Daha önceki yıllarda da yine engelli çocuklara yönelik “Yüzmeme Engel Olma Destek Ol”, “Engelliyim ama Spor Yapabilirim”, “Gözlerimle Değil Yüreğimle Oynuyorum” gibi çeşitli projelerle engelli çocukları sporla buluşturarak onların hayatına olumlu bir bakış açısı getiren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, şimdide Down Sendromlu çocukların yüzünü güldürmek için bir çalışma başlattı. 0 ile 18 yaş aralığındaki Down Sendromlu çocukları evlerinden servis ile alarak onları Yüzme, Judo ve Jimnastik gibi farklı spor dallarına yönlendirip başarılı bir sporcu olmalarını sağlayarak onların bakış açısını olumlu yönde değiştiren İl Müdürlüğü, engelli bir gelecek bırakmıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakacı, bu projeyle birlikte engelli çocukların hayata bakış açısını olumlu yönde değiştirdiğini söyledi. Projeyi başlatan Dulkadiroğlu Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Aksu ise, Down Sendromlu çocukların sporla birlikte daha pozitif düşündüğünü ve bu projenin insanlara dokunacak şekilde yürütülen bir proje olduğunu söyledi.

“HAYATA BAĞLANMLARINA YARDIMCI OLUYORUZ”
Projenin Down Sendromlu çocukları hayata pozitif baktırmasında yardımcı olduğunu belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakacı, “Engelli çocuklarımıza yönelik çalışmalarımız göreve geldiğimiz günden bu yana aralıksız bir şekilde devam etmekte. Bu çalışmalardan bir tanesi yine engelli çocuklarımız için başlatılan SODES projesi. SODES Projesinde Zihinsel Engelli, Görme Engelli ve Bedensel Engelli çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik çeşitli çalışmalar yapmıştık. Yine son olarak ta Down Sendromlu çocuklara yönelik bir proje başlattık SODES Projesi altında. Down Sendromlu çocukları ve gençleri sporla buluşturmak için yüzme, Judo ve Jimnastik kursları açarak onların hayata daha pozitif ve olumlu bağlanmasına yardımcı oluyoruz. Yaptığımız bu çalışmalardan zaten ailelerde ziyadesiyle memnun oluyor. Çocuklarımızı evlerinden servisle alıp kurslarına getirme imkânı sağlayarak, onların hayata tutunmasında bir nebzede olsa yardımcı oluyoruz. Bu da hem bizi hem de onları mutlu ediyor. Bu tür gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik çalışmalarımızda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak devam edecek” şeklinde konuştu.


“İNSANLARA DOKUNACAK ŞEKİLDE YÜRÜTÜLEN BİR PROJEDİR”
Projenin tamamen insana yönelik bir proje olduğunu söyleyen Dulkadiroğlu Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Aksu, “insanlara dokunacak şekilde yürütülen bir projedir” dedi. Aksu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İl Müdürlüğü olarak hazırladığımız projeler yaklaşık 2011 yılından beri aralıksız bir şekilde devam etmekte. Hemen hemen her yıl dezavantajlı kesimlere yönelik projeler uygulamaktayız. Sosyal Destek (SODES) Projesi kapsamında uyguladığımız projeler Zihinsel Engelliler, Görme Engelliler, Bedensel Engelliler ve ceza evinde kalan mahkûmlara yönelik SODES Projeleri uyguladık. SODES Projesinin amacı, Sosyal Destek Programıdır. Sosyal Destek Programı tamamen insana yönelik olup, insanlara dokunacak şekilde yürütülen bir projedir. SODES Projesinde bu yıl 2010 çağrı döneminde de İl Müdürlüğü olarak Down Sendromlu çocuk ve gençleri aldık. 50 tane bir hedef kitle belirledik sporcu olarak. Buradaki amacımız, Down Sendromlu çocukları hayatın içine çekip, sporla beraber onları rehabilite etmek. Bu 50 çocuğumuza yönelik yüzme, Judo ve Jimnastik kurslarını belirledik. Bu kurslarımızda şuana kadar 20 yüzme, 15 Judo ve 15 Jimnastik kurslarına Down Sendromlu çocuklarımız katılıyor. Bu proje kapsamında da bu çocuklarımıza biz servis imkânı sağlıyoruz ve ayrıca her türlü spor malzemesi imkanı sağlıyoruz. Bununla birlikte ailelerde bu projeye çok iyi destek vermekte. Aileler kendi imkânlarıyla çocuklarını buraya getirebiliyor ama proje kapsamında olunca belirli bir program halinde tertip ve düzen halinde yürümekte. Ayrıca çocukların bu proje bakımında kazanımlarına bakacak olursak çocuklarda bir moral ve motivasyonun da daha üst seviyelere çıktığını görüyoruz. Yani açıkçası toplumsal entegrasyonu sağlamakta. Proje sonunda da şöyle bir planımız var; tüm ailelerin ve sporcuların katılımıyla, piknik organizasyonu yapıp, bunu finalle bitirmek istiyoruz. Bu projemiz yaklaşık 10 ay sürecek. Zaten Sosyal Destek Projeleri en fazla 12 ay sürebiliyor. Bundan sonraki yıllarda da yine bir proje olduğu zaman bizde elimizden geldiğince İl Müdürlüğü olarak yapmaya ve çalışmaları uygulamaya devam edeceğiz.”

ÇOCUKLAR BAŞARIYI YAKALAMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYOR”
Down Sendromlu çocukların bu projeyle birlikte hayatlarında olumlu bir yönde değişim olduğunu ifade eden Aksu, sporla birlikte çocukların başarıyla birlikte mutluluk yaşadıklarını belirtti. Aksu, “Burada Down Sendromlu çocuklarımıza yönelik yüzme havuzunda kurslarımız düzenleniyor ama bunlar 3 kişiyle 5 kişiyle olmuyor yani şimdilik bunlar oturmadığı için çok talepte görmüyor ama son zamanlarda engelli ve rehabilite amaçlı, profesyonel anlamda da çocuklarımız yöneliyor. Çünkü Kahramanmaraş’ta biz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak engelliler alanında çok büyük bir başarılara imza attık. Engelli sporcular kapsamında yaptığımız çalışmalar velilerinde ilgisini ekmekte. Bundan dolayı da bu projeler cazip hale geliyor. Bir sürü başarılı olimpiyat şampiyonumuz var engelli olarak. Beytullah Eroğlu gibi sayamadığımız onlarca şampiyonlarımız var. Tabi bu da buna yönelik ilgiyi ister istemez arttırıyor. Engelliler branşı hem çocuklarımızın başarıyı yakalaması hem de yetenek varsa daha çabuk ve daha ulaşılabilir oluyor. O yüzden ailelerin ve çocuklarında bu durum ilgisini çekiyor. Zaten çocuklarda bu sporları yaptıktan sonra bu işten keyif alıyor. Çünkü evde kasvetli bir ortam var, dışarıya çıkamıyor, bir şey yapamıyor ama böyle spor tesislerine geldiklerinde hem mutlu oluyor hem de deşarj oluyorlar, hem de başarıyı yakalamanın mutluluğunu yaşıyorlar” dedi.

HAYATLARINDA OLUMLU BİR DEĞİŞİM OLUYOR”
Aksu, “Mesela Kahramanmaraş’ta çoğu kişi bilir Şahin diye Down Sendromlu bir arkadaşımız var. Down Sendromlu kişilerin ömürleri tıbben olarak en fazla 35 yaş aralığı kadar ama Şahin Ağabeyimiz bizden çok büyük 50 yaşlarında falan çünkü yıllardır sporun içinde, yaptığı bu spordan da keyif alıyor ve severek yapıyor. Zaten bu kişilerin de en büyük ilham duyduğu şey sevgidir. O kişilere sevgiyi verdiğiniz takdirde ister istemez yaşama bakış açısı da olumlu olarak değişiyor. Ailesi olsun, ortamları olsun, hayatı olsun olumlu bir değişim oluyor” ifadelerini kullandı.

İNSANA ODAKLI HİZMET ÜRETİYORUZ”
Down Sendromlu çocukların kurslarda elde ettiği başarıları ileriki zamanlarda kendilerine tekrar olumlu olarak döndüğünü söyleyen Aksu, “Zaten buralarda seçmeler yapılıyor, seçmelerde başarılı olan sporcular takım sporuna alınıyor. Burada çıkan sporcularımız Paralimpik oyunlarına kadar gidebiliyor. İl de başarılı olursa Ulusal müsabakalara katılıyor, ulusalda başarılı olursa uluslararası müsabakalara kadar gidebiliyor. Yani SODES’in amacı, insanı etkiliyor doğrudan. Direk insana odaklı hizmet üretiyorsun. Bizim burada yaptığımız projeler direk insana dokunuş olduğu için geri dönüşte olumlu şeyler var” şeklinde konuştu.

EKSİKLİĞİ GÖRDÜĞÜMÜZ İÇİN BAŞLATMIŞ OLDUK”
Projenin eksikliğini gördükleri için bu projeyi başlattıklarını belirten Aksu, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu proje, Türkiye Cumhuriyetinin Kalkınma Bakanlığı’nın finansında, Kahramanmaraş Valiliğinin koordinesinde gerçekleştiriliyor. Her ilin valiliği çağrıya çıkar projelerin yapılmasıyla alakalı tüm kamu kurum ve kuruluşlar, STK’lar ve vakıflar buralara projeler sunuyor. Bizde bu çağrı döneminde olduğu zaman inceliyoruz, önce nerede eksiğimiz olduğunu belirliyoruz ve eksik olunun yeri göz önüne çıkartıyoruz ve burayla alakalı bir şeyler yapıyoruz açığımızı kapatıyoruz. Bu insanlar dezavantajlı kesim oldukları için mağduriyet yaşıyorlar. Bizde bu vesile ile bu projeyi başlatmış olduk.”

Haber: Hakan Aydın


 


 

Editör: Mahmut Beyaz