar. Depremi nasıl tanımlayacaklar? Vatandaşın algısında nasıl ifade edecekler? Devletimizin göstermiş olduğu aksiyonu gazeteci bakış açısıyla nasıl anlatacaklar? Bu düşüncelerle bu paneli organize etmiş olduk. Devletimiz ve milletimiz el ele vererek her türlü sorunun üstesinden gelebileceğimizi bu afet bize göstermiş oldu. İnşallah bir daha yaşamayız.”

Whatsapp Image 2026 02 04 At 17.26.36J-3Whatsapp Image 2026 02 04 At 17.27.37

Muhabir: Melisa Kazancı