Özel gereksinimli bireylere yönelik büyük bir hassasiyetle hayata geçirdiği çalışmalarla adından söz ettiren Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında anlamlı bir protokol imzalayarak özel gereksinimli çocukların sportif eğitimi konusunda önemli bir adım attı. İmzalanan protokolle birlikte toplumdaki down sendromlu çocukların ve diğer özel gereksinimli çocukların sportif faaliyetlerle sosyal hayata uyumun ve kişisel gelişimlerine  katkı sağlanması hedefleniyor. Hamidiye-Bekir Topçuoğlu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde faaliyet gösteren Down Kafe’de düzenlenen protokol törenine Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, Onikişubat Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Kadir Gemci, Kahramanmaraş Down Sendromu Çocukları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Zeynep Nur Mahçiçek Yerhan ile antrenörler katıldı.  Protokol töreninde konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, özel gereksinimli bireylerin her zaman yanlarında olduklarını ve onların sosyal hayata adapte olabilmeleri için bir çok projeye imza attıklarını söyledi.

OLDUKÇA ANLAMLI BİR PROTOKOL

Onikişubat Belediyesi olarak yapacakları otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkeziyle birlikte toplamda 3 tane özel gereksinimli çocuklara okul kazandırmış olacaklarını ifade eden Mahçiçek, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile imzalanan protokolün oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Başkan Mahçiçek, “Özel gereksinimli gençlerimizin sportif anlamda da gelişimlerini sağlamak amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzle anlamlı bir protokol imzalıyoruz. Bizler özel gereksinimli bireylerimizin ve ailemizin her zaman yanındayız. Onikişubat Belediyesi gerçekten de fiziki çalışmalarının çok ötesinde eğitim faaliyetlerine öncelik veriyor. Öğrencilerimiz için daha önce yurduyla beraber 7 tane okul yaptık. 7 tane havuz yaptık. 7 tane kütüphaneleriyle beraber kültür evi yaptık. Engelli çocuklarımız için mükemmel bir eğitim merkezi yaptık. Onu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne verdik. Hepsini biz çalıştıramıyoruz. Şimdi otizmli çocuklarımız için yeni bir projemiz daha var. Onun yerini hazırladık. Yakın bir zamanda ihaleye çıkıp yapacağız.  Bir taraftan engelliler, bir taraftan down sendromlular, bir taraftan da otizmli çocuklarımız için, toplamda üç tane rehabilitasyon merkezimiz olacak. Onikişubat Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ımızın bu alandaki eksikliğini böylelikle gidermiş olacağız. Bugün de özel gereksinimli gençlerimizin sportif anlamda da gelişimlerini sağlamak amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzle anlamlı bir protokol imzaladık. İl Müdürümüz Cemil Boz’a desteklerinden ve ilgisinden ötürü teşekkür ediyorum. Bizler özel gereksinimli bireylerimizin ve ailemizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.

ÖZEL ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YAPTIĞIMIZ HİZMETLER BİZİM İÇİN İBADET GİBİDİR

Hamidiye-Bekir Topçuoğlu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yapılış sürecinden bahseden Mahçiçek, özel gereksinimli çocuklar için yapılan hizmetleri ibadet gibi gördüklerini belirtti. Mahçiçek, “Bu eğitim merkezini yaparken, eski milletvekilimiz Ali Topçuoğlu aradı. Bir yakınının sağlık ocağı yapmak istediğini söyledi. Yer gösterip, gösteremeyeceğimizi sordu. Ben de o kişiyi bize yönlendirmesini istedim. Bizim başka bir projemiz var dedim. 15 dakika sonra Alper Topçuoğlu bey bizi aradı. “Sağlık ocağı kolay, bizim daha özel bir projemiz var” dedim. “Bize projeyi gönderin, bakalım” dedi. Gönderdik, bir süre sonra bizi aradı ve bu projeye yapacağını söyledi. Hayırseverlerimiz sağ olsun. Bu tarz eğitim merkezlerine önem veriyor. Bu tarz özel çocuklarımız için yaptığımız hizmetler bizim için ibadet gibidir. Bu çocuklara bakmak kolay değil. Bu çocuklara ufak bir katkı çok değerlidir. Bu çocukların gelişimi için, eğitimi için hep beraber gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ALANDA İŞBİRLİĞİ OLMUŞ OLDU

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz ise, kendileri için önemli bir iş birliği olduğunu söyledi. Boz, şunları kaydetti: “Öncelikle down sendromlu bireylerimiz için çok anlamlı çalışmalar yapan Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyorum. Buradaki iş birliğimiz çok anlamlı. Özel gençlerimize ve çocuklarımıza spor noktasında destek olacağız. Bizim uzman antrenörlerimizle birlikte bir iş birliği protokolü yaptık. Bu iş birliğini sadece burayı kapsayan değil, genel olarak bütün alanlarda iş birliğine çevirmiş olduk. Hassaten bu iş birliğine özveriden dolayı Başkanımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Burası için bütün antrenör arkadaşlarımızın desteğini seferber ettik. Kendi kurumum bünyesindeki antrenör arkadaşlara şöyle bir talimat verdim; “ Her biriniz bir tane engelli bireye dokunun, ilminizin zekatı olsun. O çocuktaki gelişimi ve değişimi görünce bu işi zevkle yapacaksınız.” dedim. Antrenör arkadaşlarımızda sözümüzü yerde bırakmadılar. Hem buraya geliyorlar. Hem de bu tarz başka kurumlara gidiyorlar. Şu anda bizim otizmli bisiklet süren sporcularımız var. Yüzme, atletizm, jimnastik bütün sporlarda özel çocuklarımız var. O çocuklardaki hazzı gördüğümüzde bizde mutlu oluyoruz. Aileler, mutlu oluyor. Toplumun her kesimi mutlu oluyor. Başkanımız, güzel bir niyetle buraya proje çiziyor. Yapacak bütçe bir şekilde ortaya çıkıyor. Niyetin hayırlı olmasının nedeniyle bu şekilde güzel projeler ve onların maliyetleri ortaya çıkıyor. Bu işbirliği protokolü inşallah örnek olur ve diğer ilçelerimize de bunu yayarız. Bizler için çok önemli bir alanda işbirliği olmuş oldu. Bizim antrenörlerimizin bireysel olarak bütün engelli çocuklarımıza yönelik çalışmaları var. Kurumsal birlikteliğimizde bir örnek teşkil edecektir.”

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN SPORUN VE SANATIN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ

Özel gereksinimli bireyler için spor ve sanatın önemli olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Down Sendromu Çocukları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Zeynep Nur Mahçiçek Yerhan ise “Onikişubat Belediyemiz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ve Özel Hamidiye-Bekir Topçuoğlu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi arasında özel gereksinimli bireylerimizin spor yaşamını daha profesyonel noktalara taşımak adına güzel bir protokol imzalandı. Bu protokol hem spor branşlarını daha geniş çerçevelerde çocuklarımıza sunabilmek hem de ileri düzeyde profesyonel çalışmalar yapmalarını sağlamak adınaydı. Hakikaten özel gereksinimli çocuklar için sporun ve sanatın önemi tartışılmaz. Bunlar, onların gelecek planında çok önemli unsurlar. Onları gelecekte belki milli sporcu belki de Avrupa ve dünya şampiyonları olarak göreceğiz. Bunu diliyor ve umuyoruz. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Mahmut Beyaz