Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Grekoromen Güreşten Sorumlu As Başkan sıfatı ile gittiği Dünya Güreş Şampiyonası’nda yaşadıklarını Manşet Gazetesi spor servisine anlattı. Kabakcı, sporcuların atalarından aldığı yapıyla Türk Güreşi’nin yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta yaptığı çalışmalarla hem tesisleşme hem de spor branşları olarak adından sıkça söz ettiren Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Türkiye Güreş Federasyonundaki görevini de başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Bu yıl Amerika’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’na federasyondan aldığı Grekoromen Güreşten Sorumlu As Başkanlık sıfatı ile katılan Kabakcı, Şampiyonada yaşananları Muhabirimiz Serkan Ardıç’a anlattı. Kahramanmaraş’ın güreşteki son durumu hakkında da bilgiler veren Kabakcı, milli takıma kazandırılan sporcular ve bu sporcuların eğitim durumunu değerlendirdi. İşte Ali İhsan Kabakcı ile yaptığımız röportaj:

Güreş milli takımının bu şampiyonadaki başarıları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Amerika’da yapılan 2015 yılı Dünya Güreş Şampiyonasına Güreş Federasyonu ile birlikte idareci olarak gittim. Buradaki görevim Grekoromen Güreşten Sorumlu As Başkanlıktı. Amerika’nın Las Vegas şehrinde yapılan Dünya serbest ve Grekoromen aynı zamanda bayan güreşi olarak da Dünya Şampiyonası’na katıldık. Dünya Güreş Şampiyonası Türk güreşi adına son yıllardaki en başarılı organizasyonuydu. Başarı açısından da bakıldığında elde edilen dereceler yönünden milli takımın yine en başarılı dönemi olarak gördük. Çünkü bugün Rıza Kayaalp efsanevi güreşçi Lopez’i yendi. Ondan önceki turlarda da çok sıkı maçlar yaptı. Yine Selçuk Çebi, ilerleyen yaşına rağmen olağanüstü maçlar çıkardı. Belki de Türk spor tarihinde örnek gösterilecek kişiler arasına girdi.

Orada kazanılan başarılardan söz edebilir misiniz?
Bayan güreşinde Elif Jale Yeşilırmak, geçen yıl Özbekisktan’dan sonra Türk kadınları adına önemli bir başarı elde etti. Dünya 3’üncüsü oldu ve önümüzdeki yıl Brezilya’da yapılacak olan Rio Olimpiyatları’na kota aldılar. Yine bunun yanında Selim Yaşar dünya 2’ncisi olarak serbest stilde önemli bir başarı kazandı. Serbest stilde Yakup Gör, dünya 3’üncüsü oldu. Milli sporcularımız arasında yer alan bence Türk güreş tarihinin en büyüklerinden biri olabilecek Taha Akgül, tüm rakiplerini eze eze yenerek dünya şampiyonu oldu.

Güreş sporunun ülkemizdeki durumu nedir?
Diyebilir ki sporcularımız atalarından aldığı o destekle ve yapıyla Türk güreşi yeniden hayat buluyor. Zaten bu sporun ülkemizde önemli bir alt yapısı var. Bu alt yapı çalışmalarını iyi değerlendirdiğimizde çok daha güzel şampiyonlar çıkaracağımızdan hiç şüphemiz yok. Tabi abilerini örnek alacak çok sporcular var. Bunları da gururla seyrettiğimiz Rızalar, Tahalar, Yakuplar gerçekten dünya güreşinde efsane oldular. Şuan Türk güreşi Türk sporunun lokomotifi diyebiliriz. Olimpiyata kota alma yolunda çok daha fazla çalışarak ve daha fazla kota alarak önümüzdeki yıl Brezilya’daki olimpiyatlarda derece yapmaya aday en önemli branşlardan biri olarak görüyoruz.

