Bireysel sporlar bedenen ve ruhen hür ve özgürce kural ve kurallara uymaksızın kendi irademizle her zaman her yerde bir grup ve takıma bağlı kalmadan yapmış olduğumuz eğlenceli yararlı bedensel hareketlerin tümü olarak görmeliyiz. Bireysel sporları yapmak için profesyonel bir sporcu olmaya gerek yok bizim önümüzde ne şampiyona ne yarışma var. Bireysel sporlar hem psikolojimizi hem vücudumuza olumlu etkiler sağlayarak genel kondisyon ve koordinasyonu fizik gücümüzü geliştirir. Tedavilerde ve rahatsızlıklarda bir ilaç gibi görmeliyiz. Ayrıca çocukta ve yetişkinlerde öz güven duygusunu artırır ve geliştirir.

***

Çocuk nüfusu sayısının çok olduğu ülkemizde çocuklar için birçok spor merkezleri oyun alanlarını temin etmek zorundayız. Çocukların gelişmesi büyümesi çok değişik evrelere bağlıdır. Günümüz şartlarında özel bireysel sporların pahalı olması birçok çocuğu eve hapsedip sosyal ağlarla veya alışveriş merkezlerinde zamanlarını geçirip hareketsiz bir yaşam tarzı seçmiş olup sağlıksız bir neslin gelişmesine yetişmesine sebep oluruz.

***

Bireysel sporlar nelerdir? Özgürce kendi başımıza hangi sporları yapa biliriz? Şöyle bir sıralayalım; Atletizm, yüzme, bisiklet, bowling, okçuluk gibi spor branşları sağlıklı olarak bizi hayata bağlar ayakta durarak yaşantımızın bir parçası olmalı. Boş zamanlarımızı iyi değerlendirerek rahatlıkla yürüme, yüzme ve bisiklete binmek bizi fazla kilolardan, kas, kemik ve eklem direncini artırarak vücudu sıkılaştırır bizi hayata bağlar. Zorlu hayat şartları ailelerde toplumda sosyal yaşam şartları sağlık sorunları kadar ailede sevgi ortamı yakınlaşma birlikte olma spor yapma eğlenme hayal oldu gibi ama biz bunlara fırsat vermeyelim hayata sıkı sıkı sarılalım.

***

Geleceğin gençlerinin önünü açalım bir an önce önemli tedbirler alarak geleceğimizin gençlerini koruyalım. Acilen bunları nasıl çözeriz ilgili projeler çözümler neler olmalı? Kapalı spor salonları, semt sahaları, bisiklet yolu, yaya, yürüyüş alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları toplumun acil ihtiyaçları öncelikli olmalıdır. Zorlu hayat şartlarında sağlık sorunları spor ve egzersize oyuna bağlı olduğuna göre çocuklarımızı sağlıkla sevgiyle kucaklamış oluruz. Yaşadığımız ortamda sosyal ve sportif alanları topluma yeteri kadar sunmaz isek. Ruhsal depresyon psikolojik kafa sorunları sağlıklı düşünme ve hareket etmede, metabolizma ritimsiz çalışır kas kemik ağrıları vücutta halsizlik ve yorgunluğa sebep verir.

***

İnsanları eve hapsetmeyelim. Hareketsiz kalmak bir çok hastalığa ve rahatsızlığa davetiye çıkarmış oluruz. Vücudun yavaş çalışması yaşlanmasıdır. Örneğin tiroitlerin hızlı ve yavaş çalışması kalp çarpıntısı yaptığı gibi yorgunluğu artırır insülin direnci de düşer. Kışa sağlıklı girmek formumuzu korumak istiyorsak hazır içeceklerden paketli gıdalardan sahte şekerlerden yapılan gıdalardan uzak duracağız. Sağlıklı yaşam bireysel sporla birlikte mikroplu ortamlardan uzak durarak aşımızı yaptırıp hijyenik olmaya dikkat edelim. Vücudumuzda Vitamin ve mineralleri eksik etmeyelim. Karaciğer yağlanmasına dikkat edelim. Yemekleri yavaş yiyip iyi çiğneyelim ömrümüzü sağlıkla geçirelim. Sağlıkla hoşça kalın.