Karbonhidrat, protein, yağ gibi makro besin öğeleri vücudun enerji dengesi için önemliyken vitaminler, mineraller gibi mikro besin öğeleri de vücudun metabolik dengesi, hormonal işleyişi , tepkimelerin devam edebilmesi için ve savunma sistemi başta olmak üzere pek çok mekanizmanın sağlıklı işleyişi için kilit rol üstleniyor. Büyüme-gelişmeyi desteklemek, enerji sağlamak, metabolizmayı düzenlemek gibi pek çok fonksiyonu olan bu besin öğelerinin önemi hakkında, gazetemize açıklamalarda bulunan Diyetisyen Muhammet Yıldız, “Beslenme planlamalarında makro besin öğelerinin hesaplamalarına dikkat edilmesinin yanında vücudun mikro ihtiyaçlarının da olduğunun bilincinde olunması bireylerin gerek sağlıklı kilo vermesi için gerekse sağlıklı bir hayat geçirmeleri için oldukça önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

“VÜCUT AĞIRLIĞININ DÜZENLENMESİNDE DE ÖNEMLİ ROLLERİ VARDIR”

Diyetisyen Yıldız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Posa alımını artırmak için, kepekli ekmek, makarna ve diğer tahıl ürünlerinin de kullanılmasına dikkat edilmelidir.  Posalı besinler, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bir çok araştırmayla belirlenen kompleks karbonhidratlardan oldukça zengindir. Karbonhidratların bu grubuna ait olan diyet posası, kabızlık gibi hastalıklara ve hemoroide karşı koruyucu, kan kolesterolünü düşürmeye yardımcıdır. Vücut ağırlığının düzenlenmesinde de önemli rolleri vardır.

“BAZI İSTENMEYEN SONUÇLAR DOĞURABİLECEĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR”

Süt ve süt ürünlerinin de aşırıya kaçılmadan tüketilmesi A, B, D Vitaminleri ve kalsiyum dengesinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Fazlasının kalsiyum taşı oluşturabileceği, demir emilimini olumsuz etkileyeceği gibi bazı istenmeyen sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Mikro besin öğelerinin sağlanması aşamasında, taze sebze ve meyveleri (günde min 300-400 g) tüketilmelidir. Bir çoğumuz bu besinleri yeterli düzeyde tüketmesek de , bu besinler vücudumuzun düzenli çalışması için elzem olan önemli mikro besin öğelerini sağlamaktadır.

“SAĞLIK AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİDİR”

Yine hayvansal kaynaklı besinlerden gelen kaliteli proteinler ve vitaminler özellikle B12, demir, magnezyum ve çinko çocukların gelişimi ve bireylerin yaşamsal faaliyetlerinin devamlılığını sağlayabilmeleri açısından oldukça önemliyken bitkisel proteinlerde bulunan makro ve mikro besin öğelerini yine bu dengenin sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı, bireylerin makro ve mikro besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri, sağlık açısından son derece önemlidir.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz