Bir babalar gününü daha ardımızda bıraktık. Evet yine biraz sönük. Yine biraz eksik. İnsanın canı yanınca illa ki, “Of anam” der. Hani vefasız da olsa, terk eylese kendisini, analık vazifesini yerine getirmese de illa ki “of anam” der.

Mükemmel bir babası olsa da “Of anam” der.

Hani biliriz, analar başkadır. Anaların şefkati sevgisi, duygusallığı bir başkadır. Dünyalar bir yana olsa da analar bir başkadır. Biliriz biz babalar. Kendi anamızdan biliriz.

Aslında biliriz biz babalar her şeyi biliriz. Oğlunun bugün yoksa dünkü neşesi. Çehresine yayılmış ise haksız hüzünler. Önce babası hisseder. Akşam yemeklerinde evde olmalıdır. Gece çıkacaksa kiminle hangi saatte çıkıp nereye gideceğini bilmelidir. Homurtular ile karşılanan “Hayır” kelimesini çokça kullanan babadır. Gerektiği yerde kötü olmayı göze alandır baba. Olsun. Kötü olsun varsın. Yeter ki evlatlarının başına bir şey gelmesin. Onuru gururu olan evlatlarını en iyi şekilde yetiştirsin.

Kızı onun için nadide bir çiçektir. Saçının teline zarar gelsin istemez. Saf çocuksu duyguları ile çoktan kirlenmiş dünyanın akıntısına kapılıp gitmesini istemez. Elbisesine karışır, makyajına karışır. Arkadaşlarına karışır. Ha, bazen annesi ile cebinden aşırdıkları paralar ile alışverişe gittiklerini bilir. Bazı şeyleri bilir, bilmezden gelir. Duyar, duymazdan gelir.

Aslında babalar herşeyi bilir.

Eşleri evlerinin kraliçesidir. Onun üzülmesini kırılmasını istemez. Özellikle eşi ve kızının kılık kıyafet konusundaki tüm arzularını yerine getirendir babalar. Mağazalarda saatlerce öylece boş boş onların alışverişlerinin bitmesini bekleyendir. Çoğu kez kendi ihtiyaçlarını erteleyerek. Eşine karşı yüreğinde hissettiği coşku dolu sevgiyi ifade etmekte zorlanan, “seni seviyorum” kelimesini “büyüsü bozulur belki” diye hep erteleyendir babalar. Kendisinden beklenen romantizmi beceremez çoğu zaman.

Cambazlıklar yapar. Kasap, bakkal, manav, faturalar, kredi kartları ile savaşlar yapar evin çarkını döndürmek için. Yıkılsa da belli etmez.

Babalar üzülmez, babalar kırılmaz, babalar ağlamaz.

Anneler gününün tüm coşkusuna, ihtişamına rağmen babalar biraz sönük geçtiğinin farkındadır babalar. Ne kadar geri planda da olsa, çarkın en önemli dişlilerinden olduğunu bilir babalar. Varsın daha coşkulu kutlansın anneler günü. Ama unutmasın evlatlar babalarını. Küçük birer hediye ile öpücük kondursunlar çileli baba yanağına. O yeter. Tüm babalara bu yeter.