3 Aralık Dünya Engelliler günü. Birleşmiş Milletleri’in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası “Uluslar arası Engelliler Günü olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibari ile tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün.

Bu önemli gün, engelli insanları anlayabilmek açısından oldukça büyük öneme sahip. Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunu.

Şüphesiz ülkemizin uygulamaya koyduğu, devlet politikası haline gelen uygulamalar neticesi, toplum içersinde engelli birey olarak yaşamını sürdürmek, 20 yıl öncesine göre daha kolay. Örneğin kamuya personel alımlarında engellilere ayrıca kontenjan açılması, toplu taşıma araçlarına engelli rampası mecburiyeti getirilmesi, yaya kaldırımlarında engelliler için koridor belirlenmesi gibi. Toplum olarak engellilere bakış açımızda da pozitif anlamda gelişmeler var.

Ancak hafızalarımızda çağrıştırdığı bilinen söylemler ile, devlet olanakları harici, toplum olarak daha pek çok eksiğimiz mevcut. Eksiklerimizin en önemlisi ise bakış açılarımız.

Bakış açılarımızı değiştirmek zorundayız.

Engelli bireylerimizin aslında bizden hiçbir farkları yoktur. Tek farkları herhangi bir uzuvlarının olmaması. Onların da yaşamaya, gezmeye, eğlenmeye hakları vardır. Sinemaya, tiyatroya gitmeye, maça gitmeye, çarşı pazar gezmeye hakları vardır.

Onların da hak ettikleri eğitimi almaya, üniversiteye gitmeye, yüksek lisans yapmaya, öğretmen olmaya, avukat, doktor savcı olmaya hakları vardır.

Toplum olarak onları bu noktalarda görmeye alışmalı, içselleştirmeliyiz. Onların herhangi bir uzuvları eksik olabilir. Noksan olan uzuvları mesleklerini icraya engel değilse her mevki makama gelmeleri onların ana sütü gibi haklarıdır. Devletimizin onlara bu yolu açması, bizim de bunu toplum olarak seve seve kabullenmemiz gerekir.

Engelli kardeşlerimize gelince, hakkınız olan sosyal, kültürel etkinliklerden kendinizi soyutlamamız, hayatı herkes gibi dolu dolu yaşamanız sizin en tabi hakkınızdır. Lütfen daha çıkın sokaklara. Daha çok mutlu olun.

Engel yeter ki bakış açılarımızda olmasın.