Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizesinde gerçekleşen balık üreticileri toplantısına katılarak balıkçılarla sektörün bugünü ve yarınını konuştu. Toplantıda sektörle alakalı sorunlarını da dile getiren balıkçılar, Başkan Güvenç’ten, balıkçılara ve üreticilere gereken desteğin verileceği sözünü aldı. Daha sonra bazı incelemelerde bulunan Başkan Güvenç, “Üzerimize düşenleri yaparak, balıkçılarımızın önünü açacağız” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA 4 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLANMAKTADIR’

Kahramanmaraş’ta 4 binin üzerindeki kişinin balıkçılıktan geçimini sağladığına dikkat çeken ve bunun çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Güvenç, “Bilindiği üzere Kahramanmaraş her ne kadar denize sınırı ve kıyısı olmasa da, barajları ile akarsuları ile bir balık cenneti, balık üretim merkezidir. Çok önemli miktarda balık üretmekteyiz. 40’ın üzerinde işletmemiz var ve yılda 4bin tondan fazla alabalık ve diğer balık türlerini üreten bir iliz. Yıllık 15 bin ton balık işleme fabrikası olan şehiriz ve yurtdışına yıllık 20 milyon dolarlık balık ihraç eden bir vilayetiz. Bu anlamda gerek Kılavuzlu barajında gerek Menzelet barajında ve diğer akarsular da üretimdeki sorunları görüştük. Memnuniyetle gördüm ki her geçen gün gelişmekteyiz” şeklinde konuştu.

BUGÜN 121 BİN 53 TON BALIK İHRAÇ EDEN ÜLKE KONUMUNA GELDİK’

Balık üretimi ve balığın değerlendirilmesi noktasında önemli adım atıldığına vurgu yapan Başkan Güvenç, “balık konusunda Ülke olarak çok önemli adımlar attık. 2002 yılında Türkiye 14 bin 553 ton balık ihraç ederken bugün 2015 yılı sonu itibari ile 121 bin 53 ton balık ihraç eden ülke konumuna gelmişiz. Hayvansal ürünler üretiminde de son 5 yılda balık ve balık ürünleri açık ara ihracat bakımından önde gitmekte. Bunlar güzel şeyler. Burada topladığımız bilgileri ilgili müdür arkadaşlarımızla, Kahramanmaraş’ta değerlendiriyoruz. Ayrıca Ankara’ya, bakanlıklarımıza hangi görevler düşüyor onları gerekli birime ileteceğiz.

BALIKÇILARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ’

Balıkçıların sorunlarıyla ilgili her türlü çözüme yöneleceklerini ifade eden Başkan Güvenç, Balıkçıların önünü açacaklarını söyledi. Güven,”Elektrik, Ruhsat, kiralama ve yol sorunlarını dinledik, bütün bunları değerlendirip balıkçımızın önünü açacağız. Bu sorunları hükümetimize, bakanlığımıza arz edeceğiz. Biz üzerimize düşenleri yapacağız. Ankara’nın çözeceklerini de Ankara’ya ileteceğiz. Sevindirici olan çok profesyonelce alabalık ve diğer balıkları Kahramanmaraş’ta üretmemiz ve bunları işleyip doğrudan yurt dışına ihraç edip girdi sağlamamız ve gelir kazandırmamızdır. Bundan sonra gerekirse 2-3 ayda bir bu konuları sorunları dinleyip değerlendireceğiz ve nereye geldiğimize bakacağız” ifadelerine yer veren Başkan Güvenç, vatandaşları daha çok balık yemeye davet etti.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz