Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Kurşun'un danışmanlığını yaptığı, Fizik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Yusuf Ziya Elçi'nin takım kaptanlığını yürüttüğü ‘Filikaelçi’ takımı; Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021’de ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi’ kategorisinde su üstü insansız arama kurtarma aracı "OtoFilika" isimli projeyle birinci olmuştu. Elde ettikleri başarı sayesinde Kahramanmaraş’ın ve KSÜ’nün gururu olan ‘Filikaelçi’ takımını, bu kapsamda KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can Senato toplantı salonunda kabul ederek, ödüllendirdi. Ziyarette ‘Filikaelçi’ takımının başarısının üniversitenin diğer öğrenci ve öğretmenlerine motivasyon aracı olacağını belirten Rektör Can, “Ülkemize ve insanımıza katma değer oluşturmayı hedefleyen her türlü çabayı üniversite olarak destekliyoruz. Üniversitemize bu başarıyı ve gururu yaşattıkları için proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“PEK ÇOK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ”

Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, ziyaretteki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çok mutluyuz. Teknofest’te danışmanlığını Doç. Dr. Celal Kurşun’un yaptığı Yüksek Lisans öğrencimiz Yusuf Ziya Elçi’nin projesi olan "OtoFilika", Teknofest 2021’de birinci oldu. Bundan dolayı gururluyuz. Ve bilindiği üzere biz geldiğimizden beri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizde her türlü projeyi ve yerli teknoloji çalışmalarını destekliyoruz. Türkiye’mizin 2023, 2053 hedeflerine dönük çalışmalara destek verecek her türlü bilimsel çalışmayı, yerli teknoloji üretim çalışmalarını destekliyoruz. Yine bilindiği üzere geldiğimizde bütün kurumların sorunlarını belirledik. Nitekim bunun neticesi olarak üniversitemize proje ve koordinasyon birimini kurduk. Ve bu merkezin başına da Profesör arkadaşımızın atamasını yaptık. Bunun neticelerini de alıyoruz. İşte 2021 Teknofest’e katılan hocamız ve öğrencimiz ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi’ kategorisinde 1.’lik elde ederek, bu önemli başarıya imzayı atmıştır. ‘Filikaelçi’ takımını bu yönüyle ben tebrik ediyorum. Ve bundan sonra da öyle inanıyorum ki üniversitemizde bu başarı bir motivasyon aracı olacak. Ve daha pek çok bu tür yenilik içeren projelere imza atacağız.”

“EĞER TEKNOFEST OLMASAYDI BİZ BU PROJELERLE İLGİLENMİYOR OLABİLİRDİK”

Elektrik Elektronik Mühendisi, Serhan Çalık Ortaokulu Matematik öğretmeni ve aynı zamanda Yüksek lisans öğrencisi olan proje sahibi Yusuf Ziya Elçi ise eğer Teknofest olmasaydı bu projelerle ilgilenmiyor olabileceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “2005 yılında genç bir mühendis olan Selçuk Bayraktar’ın başlatmış olduğu aslında bir ateşin yansımaları bunlar. Eğer Teknofest olmasaydı biz bu projelerle ilgilenmiyor olabilirdik. Bunların başlatmış olduğu ateşin neticesinde bu noktalara geldik ve hala çalışmalarımız devam etmekte. Uzun süredir otonom dengeli sistemler üzerinde çalışmaktayım. Daha önceki versiyonlar da daha farklı kara araçları üzerinde çalışmıştık. Bu su üzerindeki ilk tasarımım ve çalışmam. OtoFilika arama-kurtarma çalışmasında insana ihtiyaç duymadan hareket eden bir çekirdek robottur. Kaza mahalline kadar kanatları kapalı, kaza mahallinden sonra kanatlarını açarak insanları paletler yardımıyla insansız bir şekilde alacak bir sistem. Sistem otonom dengeli olduğundan dolayı hem dalgalarla baş edebilme gücü yüksek kabiliyette hem de alabora olsa ve kanadının birini kaybetse dahi kendi dengesini koruyabilecek. Çünkü su üzerindeki stabilizasyon çok zordur. Su üzerindeki stabilizasyonu sağlayan bir sistemdir. Faaliyet noktasında tabii ki bundan sonraki süreç bizi aşan bir süreç. Yani projenin yatırımcıların ilgisini çekerek kullanılabilir ve uygulanılabilir bir ön AR-GE’den sonra yatırım haline getirerek kullanılabilir hale getireceğiz. Hayatımda başarıdan çok başarısızlık tattım. Başarısızlıklar beni bu noktaya getirdi desem yeridir. Bu ödülü de önce Allah’ın izniyle sonra hocamın danışmanlığıyla birlikte bu şekilde hak ettik.

“ÇOK CİDDİ BİR YATIRIM OLABİLECEĞİ ÜMİDİNDEYİZ”

Proje Danışmanı Doç. Dr. Celal Kurşun, ise şunları söyledi: “Bizim bu projede ana çıkış noktamız esasen DSÖ’nün ve AFAD’ın bize verdiği raporların doğrultusunda çıktı. Nasıl? Yılda 372 bin insanın sadece boğularak hayatını kaybettiği bir dünyada yaşıyoruz. AFAD’ın verdiği raporlara göre de Türkiye’de 900 insan sadece boğularak ölüyor. Sadece Akdeniz bölgesinde ölün insan sayısı ise son 5 yılda 15 bin. Ciddi bir rakam. Mülteci dramlarını, Aylan bebeği hepimiz biliyoruz. Biz bunların akabinde insanlık yararına böyle bir projeye imza atmamız gerektiği içimize hasıl oldu. Daha sonra bu süreçte de bu projeyle Teknofest’e katıldık. Öğrencimiz Yusuf Ziya Elçi’yle birlikte gerekli donanımlarımızı hazırladık, bu safhalara geldik. Bizim sloganımız şuydu, bu sloganla da devam etmeyi arzu ediyoruz: Gökte İHA yerde Tesla suda Oto Filika’ diyoruz ve nasıl ki zamanında İHA gökten sadece görüntü alırken sonradan SİHA’ya daha sonra Taarruz TİHA’ya dönüşmüşse ve bugün Akıncı 3’ü konuşuyorsak biz bu projemizin insansız su üstü arama ve kurtarma robotu olarak su üstünde şu an İHA aşamasında geleceğe yönelik çok ciddi bir yatırım olabileceği ümidindeyiz, inancındayız, başarabileceğimize de inanıyoruz.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz