Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95.yılını kutladık. Genel olarak bu cümlenin son kelimesi öncesi “coşkuyla” ifadesi yer alır. Yani cümlenin geneli “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95.yılını coşkuyla kutladık” şeklinde kullanılır.

Evet coşku kelimesini kasıtlı olarak kullanmadık. O coşku o şevk o heyecan maalesef bu yıl yoktu. Yeterince yoktu. Oysa milli bayramlar, bizi biz yapan, insan yığınlarını halk yapan, halkı millet yapan ortak değerlerden bir tanesidir. Toplumu var eden, millet yapan, ortak paydada buluşturan ortak geçmişi, geçmişte yaşanmış ortak acıları, ortak zaferleridir.

Bu yıl, benzer bir konunun tartışmaları arasında karşıladık Cumhuriyet Bayramını. Çocukluğumuzun o nadide eseri, okurken garip bir heyecan duyduğumuz, somut kavramlardan soyut kavramlara geçerken ilk iştirak ettiğimiz dopdolu kelimeler barındıran…

İçinde Doğruyum, Çalışkanım diyen… Tam metni ise ; “

Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene !

Minicik yüreklerin ilk heyecanı, ilk ezberi, tüm alt kimlikleri ile üst kimliklerinde buluşma noktası. İlk adımlar, ilk heyecanlar. İlk ortak paydada buluşma noktası ; Andımız.

Andımızdaki “Türk” kelimesi ziyadesi ile rahatsız etti bir kesimi. Danıştayın kaldırılmasını veto etmesi doğru bulunmadı. Hukukun beğenmediğimiz kararlarını yok saymak, yerden yere vurmak hukuk devleti olmayı ne kadar becerdiğimiz yada beceremediğimiz göstergesi olsa da konumuz bu değil.

Aslında biz “Türküm” demekle aynı zamanda Kürdüm, Çerkezim Çeçenim, Lazım, Aleviyim, Zazayım diyorduk. Çünkü Türk demek hepsi demekti bizim için.

Türk kelimesinden rahatsız olan herkes, kendi kökeninde haykırsa bu ülkenin ortak adının Türkiye olmasının ne anlamı var? Bugün Türk üst kimliğinde birleşemeyen, Türk kelimesinden rahatsız olan kişilerin yarın bu ülkenin isminden rahatsız olmayacağı ne malum.

Netice itibari ile; onurla, gururla ve her daim;

Ne mutlu Türküm diyene…