Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Semih Yancar, 2017 yılı içerisinde Kamu Hastaneleri Birliği’nin yatırımları ve faaliyetleri hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Kurum olarak öncelikli amaçlarının vatandaşa eşit, ulaşılabilir, adaletli hizmet vermek olduğunu söyleyen Yancar, ilçe devlet hastanelerinde ki yatırımları anlattı. 2016 yılı itibariyle Göksun Devlet Hastanesini taşıdıklarını ve 75 yataklı tescilini aldıklarını ifade eden Yancar, uzman hekim desteği ile Göksun’da artık daha verimli bir hastanenin olacağını kaydetti. 2017’de ki ilk hedeflerinin Elbistan Devlet Hastanesi’nin taşınması olduğunu belirten Yancar, burayı da 14 Mart’ta hizmete açacaklarının müjdesini verdi. Ayrıca Yancar, tüm bu gelişmelerin yanında yeni yatırımların da olduğunu vurguladı. Mevcut hizmet atamaları sonrası hastanelerde personel sayısıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Yancar, Sağlık Bakanlığı tarafından personelle ilgili atama desteğinin verilemeye başlandığını belirtti. Yatırımların yanı sıra Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği olarak akılcı ilaç konusunda vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yancar, hastaları gereksiz antibiyotikten önlemeyi amaçladıklarının altını çizdi. Kanser taraması ile ilgili de bilgiler veren Yancar, Sadece Necip Fazıl Şehir Hastanesinde her ay ortalama ilk kez kanser tanısı konulan kişi sayısının 60 olduğunu kaydederek, bunun çok yüksek bir rakam olduğuna dikkat çekti. Yancar, bu taramalarda ki en büyük gayelerinin erken teşhis ve erken tedavi olduğunu söyledi.

HASTA BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ’
Hizmet verme konusunda hastanın hastaneden beklentilerinin değiştiğine vurgu yapan Yancar, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Günlük kemoterapi sayımız 30’un üstünde. Radyoterapi’de de 12’nci hastaya bakmaya başladık. Bizim burada ki asıl amacımız vatandaşa eşit, ulaşılabilir, adaletli hizmet vermek ve memnun bir şekilde hastanemizden ayrılmasını sağlamaktır. Tabii hastaneden hasta beklentileri değişti. Hastanın doğru doktora ulaşması memnuniyet sebebiyken şimdi fiziki mekân düzenlemeleri vatandaş için önemli oldu. Bu ay içerisinde Kadın Doğum Hastanemizde ki refakatçi misafirhanemizde yatak sayımız 8 daha da arttı. Orası anne ve gebe oteli olarak kullandığımız bir alandır. Orada ki asıl amacımız ise anne ve bebeklerin bir arada olmasını sağlayıp, anneleri rahat ettirmeyi sağlamaktır.”

2017’DE Kİ İLK HEDEFİMİZ ELBİSTAN DEVLET HASTANEMİZİN TAŞINMASI’
“2017’de ki ilk hedefimiz Elbistan Devlet Hastanemizin taşınmasıdır” diyen Yancar, şöyle konuştu:” 2016 itibariyle Göksun Devlet Hastanemizi taşıdık ve 75 yataklı tescilini aldık. Normalde 50 yataklı bir hastane olarak yapılmıştı. Ama oranın yatak kapasitesini arttırarak ocak ayı itibariyle 75 yataklı tescili alındı. Artık uzman hekim desteğiyle oranın daha verimli çalışmasını sağlayacağız. Hastanemiz çok güzel oldu ve tamamen nitelikli hale geldi. 2017’de ki ilk hedefimiz Elbistan Devlet Hastanemizin taşınmasıdır. Bunun için Elbistan’da ciddi bir çalışma var. Hastane malzemelerinin yüzde 90’nının teslimatı yapıldı ve alındı. Şu an firmanın geçici kabulünü bekliyoruz. Geçici kabul olduktan sonra muhtemelen 14 Mart’ta hizmete açmayı planlıyoruz. Bu arada Türkoğlu Devlet Hastanemizde de yatırımlarımız devam ediyor. Orada inşaatımız çok hızlı ilerliyor. Onu da inşallah yaz ayları içerisinde taşıyacağız. Yeni yatırımlarımız da var. Yatırım planımıza giren yeni yerler var. Afşin Devlet Hastanemizde güzel bir gelişme oldu. Normalde Afşin de 50 yataklı bir hastane düşünürken Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 150 yataklı hastane olarak geçti. Bunun da yine bu yıl içerisinde temeli atılacak. Tabii bunlar hep proje aşamasında. Elbistan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’miz de yine yatırım planımızdadır. Pazarcık 125 yataklı devlet hastanemiz yatırım planında. 2017 yılı içerisinde ilçelerimizde 3 tesisin açılışını yaptık ve 5 tesisinde temelini atmış olacağız. Tabii bu Kahramanmaraş sağlığının daha üst bir noktaya gelmesini sağlayacak. Çünkü tamamı nitelikli yataklardan oluşan, bekleme alanları olan, her türlü hekimin olduğu ve her türlü birimin olduğu hastanelerimiz olacak.”

YENİ AÇILAN HASTANELERİMİZ DE BAKANLIĞIMIZIN BİR DESTEĞİ OLACAK
Yancar, “Uzman hekim kolay yetişmiyor. Bir de mevcut hizmet ataması sonrası hastanelerimiz de personelle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Malum Doğu’da çok ciddi bir hekim sıkıntısı vardı. Bakanlığımızda mecburen Doğu ağırlıklı bir atama yaptı. Ama yavaş yavaş ilimize de bakanlığımız tarafından atama desteği verilmeye başlandı. Özellikle yeni açılan hastanelerimiz de bakanlığımızın bir desteği olacak. Merkezde çok belirgin bir hekim sıkıntımız yok ama psikiyatri, cildiye gibi birkaç branşta sıkıntılarımız var. Daha önceden memlekette 5-6 yılda bir tane beyin cerrahı vardı ama şimdi 10 tane var. Bunun yanında yine şu anda sadece kardiyolog sayımız 16 kişi. Bunlar az bir rakam değil” dedi.

10 REÇETENİN 5’İNDE ANTİBİYOTİK YAZILIYORDU’
Halk Sağlığı, Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri olarak vatandaşı gereksiz antibiyotik kullanmamaları konusunda uyardıklarını belirten Yancar, önceden 10 reçetenin 5’inde antibiyotiğin yazıldığına dikkat çekti. Yancar, “Tabii şu anda kış aylarında olduğumuz için vatandaşların genelde şikâyeti üst solunum yolları enfeksiyonu ama bizde rutin yaptığımız işlemlerde devam ediyor. Yani açık kalp ameliyatları, anjiyolar gibi birçok kişi rutininde devam ediyor. Ancak Ocak ayı itibariyle az öncede dediğim gibi en çok şikâyet üst solunum yolları enfeksiyonundan. Bu durumda da akılcı ilaçlarla alakalı da bir hassasiyet var. Bununla ilgili hem Halk Sağlığı Müdürlüğü hem Sağlık Müdürlüğümüzün ve bizim ortak yürüttüğümüz bir çalışma var. Biz hastalarımızı gereksiz antibiyotikten önlemeyi amaçlıyoruz. Burada ki asıl sıkıntımız şudur; normalde üst solunum yollarının yüzde 90’ına yakın sebebi viral enfeksiyonlardır. Yüz enfeksiyonun 85’i viral olmasına rağmen eski alışkanlıklar, vatandaşın beklentisi gibi durumlar sebebiyle çok ciddi bir antibiyotik yazım sebebi vardı. Yani 10 reçetenin 5’inde antibiyotik yazılıyordu. Hâlbuki viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin hiçbir faydası yok. Tam tersi atibiyotik kullanmaya bağlı kişilerde bazı yan etkiler görülebiliyor” şeklinde konuştu.

HIZLI ANTİJEN TESTİ!
Sağlık Bakanlığı’nın hızlı antijen testi diye bir uygulama başlattığını ve bu sayede gereksiz antibiyotiklerin önüne geçeceklerini söyleyen Yancar, “Bakanlığımız hızlı antijen testi diye bir testi tüm Türkiye’ye dağıttı. Üst solunum yolu enfeksiyonu olduğumuzda boğazınızdan alınan bir örnek ile 5 dakika içerisinde sizin bakteriyel enfeksiyon mu viral enfeksiyon mu olduğunuz anlaşılabiliyor. Bu da gereksiz antibiyotik oranlarını düşürecek. Şu anda bizim yaptığımız testlerde de bakteriyel düşünülen hastalarda bile oranlar sadece yüzde 15 çıkıyor. Vatandaşlarımız hekimlerden hızlı antijen testini istesinler. Bu konuda biraz bilinçlenmeliyiz” diye konuştu.

SAĞLIK OKUR-YAZARLIĞI
Sağlık okur-yazarlığının önemine vurgu yapan Yancar, şunları dedi: “Sağlık okur-yazarlığı aslında okuma yazma gibi bir şey değil. Bizim için yeni bir tabir ama dünyada bu bilinen bir şeydir. Sağlık okur yazarlığı doğru hastanın doğru hekime doğru zamanda doğru ilaçla tedavi edilmesi sürecidir. Kanser arttı. Kanser neden arttı? Birçok etkiden dolayı arttı. Yeme içme düzgün alışkanlıklarımızın olmaması, yanlış ilaçlar gibi birçok şey tetikliyor. Hastalığımızı iyi bilememiz gerekir.”

KANSER TARAMASI
Kanserde erken teşhisin yaşamı uzatacağına dikkat çeken Yancar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş’ta şu anda her türlü kanserin ön tanısı konulabilecek tüm tetkikler hastanelerimizde yapılmaktadır. Burada ki asıl önemli konu insanların dönem dönem bazı testleri yaptırması gerekiyor. Mesela bayanlara yaptığımız rahim ağzı kanser taraması testi 5 yılda bir yapılmalıdır. Bu tür tetkiklerin yapılması hem erken tanıyı getirtecek hem kanser olsanız dahi erken teşhis olduğunda yaşam süresi uzayacak. Necip Fazıl Şehir Hastanemizde her ay ortalama ilk kez kanser tanısı konulan kişi sayısı 60 kişidir. Bu yüksek bir oran. Buradaki gayemizde erken teşhis edersek, erken tedavi edebiliriz.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz