106 yıl önce bugün, 12 Şubat 1920’de, Kahramanmaraş tarihe altın harflerle kazınan bir zafere imza attı. Tüm imkansızlıklara, yokluğa ve işgale rağmen kendi kendini kurtaran şehir, yalnızca bir direniş göstermedi; bir milletin yeniden ayağa kalkışının sembolü oldu. Fransız işgalinin ardından şehirde yaşanan olaylar, halkın sabrını taşırdı. İşgalin ertesi günü sarhoş Ermeni askerlerinin hamamdan çıkan kadınlara sarkıntılık edip “Burası artık Fransız ülkesi oldu, Fransa’da çarşafla gezilmez” sözleri üzerine yükselen “Yok mu bir insaf eli!” çığlığı, direnişin ilk kıvılcımı oldu. Kadınları korumak isteyen Çakmakçı Said ve arkadaşlarının vurulması üzerine, gönüllü imamlık yaptığı mescidin altındaki dükkanda süt satarak geçimini sağlayan Sütçü İmam, 31 Ekim 1919’da tabancasını çekerek düşmana karşı ilk kurşunu sıktı.

Whatsapp Image 2026 02 11 At 12.08.34

MARAŞ HALKI TEK YÜREK OLDU

O kurşun yalnızca Maraş’ın değil, Anadolu’nun kaderini değiştiren bir başlangıç oldu. Sütçü İmam Olayı ve ardından yaşanan Bayrak Olayı, Maraş halkını tek yürek haline getirdi. Düzenli bir ordusu olmamasına rağmen vatan, namus ve bayrak uğruna ayağa kalkan Maraşlılar, 12 Şubat 1920’de işgalci kuvvetleri şehirden çekilmek zorunda bırakarak destansı bir zafere ulaştı. Kahramanmaraş, o gün yalnızca bir şehri kurtarmadı; bağımsızlık meşalesini Anadolu’nun dört bir yanına taşıdı. “12 Şubat Ruhu” o günden bugüne yalnızca bir tarih değil, bir dirilişin ve kararlılığın adı olarak yaşatılıyor.

12 Subat 22

O GÜNKÜ DİRENİŞ RUHU YENİDEN CANLANDIRILIYOR

Aradan geçen 106 yıla rağmen Kahramanmaraş’ta kurtuluş coşkusu ilk günkü heyecanıyla sürüyor. Her yıl 12 Şubat öncesinde şehir adeta bayram havasına bürünüyor. Küçüğünden büyüğüne vatandaşlar geleneksel çete kıyafetleriyle sokaklara çıkıyor, düzenlenen etkinliklerle o günkü direniş ruhu yeniden canlandırılıyor.

Whatsapp Image 2026 02 11 At 12.06.43

NESİLLER BOYU ANLATILMAYA DEVAM EDECEK

Kahramanmaraş’ın göğsünde parlayan bu kahramanlık hikayesi, nesiller boyunca anlatılmaya ve güçlü direnişin sembolü olmaya devam edecek. 12 Şubat, bir tarihten öte; bir milletin onurunun, cesaretinin ve bağımsızlık inancının adıdır.

Screenshot 3-4212161026 9AI M G 7925-1

Muhabir: Melisa Kazancı