Türkiye'nin en büyük rezervini barındıran Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit kömürü günümüzde çoğunlukla elektrik üretimi için kullanılıyor. Linyit kömürünün diğer birçok alanda kullanılabileceği ve ülkemize katma değer sağlayacak nano teknolojik ürünlere dönüşebileceği fikri üzerine yola çıkan Makine Yüksek Mühendisi Muhammed Cuma Öztunç, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde görevli Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Karteri'nin akademik danışmanlığında bilimsel bir çalışmaya imza attı. Öztunç, bilimsel çalışmasında Afşin ve Elbistan bölgesinde bulunan linyit kömürünün, belirli aşamalardan geçirilmesiyle nano yapılı malzemelerin üretilmesinde kullanılabileceğini gösterdiklerini söyledi.

"SON DERECE DÜŞÜK MALİYETLİ"

Dünyada artık klasik üretimler yerine katma değeri yüksek bilginin teknolojiye dönüştürüldüğü yeni ürünlerin gelişmiş ülkeler tarafından ortaya konulduğuna dikkati çeken Makine Yüksek Mühendisi Muhammed Cuma Öztunç, Linyit kömürünün de bu konuda sinirsiz bir kaynak olduğuna vurgu yaptı. Öztunç, "Bölgemizde bulunan linyit madeninin termik santrallerde yakılarak elektrik üretilmesinde kullanılması dışında yapısının değiştirilmesi ile nano yapılı malzemelerin üretilmesi için yapılan akademik çalışmada kimyasal olarak kolay bir yaklaşım sergilendi. Bu çalışmalar konu olan linyit madeninin karbon oranı yüksek olan alanlarından nano yapılı malzemeler elde edilerek nano teknoloji ile geliştirilen ürünler için bu madenleri aktif bir şekilde hammadde olarak kullanmak mümkün olabilir. Bu şekilde madenleri atıl olmaktan kurtarıp üretilecek yeni malzemelerin en büyük avantajlı son derece düşük maliyetli inanılmaz düzeyde nano yapılı malzemelerin önünü açması olacaktır" ifadelerini kullandı.

"YERLİ OTOMOBİLİN DE BU BATARYALARLA"

Linyitten üretilen nano malzemelerin, yüksek enerjiye sahip bataryaların hammaddesi olarak kullanılabileceğini belirten Muhammed Cuma Öztunç, yerli otomobilin de bu bataryalarla çalışabileceğini söyledi. Öztunç, "Böylece Afşin Elbistan linyitinin nano teknoloji alanlarında kullanılmasıyla mevcut kullanımın dışında çok daha verimli olacak şekilde hem ülkemizin hem de Elbistan ilçemizin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayarak faydalar getirebilecektir.

Bu çalışmaya konu olan ucuz ve bol hammadde kaynağı linyit madeninden nano malzemeler üretilmesiyle giyilebilir nano teknoloji için ürünler, askerler için kir tutmayan çamaşırlar, yüksek katlı binalardaki kir tutmayan camlar, koşucuları rüzgâr gibi dış etkenlerden koruyarak sürtünmeyi azaltan giysiler yapımında kullanılabilecektir. Aynı zamanda güneş kremlerinin içlerine eklenerek daha uzun etkisini gösterecek seviyeye getirme, elektronik cihazların üretilmesi, güneş panellerin yapılması, pillerin üretilmesi ve akıllı telefonlarda dokunmatik camların üretimi sırasında kullanılarak camin daha dayanıklı hale getirilmesi gibi bugün bilinen en önemli nano yapılı malzeme uygulamaları yapılabilecektir" şeklinde konuştu.

"LİNYİT KÖMÜRÜNDEN DE BUNU ÇOK KOLAY BİR ŞEKİLDE SAĞLAYABİLİRİZ"

Bilimsel çalışma sonucunda linyit kömüründen elde ettikleri nano malzemelerle ilgili araştırmalarının devam ettiğini ve en kısa sürede üretim için kolları sıvayacaklarını belirten Öztunç, "Amacımız ülkemizin bu tür ürünlere ilişkin dışa bağımlılığının azaltılması ve hatta ihracatının geliştirilmesi. Linyit kömüründen de bunu çok kolay bir şekilde sağlayabiliriz. Bir yandan bu konudaki çalışmalarımızı devam ettirirken bir yandan da üretim noktasındaki adımlarımızı da atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber: Alihan Kürşat

 

Editör: Mahmut Beyaz