Ulaştırma Çalıştayı'nın ardından Yazı İşleri Müdürümüz Mücahit Dalkara İlçe Belediye Başkanlarıyla Ulaştırma Çalıştayı'nı değerlendirdi. Çalıştay'da kendi ilçeleriyle ilgili projeleri masaya yatıran Başkanlar, genel anlamda Çalıştay'ın olumlu geçtiğini yorumladı.

 

İlk ayağı 2012'de yapılan ve vaat edilen projelerin yüzde 85'lik diliminin gerçekleştiği Çalıştay'ın ardından ikincisi gerçekleşti. Kent adına yapılan projelerin, ulaşım sorunlarının, havalimanının ve hızlı trenin konuşulduğu Ulaştırma Çalıştay'dan İlçe Belediye Başkanları genel anlamda memnun. Çalıştay'ın hemen ardından ve başkanlık makamında yaptığımız röportajla Kahramanmaraş gündemindeki Ulaştırma Çalıştayı'yla ilgili değerlendirmemiz devam ediyor. İlçe adına ve Kahramanmaraş adına çok büyük projeler gerçekleşeceğinin altını çizen Belediye Başkanları çalıştayla ilgili ilk açıklamalarını Manşet Gazetesi'ne yaptı.

 

ONİKİŞUBAT BELEDİYE BAŞKANI: HANEFİ MAHÇİÇEK

 

Meseleye global bir şekilde bakıldığını, Onikişubat'ın da memleketin bir parçası olduğuna işaret eden Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Çalıştay'da sadece Onikişubat ile ilgili değil Kahramanmaraş'ın tümüyle ulaşım sorunlarının masaya yatırıldığını belirtti. Kahramanmaraş'ın sıkıntılı yollarının Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a iletildiğini hatırlatan Mahçiçek, tüm yolların yerinde incelenme imkanının bulunduğunu kaydetti. Kahramanmaraş'ın bu Çalıştayda daha şanslı olduğunu vurgulayan Mahçiçek şöyle dedi:

Bir bakanımız, iç işleri komisyon başkanımız, komisyonlarda görev alan arkadaşlarımız var ve inanıyorum ki bu çalıştaylar Kahramanmaraş'a imkan getirecek. Her zaman söylediğim gibi bir memlekette bir bakan olduğu zaman o memlekete en azından 30 milyarlık kaynaktır.

Kahramanmaraş bunu başardı ve bakanımız var. Bakanımız da memleketi çok iyi tanıyan bir insan kültürel alt yapısı boyutu olan bir insan. Tüm ilçelerde olan eksiklikleri de layıkı ile biliyor.”

 

ILICA YOLU YATIRIM PLANINA ALINDI

 

Ilıca yolunun yatırım planına alınmasının Onikişubat İlçesi için büyük önem taşıdığına işaret eden Mahçiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ödemelerininde mümkün mertebe fazla ve hızlı takip etmemiz gerekir. İkinciside Döngele'de yeni oluşacak kaplıca alanıyla ilgili yoldu ve onunla ilgili yeni bir güzergah belirlenecek. Döngele'yi kıvrımlı yollardan kurtarmamız gerekir. Kaplıcalara kent dışından daha fazla insanların gelmesi için en önemli faktör olan ulaşım sorununu da çözdüğümüz zaman kaplıcalar çok daha iyi çalışacaktır. Dolayısıyla Kahramanmaraş'a daha fazla insan gelecek ve ekonomiye katkı sağlayacaktır. Tüm yollar tamamlandıktan sonra Kahramanmaraş mükemmel bir ivme kazanacaktır. Bir taraftan Güneydoğu hattı verilecek diğer taraftanda Karadeniz'e giden tüm araçlar buradan geçecek. İnanıyorum ki Kahramanmaraş çok iyi mesafeler alacaktır.”

 

PARAMIZ VE PROJEMİZ HAZIR

 

Mevcut havalimanının yapımı bakımından bir problem olmadığını belirten Mahçiçek, “Bizim bakanımızda istiyor ki kalıcı bir yatırım yapalım istiyor. İşin doğrusu da odur ama bu ne kadar sürer havalanının öncelikli olarak etütlenip yer seçimi yapılacak sonra etütten sonra uygun görülürse proje için ihaleye seçilecek. Proje bittikten sonra yatırım için ihaleye çıkılacak. Bu zaman alacak bir süreçtir. Etütten sonra karar verilecek ve bu fazla bir zaman değildir. Paramız ve projemiz hazır etüt yapıldıktan sonrada ihaleye çıkıp projeye başlarız” dedi.

 

GERMENİCİA ORTAYA ÇIKTIĞINDA TURİZM GELİŞİR

 

Yakın zamanda Kültür ve Turizm Çalıştayı'nın yapılacağını söyleyen Mahçiçek, Germenicia Antik Kent'in bu çalıştay'da önemli rol oynayacağını anlattı. Germenicia Antik Kent'in Kahramanmaraş'a çok şeyler katacağının altını çizen Mahçiçek, “İki çeşit turist vardır bir yerli turistimiz onlar daha çok bize ait yerleri görmeye yatkındırlar. Yabancı turistler ise kendine ait birşeyleri görmeye çalışırlar. Kahramanmaraş'ta da dışarıdan gelen turistlerin onlara ait görebilecekleri bir alan Germenicia'dır. Ortaya çıkardığımız zaman Kahramanmaraş turizmi çok daha iyi noktalara gelecektir” açıklamalarında bulundu.

 

PAZARCIK BELEDİYE BAŞKANI: YAKUP HAMDİ BOZDAĞ

 

Kahramanmaraş'ta Çalıştayın olmasının önemine değinen Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, “2012'den beri gelen Bakanımız Mahir Ünal başkanlığında grup başkan vekilliğinden bu yana çalıştaylar oluyor. Şimdi ise Mahir Ünal'ın bakan olması Kahramanmaraş'ın en büyük şanslarından biri. Kendi bakanlığıyla birlikte 20 yıl sonra Kahramanmaraş bakanla buluştu. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya gibi illere baktığımız zaman sanki yarı bakanlar kurulu bir bölgenin içerisinde olduk. Çalıştaylar daha da çok olacaktır. Bir daha ki önümüzde ki kültür çalıştayı arkasından sağlık çalıştayı bu çalıştaylar devam edecek. Bizler genel yöneticiler olarakta bire bir konuşma birebir sorularımızı ve düşüncelerimizi söyleme imkanı buluyoruz. Bunu belki Ankara'da yoğunluk bakımından bulamaya bilirsin. Yerel anlamda Kahramanmaraş'a bu kadar bakanların gelmesi büyük bir fırsat. Bütün arkadaşlarımız bundan dolayı memnun bunlarından daha da aralıklı bir şekilde devam etmesini diliyoruz. Mahir Bey de bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Şuanda Kahramanmaraş'ımızın lokomatif görevini görüyor. Seçimlerde de bu düşüncelerle haraket etti. Bu düşünceler çok kısa zamanda kasım aralık ocak iki ay içerisinde Kahramanmaraş'ta bir çok ulaştırma çalıştayı oldu. Öncelikle bir meseleydi. Karayolları Göksun Kayseri bizim kendi pazarcığın çevre yoluna ihtiyacı vardı. Kendimiz bu fikirlerimizi ilettik. Yazılı olarakta sunmuştuk, sözlü olarakta söyleme imkanı bulduk bundan dolayı mütteşekkürüz. İnşallah Kahramanmaraş için daha güzel günler önümüzde çok yakın diyorum” ifadesini kullandı.

 

EKİNÖZÜ BELEDİYE BAŞKANI: NURSİ ÇELEĞEN

 

Çalıştay'ın ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ise “Çalıştay Kahramanmaraş'ımızın kara hava ve deniz yolları ile ilgili beklentilere çok büyük cevap verecektir” dedi. Çalıştayın olumlu geçtiğine değinen Çeleğen, “Kahramanmaraşımızın ilçelerimizin, her türlü ulaşım sorunu yerinde tespit edildi inşallah çok güzel hizmetler olacak. Grup başkan vekilimiz daha önce Kültür ve Turizm Bakanımız çalıştayda Ekinözü ile ilgili dört tane program gündeme geldi. Ekinözü için bu çalıştayda istediğimizi alabildik. Kahramanmaraş'ta umarım istediğini almıştır” ifadesini kullandı.

 

GÖKSUN BELEDİYE BAŞKANI: HÜSEYİN COŞKUN AYDIN

 

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise “Öncelikle bu tür çalıştıylar geleceğin planlaması anlamında çok önemlidir. İlki 2012 yılında yapılan çalıştay ve devamıda gelecek. Ben kendime adıma söyleyeyim sonuçtan oldukça memnunum. En azından işlerin planlanması yapılıyor. Kahramanmaraş'ta düşünülmeyen işler, genel müdürlük yada bakanlık tarafından düşünülmeyen işler hem partiler tarafından hem brogratlar tarafından hem siyasiler tarafından bakanlığın gündemine getiriliyor, iz yapıyor ondan sonra da inşallah gerçekleşecek. Tüm ülke genelinde bayındırlık çabası, seferberliği var. Bunu takdirle karşılıyoruz ama bunun içinde en büyük payı istiyoruz ki Kahramanmaraş'lı olarak biz alalım. Bu tür çalıştaylar da bunlara vesile oluyor. Her il de Çalıştay da yapılmıyor. İlk önce kamuoyunu tarafından bunun bilinmesini isteriz. Bu bize özel Bir şey. Bakanımızın, milletvekillerimizin gayretiyle gerçekleşen bir Çalıştay. İnşallah yatırımlarınıda alacağız. Oransal olarakta Türkiye ortalamasının karayolu, havayolu anlamında Türkiye ortalamasının üzerine çıkmak üzereyiz. Bir iki puan üzerindeyiz. Bu farkıda biraz daha açmak istiyoruz” diye konuştu. MÜCAHİT DALKARA

Editör: Mahmut Beyaz