MMO Toplantısı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri,  asansör firması temsilcilerine, yapı denetim firması yetkililerine ve oda üyelerine Ürün Güvenliği, Yerli Üretim ve Asansör konuları hakkında sunum yaptı. Oldukça verimli geçen seminerde konuşan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürvekili Mehmet Uzun, “Avrupa müktesebatı çerçevesinde 21 tane bizim devletimizin müktesebatı var. Bizim bakanlığımızın ukdesinde 19 tane müktesebatı var. Bu 19 müktesebatın içerisinde 1 tanesi de ürün güvenliğidir. Ürün güvenliği dediğimiz zaman özellikle sanayi ürünleri ve 1500 civarında ürün var. Bu 1500 ürünü gruplara böldüğümüz zaman asansörler, basınçlı kaplar, elektrikli malzemeler bu gruplardan bir tanesidir. Biz her yıl bakanlık olarak bu 1500 tane malların denetimini yapmak kolay bir şey değil. 1500 tane ürünün içerisinden yıllık 250 civarında bir ürünü seçiyoruz. Buda toplumda yaygın olan, kullanımda olan öncelikli olan ürünleri seçip tüm bakanlık nezdinde 850 tane denetçiyle bu ürünlerin denetimini yapıyoruz.  Bu değişebiliyor her yıl bir program çerçevesinde yapıyoruz” dedi.

“ÜRÜNLERİ NEDEN DENETLİYORUZ?”
Uzun, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verildi: “Ürünleri neden denetliyoruz? Birincisi ürünlerin teknik düzenlemesine uygun olmasını sağlamaktır. Yani standardında, kalitesine uygun olarak üretilmesini sağlamaktır. 2’incisi insanların kullandığı ürünlerin can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Yani vatandaş kullandığı ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilmelidir.  3’üncüsü haksız rekabeti önlemektir. Yani merdiven altı dediğimiz tabirle kalitesiz ürünü piyasaya sürerek kaliteli ürün üreten insanlarla haksız rekabete götürmemektir. Özellikle Çin’den gelen ürünler var. Bu dışarıdan gelen ürünleri de engellemek suretiyle bu haksız rekabetin önüne geçmektir. 4’üncüsü marka üretmektir. Yani siz ülkeniz olarak marka üretmezseniz sıradan mal üretirsiniz ve katma değeri olmayan, çok getirisi olmayan ürünler olur. Mesela tekstil üretiminde Türkiye’nin yüzde 35’ini Kahramanmaraş karşılıyor. Dokumada yüzde 11, Örgüde yüzde 12, Metal eşya kapsamında yüzde 60’ını bizim şehrimiz üretiyor. Ama markaya geldiğimiz zaman bizim markamızı burada üretiliyor konfeksiyon ürünleri Avrupa’da malları vuruyorlar markayı satıyorlar. Onun içinde biz markamızı geliştirmeliyiz.

“ÜRETİM GEREKLİ”
5’incisi yerli ürünlerin gelişimini sağlamaktır. Orta ve ileri teknoloji ürünleri ihalelerinde yüzde 15 indirim var. Bu ürünler ihaleye girdiği zaman yerli ürün olarak kullanılırsa bunların yüzde 15 avantaj bedeli var. Yani bu ürünleri geliştirmek hatta bunu daha da çoğaltmayı düşünüyoruz. Maliye bakanlığıyla görüşmelerimiz var. Bu ürünlerin tamamına yakınını orta ve ileri teknoloji değil de diğer ürünlerinden bu avantajdan faydalanmasını sağlamak için görüşüyoruz. Yerli ürün olmadığı zaman cari açığın nelere mal olduğunu ve bir döviz yükseldiği zaman ülkemizin son durumlarda gördüğümüz gibi ne kadar yerli üretimin gerekli olduğu sağlanıyor.

“PROBLEMLERİN ORTADAN KALKMASINI SAĞLIYORUZ”
Ürün güvenliği haftası nedeniyle sizlerle belli zamanlarda toplantı yapıyoruz. Bu toplantılarla birlikte yerli üretim ve asansör ağırlıklı konularda gelişen mevzuatlar, yeni uygulamalarla ilgili ve uygulama esnasında çıkan sorunları tartışmak üzere bu toplantıları yapıyoruz. Ben bu toplantıların çok faydalı olduğuna inanıyorum. Biz bu toplantıların başlangıcını yaptığımızda çok çok sorunların olduğunu gördük. Yani siz ne kadar güzel kanun çıkarırsanız çıkarın, ne kadar güzel yönetmelik çıkarırsanız çıkarın ama bunun avantajları veya dezavantajları aksaklıkları sahada uygulama neticesinde ortaya çıkıyor. Biz ilk yaptığımız toplantıda o zaman sorunlar nedir diye getirdiğimiz zaman 22 tane sorun çıkmıştı. Bu 22 sorunun çözümü nedir diye sorduğumuzda alınan çözümlerle birlikte sorun ve çözümleri diğer il müdürlüklerine hatta bakanlığımıza bunu göndererek dedik ki sorunlarımız var bunların düzeltilmesi lazımdır. Daha sonra yapılan yönetmelik değişikliğinde bakanlığımız 22 tane sorunun tamamını yönetmeliğe koyulmuş ve çözüldü. Ondan sonraki toplantılarda yönetmelikte olan aksaklıklar belediye ve makine mühendisleriyle ilgili toplantı yaptık. Orada da sorunlar giderildi. Çünkü yönetmelik ve kanun dediğimiz şeyleri okuduğumuz zaman bir kişi farklı diğer kişi farklı anlayabilir. Bu farklı yorumları ortadan kaldırmak anlayış birliğini sağlamak noktasında arkadaşlarla bir araya gelerek uygulamada doğan aksaklıkları da göz önüne alarak bunları değerlendiriyoruz. Bu problemlerin ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Ürün güvenliği haftası nedeniyle okullarda bilinç gelişmesi açısından ürün güvenliği nedir? Güvenli ürün nedir? Konularında okullarda toplantılar yapıyoruz. Gücümüz yettiğince bunları anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah bu toplantılarımızda faydalı olur.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz