Kas ve sinir sistemini güçlendirmenin birçok antrenman şekilleri vardır.1. Kendi vücut ağırlığı ile 2.Yardımcı aletlerle 3.fitness aletleri bar ve dambullar. Antrenman öncesi beslenme ve ısınma hazırlık dönemi çok önemlidir. Antrenmanlar yaşa, cinsiyete, mesleğe, sağlık durumuna göre değişir. Sağlık için spor yapanlar asla zorlamamalıdır. Çünkü performans sporcusu değildir önünde bir yarışma yoktur. Antrenman öncesi almamız gereken enerji verici besinler daha çok karbonhidratlar. Eğer kilo sorunumuz varsa yağ yakımına yardımcı olucu, metabolizmayı hızlandırıcı kafein yeşil çay beyaz çay az limonlu su, kara üzüm çekirdeği, badem, fındık, fıstık, kuru üzüm, incir, hurma muz gibi enerji verici yiyecekleri yarım saat önceden alabiliriz. Antrenman sonrası daha çok proteinlere vücudun onarıcı besinlere ihtiyacı vardır. Yağlı ve ağır yemeklerden uzak duracağız. Çalışmalar esnasında vücudu asla susuz bırakmayacağız ne az ne fazla ihtiyacımız kadar alacağız. Antrenmana başlarken iyi bir ısınma devresi açma germe (kediler bile sabahleyin uyanınca ilk yaptıkları stretching) yapılırsa sakatlanma yorulma bir sonraki antrenmana vücut daha hazır olur.

****

Kuvvet çalışmalarında gelişme çağında olan çocuklar asla eklemlerini zorlamamalıdır gelişimini boy uzamasını kısıtlar. Kas ve sinir sistemini güçlendirici çalışmalar sadece kuvvet ağırlık değildir. 1.Kondisyon 2.Koordinasyon motivasyon olmadan sağlıklı bir çalışma olamaz. Spor yapmak nasıl farklı insanları bir araya getirip kaynaştırıyorsa irade, idare etme vasıflarını da artırır. Sağlıklı olmak ayakta dimdik durmak iş hayatımızda hareketliliğimizi beş büyük ana kas grubuna borçluyuz. Eğer kas ve kemik yapımız zayıflarsa çabuk yorulur ve yaşlanırız.

****

Antrenman sadece yürümek değildir aşırı yürüme yorgunluk kırığı yapacağı gibi vücudumuzda ve beynimizde yorgunluğun sebebidir. Spor esnasında kıyafetlerimiz seçici olmalı günlük kıyafetle terlikle yürüyüş yapılmaz. Vücudumuzun beynimizin de mutlu olmaya ihtiyacı var yani endorfin mutluluk hormonu salgılar. Bu yüzden spor yaşa ve cinsiyete vücuttaki sorunlara göre değişir. Hayat ve Yaşamdan tat alacaksak, sporu spor adamlarıyla çalışmak en doğrusudur.

****

Yeni atanan Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Cemil Boz Bey bilgisiyle kültürüyle çalışkanlığı ile ilimize yeni spor tesisleri katacağına ve çok yetenekli sporcular çıkaracağına inanıyorum ekibine ve kendisine başarılar diliyorum. Güreş Eğitim merkezi (Tohum) müdürlüğüne atanan Eski şampiyonalardan Başpehlivanımız Şahin Hopur’u kutluyor yeni görevinde başarılılar diliyorum. Tencere yuvarlandı kapağını buldu yolu açık, Allah yar ve yardımcıları olsun.

Hoşça ve sağlıcakla kalın.

Spor adamı Cengiz Karakız