Şeffaf plak tedavisi son dönemde teknolojinin gelişimiyle beraber daha sık gündeme gelmeye başlıyor. Şeffaf plak, klasik yöntemlere göre birçok avantajı bulunan çok daha estetik bir ortodonti tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Şeffaf plaklar tel takmak istemeyen fakat diş görünümünden memnun olmayan kişiler için en ideal, en estetik tedavi seçeneklerinden birisi oluyor. Bu tedaviler plakların şeffaf olması dolayısıyla estetik olarak herhangi bir sorun teşkil etmediği için son dönemlerin sıkça kullanılan tedavileri arasında yerini alıyor.  Şeffaf plakların metal braketlere (diş teli) göre daha avantajlı olduğunu dile getiren Ortodonti Uzmanı Dt. Bayram Asarkaya “Dışarıdan bakıldığında tedavi olduğunuz anlaşılmaz, bu açıdan şeffaf plakların kullanımı daha rahat ve konforludur’’ dedi.

Başlıksız-3-1

ORTALAMA 20-22 SAATİN ALTINA DÜŞMEMESİ LAZIM

 

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Uzm. Dt. Bayram Asarkaya, “Ortodonti tedavisi artık 6-7 yaş itibarı ile yapılabiliyor. Normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olması durumunda bu sorunun düzeltilmesi için ağız, diş, ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş problemlerini düzeltip, kişinin istediği dişlere kavuşmasını sağlıyoruz. Tedavi için farklı seçeneklerimiz mevcut; metal braketlerimiz, şeffaf plaketlerimiz var. Aynı zamanda son yıllarda geliştirilen şeffaf plaklarda popüler hale geldi. Şeffaf plakları da şu an hemen her vakada yaş farketmeden uygulayabiliyoruz. Hastalarımızın kemik ve diş etleri sağlıklı ise şeffaf plaklar hemen her hastaya uygulanabiliyor. Ortodonti tedavisinde, hastamızı ayda 1 görüyoruz. Metal braketler ayda 1 kontrol edilmesi gerekiyor. Ama şeffaf plaklarda kontrol süresi uzayabiliyor. Hastaları daha seyrek görebiliyoruz. Özellikle uzakta oturan hastalarımız için ve yurt dışında yaşayan hastalarımız için çok avantajlı hale geliyor. Hem hastamızı daha seyrek görüyoruz hem de klinikte geçen sürede daha az oluyor. Şeffaf plaklar, metal braketlere göre bu açıdan avantajlı. Şeffaf plaklar gün içerisinde sadece yemek ve çay içerken çıkarılıyor. Ortalama 20-22 saatin altına düşmemesi gerekiyor. Şeffaf plak kullanıldığı zaman, malzemeler kullanılmazsa dışarıda beklerse işe yaramaz. Düzenli kullanmak gerekiyor. Şeffaf plağı kullanmadan önce plağı fırça ile temizleyip sonra takmak gerekiyor. Aynı zamanda plağı kullanmadan önce dişlerimizi de fırçalamamız lazım” cümlelerini kullandı.

Başlıksız-2-24

ESTETİK GÖRÜNÜŞ SAĞLAR

 

Ortodonti tedavisi ile şeffaf plak arasındaki farklardan bahseden Uzm. Dt. Asarkaya’’ Ortodonti tedavisinde diş telleri dişin yüzeyine yapıştırılıyor. Ama şeffaf plaklar takıp çıkarmalı. Diş telleri sabit olduğu için kabalık yapabiliyor. Bu kabalıktan dolayı dudağı, yanağı tahriş yapabiliyor. Hastanın alışma dönemi biraz daha zor oluyor. Hastalarımız tel tedavisi sırasında yemeleri içmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Dikkat edilmezse braket kırıklıklarına meydana geliyor. Ama şeffaf plaklar bu açıdan avantajlı, takıp çıkarmalarından dolayı, yeme içmeyi kısıtlamıyor. Batma, yara yapmaz ve aynı zamanda estetik bir görünüş sağlar. Dışarıdan bakıldığında tedavi olduğunuz anlaşılmaz. Bu açıdan şeffaf plakların kullanımı daha rahat ve konforludur. Şeffaf plaklar şu anda popüler olmaya başladı. Özellikle daha büyükşehirler de maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız çok tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

VAKANIN ZORLUĞUNA GÖRE DEĞİŞİYOR

Şeffaf plakların her yaştaki hastaya rahatlıkla uygulanabileceğini aktaran Asarkaya, “Şeffaf plaklar hemen her yaşta uygulanabiliyor. Tabi bunun için kriterimiz, hastanın kemiğinin ve diş etinin sağlıklı olması gerekiyor. Bir de yaş arttığı zaman diş hareketi biraz daha yavaşlıyor. Bazı durumlarda her vakaya girmeye biliyoruz. Çok ağır vakalarda tedavi çok uzun süreceği ve yan etkiler i olabileceği için bu tedavilerden kaçınabiliyoruz. Ama hafif vakalarda, basit çapraşıklarda hemen her yaşta uygulanabilir. Şeffaf plakların kontrollerinde hastalar ile 1.5-2 ay gibi sürede görüşüyoruz. Plaklar zaten basılmış olarak gidiyor. Hastamıza her geldiğinde 3 ila 5 arasında plak teslim ediyoruz. Hastamız o plakları kullandıktan sonra tekrar seanse geldiğinde yeni plaklar teslim ediyoruz. Bu şekilde hastamız ortalama 2 hafta da bir değiştirerek kulanıyor. Tedavi sürecimiz hastanın durumuna göre 3 ay da sürebiliyor 2 yılda sürebiliyor. Vakanın zorluğuna göre değişiyor. Aynı zamanda plak sayısına göre de değişiyor. Diş telinde de ortalama 1 yıl sürüyor. Daha uzun vakalarda 2-2.5 yıl tedavi süresi olabiliyor” diye konuştu.

Haber: Didem Kayabaşı

Editör: Didem Kayabaşı