Sporcularımız şampiyon olduğundaki duygularınızı tarif edebilir misiniz?
Burada bizlere bu desteği veren devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Biz Amerika’da yapılan şampiyonada alınan başarılar sonucunda gözyaşlarımızı tutamadık ve şunu söyleyebilirim ki Amerikalıların yoğun ilgi gösterdiği Dünya Güreş Şampiyonası’nda milli marşını 2 kez üst üste okutan başka bir millet yoktu. Bizlere böyle tebessümle ve heyecanla bakan bir Amerikan halkı vardı. Türk güreşçilerinin arka arkaya İstiklal Marşı’nı okutması zihinlere işlendi. Bu bile bakıldığında başlı başına farklı bir olaydır. Özellikle de ülkemizin sıkıntılı bir dönemde moral ve motivasyon açısından çok iyi oldu. O şampiyonluklar şehitlerimize ve annelerimize hediye edildi.

Güreş sporuna yerel anlamda baktığımız da Kahramanmaraş bu sporda ne durumda?

Kahramanmaraş güreşçi yatağı olan güreşçinin harman olduğu bir şehir. Hiçbir zaman güreşçisi eksik olmamıştır ama yıllara göre bakıldığında ilk defa Kahramanmaraş’ta bu spor kurumsal bir yapıya büründü. Bizim yönettiğimiz güreş eğitim merkezleri ve Türkiye olimpik hazırlık merkezleri başta olmak üzere buna bağılı olarak belediyelerimizin desteğinde yönetilen kulüpler nezdinde çok güzel çalışmalara imza atılıyor. Bununda en önemli değerlendirmeye tabi tutulacak yönü alt yapıda kendi sporcularımızın yetişmesiyle üst yapıya bir çalışma yapılıyor. Bunun için de en önemli kaynak Kahramanmaraş Güreş Eğitim Merkezidir (GEM). Buradan çok başarılı sporcular çıkıyor. Özellikle yıldızlar kategorisinde dünyada ve Avrupa’da derece yapan sporcularımız oldu. Bu da demektir ki önümüzdeki dönemlerin A milli takılarına gidebilecek çocuklar yetişiyor. Bununda somut örneğini son zamanlarda fazlasıyla gördük. Son 3 yılda çok başarılı sporcularımız çıktı. Bunların yanında biz tesis yönündeki çalışmalarımızı bitirdik. Bu yönden de çalışmalarımızı ortaya koyunca üst yapıya çok kaliteli sporcular çıkarmaya başladı. Tüm bunların yanında iyi bir antrenör ekibimiz var. Antrenörlerden aldığımız bu heyecanlı çalışma desteği ile de iyi sporcular çıkıyor.

Kahramanmaraş’ı temsi eden bir güreş takımı var mı?
Büyükler kategorisinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor diye iyi bir süper lig takımı var. Böyle bir takımımızın o ligde olması alt yapıdan çıkan çocuklara bir hedef koyduruyor. Onun için de biz büyükler kategorisinde bir takımın oluşmasını çok önemsiyoruz. Bunun devam etmesini diliyoruz ve bunun içinde başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey’e teşekkür ediyoruz. Çünkü A takım kalitesinde Türkiye’de birkaç tane takım var.

Kahramanmaraş Güreş’te ne kadar başarılı?
Bizim güreş sporunda iyi bir alt yapımızı var ve bunu üst yapıya taşımak adına çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada somut örneklerimiz var. Bu örneklerden birkaç tanesini söyleyecek olursak geçen yıl Ali Çam Avrupa Şampiyonu ve dünya 5’incisi oldu. Bu yıl Ertuğrul Kahveci Avrupa ve dünya 3’üncüsü oldu. Yıldızlar kategorisine baktığımız da milli takımın dördünü beşini Kahramanmaraşlı çocuklar oluşturuyor. Bu şehrimiz adına önemli bir başarıdır. Bu önemli başarıyı daha ileriye taşımak adına iyi projeler üretmek lazım. Bu projelerde yeni kulüp takımları oluşturarak yetişen sporcuları o kulüplere yerleştirerek olur. Bu yüzden de birlikte çalıştığımız arkadaşlarla uyumlu bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Başta antrenörler ve aynı zamanda bu işi yöneten arkadaşlarımız ve il müdürlüğünün çeşitli birimleri senkronize bir çalışma içerisinde. İnşallah biz bu başarıları önümüzdeki dönemde A takıma taşımak istiyoruz ve çalışmalarımızı da ona göre sürdürüyoruz.

Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz