Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler ve hayata geçirilen uygulamalarda 6 Eylül’den itibaren yeni bir döneme geçilirken, artık aşısızlar için PCR testi hayatın birçok alanında zorunlu hale geldi. Kahramanmaraş’ın aşı risk haritasında mavi renge dönmesi ve aşılamanın yanı sıra getirilen PCR testi zorunluluğu hakkında KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Ateş, konuştu.  Ateş, toplumsal bağışıklık için aşılamada hedefe yaklaştıklarını söyledi.

“BEKLEDİĞİMİZ TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK DÜZEYİNE ULAŞTIK”
Ateş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ın aşı risk kategorisinde maviye dönmesi hepimizi sevindirdi. Biliyorsunuz Türkiye’de çok büyük bir aşılama kampanyası oluşturuldu. Bu bağlamda katılımda oldukça yüksek. İnsanlar kendi sağlığını, sevdiklerinin sağlığını korumak için aşılama kampanyasına katıldılar. Kahramanmaraş’ta aşılama oranlarında istenilen hedef yakalandı sonunda bizde Mavi iller arasında yer aldık Artık beklediğimiz toplumsal bağışıklık düzeyine ulaştık. Bu hem Kahramanmaraşlılar için hem de sağlık çalışanları için sevindirici bir durum.

“AŞI NOKTALARI MAVİYE DÖNMEMİZDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI”
Türkiye genelinde aşıya ulaşımda çok bir sıkıntı yoktu yoksa herkes randevusunu alıp istediği sağlık merkezinde aşısını yaptırabiliyordu. Kahramanmaraş’ta pandeminin başından beri aşıya ulaşımda ve yapılmasında sıkıntı yaşanmadı. Ama görünürlüğü artırabilmek, aşıya olan farkındalığı artırabilmek açısından birden fazla merkezde aşı noktaları oluşturuldu. Maviye dönmemizde bununda etkisinin olduğunu düşünüyorum. Diğer bir nedeni ise toplumsal olarak hastalığın ciddiyetini kavramamız ve aşının güvenirliği tereddütlerin ortadan kalkması

“PCR ZORUNLULUĞUNUN GETİRİLMESİNİ DOĞRU BULUYORUM”
Aşı olmak bireyin kendi tercihi. Ama insanlar kendi özgürlük ve haklarını kullanırken diğer bireylerin haklarını ve özgürlüklerine zarar vermemeli kısıtlamamalı. Aşısız kişilerin kendisinin negatif olduğunu gösterebilmesi lazım ki kalabalık ortamlara katılabilsin. Kendi hakkını korurken diğerlerinin hakkının engellememesi ve sağlıklarının tehlikeye atılmaması gerekir. PCR zorunluluğunun getirilmesini doğru buluyorum. Avrupa ülkelerine baktığımızda onlarda da aynı uygulamalar olduğunu görüyoruz.

“BU KIŞ VAKA TABLOSUNUN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Bu kış vaka tablosunun biraz daha iyi olacağını düşünüyorum. Muhakkak varyantlara bağlı olarak değişecektir ama aşı oranlarının yüksek olması bizim belirli bir seviyeyi yakalamamız, toplum içerisinde virüsün dolaşma hızını ve hastalık atak hızını azaltacaktır. Aşılarda da zamanla antikor seviyesi azalabileceğinden iki doz aşı olanların mutlaka 3’üncü doz aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Eğer bunu yapabilirsek vaka sayıları geçen kışa göre az olacaktır. Kaldı ki şu an itibari ile gördüğümüz üzere aşılarını tam yaptırmış   bireylerde hastalığın daha hafif seyrettiğini hastana yatış ve oranlarının ve ölüm oranlarının çok düşük olduğunu görüyoruz ”

Peki, aşı olmayanlar için PCR testi hangi alanlarda zorunlu tutuldu? İşte testin zorunlu tutulduğu alanlar şu şekilde;

ÇALIŞMA HAYATI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 81 ile bu hafta içinde genelge gönderdi. Buna göre, koronavirüs aşısı olmayan işçilerden iş yeri ya da işveren tarafından 6 Eylül itibariyle zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları istenebilecek. Bakanlık, işverenlerin, koronavirüs aşısı olmamış işçileri bilgilendirmesini istedi ve işverenlere, aşı olmamış işçilerden haftada bir kez PCR testi isteme yetkisi tanıdı. Bakanlık yazısında, işverenlerin, işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında tüm işçilerini bilgilendirmekle yükümlü oldukları vurgulandı. İşverenlerin koronavirüs aşısı tamamlanmamış işçilerini yazılı olarak ayrıca bilgilendirmesi istendi. Bilgilendirme sonrasında da aşı olmayan işçilere, kesin korona tanısı konması durumunun iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçlarının anlatılması da yazıda yer aldı. PCR testi isteyecek işyeri ve işverenlerin, test sonuçlarını gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutacağı da hatırlatıldı.

SEYAHAT
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Bu çerçevede seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

EĞİTİM
İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine yeni eğitim öğretim yılı öncesinde PCR testi genelgesi gönderdi. 6 Eylül pazartesi itibariyle aşısı tamamlanmamış veya hastalığı geçirmemiş öğrencilerle temas eden aşı olmamış eğitim personeli, kantin çalışanları, servis şoförleri ve rehber personelinden de PCR testi istenecek. Aşı olmamış öğretmen ve okul personelinin haftada 2 kez PCR testi görülecek. PCR sonuçları okul idaresi tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak. Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşılı olmaları, tam doz aşılarını tamamlamış olmaları öneriliyor.

KÜLTÜR SANAT
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirildi.  Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz