Nereye gitsen çukur, hendek, nereye gitsen çalışma. Kahramanmaraş bu aralar açık inşaat alanı. 10 dakikada gideceğinizi düşündüğünüz bir yolu 20-25 dakikada almak ne mümkün. Evet, işaret ve işaretçilere uyuyoruz. Biliyoruz ve eminiz ki, hepsi daha güzel bir Kahramanmaraş için. Hepimize biraz sabretmek düşüyor bu aralar. Sabır.

Şehrimizin yapısı, dağ eteklerine kurulmuş yerleşim birimleri, tarıma elverişli ovaların çoğunlukla boş bırakılması olması açısından örnek bir yapılaşma teşkil ediyor. Ahir dağı eteklerine kurulmuş, batıdan doğuya doğru şerit halinde sıralanmış bir yerleşim hali mevcut. Engebeli ve yokuş aşağı, yokuş yukarı yollar ile pek çok şehirde görmediğimiz, yapımı ve var olan sorunun çözümü oldukça güç bir ulaşım ağına sahip.

Şehir merkezi olarak adlandırılan, bütün yolların çıktığı, şehrin odak noktası Trabzon caddesi ve çevresi. Pek çok iş yerinin bulunduğu, Valilik, Vergi Dairesi, Belediye vb. resmi kurumların bulunduğu alan. Dolayısı ile, her yol bir şekilde Trabzon Caddesine çıkıyor. Binevler ve Doğukentin orta noktası. Yaşam alanı olarak insanlar Binevler ve Doğukent ve çevresini seçerken, iş yaşamı Trabzon Caddesi ve etrafında şekil alıyor. Bunun sonucunda her sabah bu bölgeye araç ve insan akışı, akşam ters istikamette yaşanan yoğunluk.

Başta da dediğimiz gibi Büyükşehir Belediyemiz, gelecek on yıl içerisinde Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu olmaya aday trafik konusuna köklü çözümler getirmek amacı ile ilimizin pek çok noktasını inşaat alanına çevirmiş durumda. Alt geçitler, Kuzey çevre yolu, Trabzon Caddesinin yayalaştırılması çalışmaları.

İyi niyetli çalışmaları dikkat ve takdir ile takip ediyoruz. Mutlaka yetkililer bu çalışmaları yaparken on yıl değil en azından elli hatta yüz yılın projeleri ve gelecek beklentileri ile hareket ediyorlardır. Kıbrıs Meydanı düzenlemesi, yapılan heykel ve çalışmaların üç beş yıl içinde yıkılıp, revize edilmesini yol kazası olarak addediyoruz.

Yapılan bunca özverili çalışma, emek, masraf mutlaka karşılığını görecektir. Kahramanmaraş trafiğine bir rahatlama getirecektir. Ancak belki de Kahramanmaraş’ın önümüzdeki yüz yıllık trafik sorununa köklü çözüm getirecek şöyle bir “uçuk” fikir ile katkıda bulunsak;

Kılavuz köprüsünün olduğu noktadan başlayan bir raylı sistem. Metro. Kahramanmaraş’ın en batısından başlıyor. Binevler Mahallesinden yer altından devam ediyor. Mağaralı Mahallesinden Kale dibine, oradan Trabzon Caddesinden Namık Kemal, Doğukent güzergahından Necip Fazıl Şehir Hastanesine uzanıyor.

Raylı, sistem. Metro. Kahramanmaraş.

Olmaz mı?

Neden?