Yine bir kurban bayramı eşiğindeyiz. Bugün, yani bu yazıya başlamadan önce, şu gençlerimizin sanal amcası olan Google amcaya bir de ben sorayım dedim. Kurban bayramı. Evet, yalnızca arama motoruna “kurban bayramı” yazınca bakın neler çıktı.

“Kurban bayramı Eylül ayının kaçı”

“Kurban bayramı tatili ne zaman başlıyor”

“Bayramda bankalar, PTT’ler, eczaneler açık mı”

“Kurban bayramı tatili kaç gün”

“Kurban bayramında gidilecek oteller hangileri.”

“Kurban eti nasıl pişirilmeli, nasıl tüketilmeli, nasıl korunmalı”

Muhtemelen Google arama motorunda en çok arattırılan cümleler olduğu için bunlar en üst sıradalar.

Peki bizim için kurban, kurban bayramı hangi anlamı ifade etmekte. Biz kurbanı neden kesiyoruz. Yada kurban faaliyetinin ne kadar idrakindeyiz? Bu idraki gerek söz, gerek faaliyet ile çocuklarımıza, gelecek nesle yeterince anlatıyor muyuz?

Biz, Allah’ın yarattığı bir canlıyı Allah rızası için kesiyoruz. Cüzi irade sahibi bizler, Külli irade sahibinin emri ile, onun bizlere verdiği el ile, onun emri ile, onun rızası, için kurban kesiyoruz.

Ve geleneklerimiz, göreneklerimiz. Çocuksu neşe ile dolan yüreklerimiz. büyüklerimizi ziyaret etmemiz. Ellerini öpüp, hayır duası almamız. Çocuklara bayram harçlığı yada şeker ile ödüllendirmek. Onların gözlerindeki o bayram sevincini, parıltısını görmek. Küsleri barıştırmak. Eş dost akraba bir araya gelmek. O muhteşem huzuru hissetmek.

Bayram güzeldir. Bayramlar ne güzeldir.

Bayram, el alem ne der, düşüncesi ile borç harç alıp, kurban bayramı boyunca ödeyeceği borcu düşünmek değil. Bayram, aman çocuklarım ele bakıp yerinmesin diye banka kredisi yada kredi kartına borçlanarak kurbanlık almak, sonra aylar boyunca sıkıntı içerisinde bu borcu ödemek değil.

Bayram, durumu olmayanın kurban kesmemesi, kesenin de, ona bunu hissettirmemesi, hakkı olan kurban payını beden ve yürek sükutu içinde sunmasıdır. Bayramlar paylaşmaktır.

Anlamını bilerek, Yaratanın rızasını dileyerek kurban kesme işlevini ifa etmek, yoksulu, fakiri, olmayanı görmek, hakkı olan paylarını vermekle güzeldir bayram.

Anlamakla güzeldir bayram. Hakkıyla yaşamakla güzeldir bayram.

Hayırlı bayramlar…