Gariptir insan psikolojisi. Haberleri izleriz.” Şu karayolunda meydana gelen kazada 5 kişi öldü 6 kişi yaralandı.” Emniyet kemeri takmadığından araçtan fırladı.” Aşırı hız felakete yol açtı.”Dinleriz, hep dinleriz. Ancak sabah direksiyon başına geçince yinede zor gelir emniyet kemeri takmak. Ağırlık yapar sanki. Yada hız cazibesine kaptırırız kendimizi. Basarız gaza.

Gariptir insanoğlu. Onca felaketi izleriz. Ancak sadece izleriz. O felaketler görseldir, resimdir. O felaketler hep başkasının başına gelir sanki. Kendi başımıza gelmez.

Deprem de öyle.

Elazığ-Sivrice de meydana gelen depremi hepimiz iliklerimize kadar hissettik. Bitti mi, hayır. Aslında her şey yeni başlıyor. Türkiye’de bundan sonra deprem için en riskli bölge Kahramanmaraş. En riskli ilçe Türkoğlu. Ben demiyorum, Elazığ depremini aylar öncesinden bilen Prf. Naci Görür söylüyor.

Bunu istesek de istememekte kabul etmemiz gerekiyor. Kahramanmaraş ‘ı büyük bir deprem bekliyor. Sanki yokmuş gibi, hiç olmayacakmış gibi hissettiğimiz deprem geldi kapımızı çaldı/çalacak.

Endişe etmemek elde değil. Ancak panik yapmamak gerek. Burası Kahramanmaraş. Burası memleket, terk edip gidilecek hali yok. Alınacak nefes sayısı baştan yazılmışsa yaradan tarafından nereye gitsek süre sonunda ölüm vuku bulacaktır. Olay örgüsü her işte olduğu gibi tedbir v tevekkül mantığıdır.

Bundan önce neler yapıldı, bundan sonra neler yapılabilir?

Birkaç gündür yaptığım araştırmalar neticesi, bundan önce yapılanlar doğrusu üzerimde bulunan endişeleri arttırdı. Kahramanmaraş’da 5 yıl önce yapılan imar uygulamasında fay hatlarının görmezden gelindiği, tam da fay hattı üstüne yüksek katlı projelere onay verildiğini gördüm. Tekerek olarak bilinen ve yakın zamanda fazla sayıda yapılaşmaya gidilen bölgenin tamda fay hattının üzerinde olduğu, bu fayların diri fay olup olmadığının araştırılmadan üzerlerine çok katlı binalar yapıldığı Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Alican Kop tarafından da beyan edilmektedir.

Yine aynı bölgede, Üniversite karşısında bulunan pek çok yerleşim yerinin zemin etütlerinin gerçek anlamda yapılmadan imara açıldığı, bazı inşaat temelinden su boşaltılarak beton basıldığı belirtilmekte.

Bundan önce yapılanlar maalesef iç açıcı değil. Ciddiyetsiz, görevi savsaklama, gerçek dışı raporlarla yapılan 10-15 katlı binalarda karamsar bekleyiş.

Bundan sonra neler yapılabileceği hususuna gelince , http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx tamda bu adresten fay hatunun evinizin neresinden geçtiğini görebilirsiniz. Bina zemin ve yapı kalitesini araştırabilirsiniz.

Her halükarda en kötü senaryoya hazır olup, ailenizce oturup, deprem anında kimin ne yapacağına, nerde nasıl bir güvenlik tedbiri alacağınıza dair ciddi bir ön hazırlık yapmanız, yapmamız gerekir.

Allah (cc) hepimizi korusun.