EYT’nin açılımını doğrusu bende bilmiyordum. Yeni öğrendim. Bu işi sırtlanmış, uzun süredir mücadelesini vermekte olan, aktivist, sevgili İsmet GEDİKLİ sayesinde öğrendim.

İsmet GEDİKLİ, bu işe gönül vermiş, sorumluluğunu üstüne almış, konuyu hemen hemen her platformda dile getiren, sosyal paylaşım sitelerinde konu ile gruplar kuran, siyasiler ile görüşen, tv ve gazetelerde konuyu gündeme taşıyıp farkındalık yaratmak isteyen bir arkadaşımız.

EYT efendim, Emeklilikte Yaşa Takılanlar.

Şüphesiz, bir zamanlar ülkemiz genç emeklilikler cennetine dönmüştü. 43-44 yaşında emekliler vardı çevremizde. İnsanlar yirmili yaşlarda girdikleri mesleklerinde kırklı yaşlarda emekli oluyor, sonra ölene kadar devlet hem kendisine, hem eş ve çocuklarına bakıyordu. Vesilesi ile yeni adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu batma aşamasına gelmişti.

Bilahare devletimiz yeni düzenlemeler getirmiş, radikal kararlar ile emeklilik yaşını çok, çok uzağa çekmişti. Devletimiz düzenlemede kendi açısından haklı mıydı. Haklıydı.

Peki vatandaş, peki İsmet ve İsmet gibi düşünenler haklı mı?

Devlet ile anlaşma yapıyorsun. Ben resmi kurumda/yada özel sektörde 25 yıl çalışacağım. Primlerimi ödeyeceğim. 25 yılın sonunda sende benim ikramiyemi verip, beni emekli edeceksin. Emekli maaşımı ve sosyal haklarımı vereceksin. Çalışan ve işveren bunun bilinci dahilinde bir anlaşma imzalıyor.

Ortada bir anlaşma var iken, kimisi çalışma hayatının üç, kimisi beş, kimisi on beşinci yılında iken, iş veren tek taraflı, ben vazgeçtim. Senin emeklilik yaşını üç, beş, on yıl geriye atıyorum diyor.

Tarih itibari ile malum durumda olan yüzbinlerce insan var. Eski sisteme göre emekliliği hak etmiş, ancak yeni düzenleme nedeniyle emekli olamayan yüz binlerce insan.

Konu pek çok kez gündeme geldi. Tümünde siyasi irade, konu ile ilgili herhangi bir çalışma olmadığını, bu durumda olan kişilerin yaş şartını tamamlaması gerektiğini beyan etti.

Durum tespiti açısından, ülkenin ekonomik bekası ve toplumun refahı için, bu yüzbinlerce insanı bir anda emekli etmek, emekli ikramiyelerini ödemek, emekli maaşı bağlamak, yerlerine yeniden istihdam sağlamak büyük ekonomik külfet. Ancak, işe girerken, işveren ile yapılan anlaşma gereği süresi dolan ve emeklilik için can atan insanlar için mevcut durumda tamamen haksızlık.

Ortada bir sorun bulunduğu, bazı insanların bu durumdan mutsuz olduğu, haksızlığa uğradığını düşündüğü bir gerçek. Mutlaka çözüm üretilmesi gerekir. En azından, maaş ile emeklilik, kademeli ikramiye ile emeklilik. Örneğin, emeklilik yaşına kalan her süre için emekli maaşından 50 TL kesilmesi, emekli ikramiyesinin yarısının şimdiden verilerek emekliye sevk edilmesi gibi.

İsmet GEDİKLİ’ nin kafaları karıştıran bir sorusu daha var ki, yabana atılır gibi değil. Der ki; “Tamam, devletimiz benim emekli yaşımı tek taraflı beş yıl geriye attı. Peki beş yıl sonra bir beş yıl daha atarsa? “

Atamaz mı, isterse atar.