Özellikle son 3-4 aydan bu yana sürekli yükselen, istikrarsız ve tavan fiyatlarıyla adeta vatandaşın cebini yakan, bu nedenle de başta Ankara, İstanbul gibi büyükşehirler olmak üzere birçok yerde tanzim satış noktaları kurduran yaş meyve-sebzede fiyatlar normale dönmeye başladı. Türkiye’nin uzunca bir süredir ana gündem konusu olan ve zaman zaman yüksek kilogram fiyatları nedeniyle vatandaşları yakındıran yaş meyve-sebze fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, “Geçen günlerde bazı bölgelerde yağmur, bazı bölgelerde tolu yağdı. Özellikle açık serada yetişen ürünleri mahvetti.  Ne olacağı belirsiz, Allah'tan gelen bir tufandır. Bunu kabul etmemiz lazım. Fakat ümit ediyorum ki Mayıs ayından sonraki dönemlerde her şey normale dönecek” ifadelerini kullandı.

“HEDEF OLARAK HEP BİZİ ALDILAR”
Yüksek fiyatla ilgili hedef tahtasına hep kendilerini gösterdiklerine dikkat çeken Orhan, “Bu yıl doğal afetler oldu, yağışlar hala devam etmekte. Yani bu tür şeyler kanunla falan çözülecek işler değil. Bunlar arz, talebe göre değişir. Arz, talebe göre fiyat dengesi artar veya düşer. Bu sene herkesin de bildiği gibi havada çok güneş yüzü görmedik. Dolayısıyla ürün az, fiyatlar yüksek çıkıyor. Hal esnafı olarak zaman zaman bizim satışlarımız yüzde75 düştü, çok sıkıntılar çektik. Bu seferde hedef olarak hep bizi aldılar. Sebze ve meyve üzerinde çok konuşuldu. Fakat bunlar kanunlarla falan çözülecek şeyler değil. Havaların ısınmasıyla yani mayıs ayının ortasında her şey normale döner” şeklinde konuştu.

“TAZE SOĞAN VE PATATESİMİZ ARTIK YETİŞTİ”
Taze soğan ve patatesin yetiştiği bilgisini veren Orhan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Nisan ayında olmamıza rağmen kış mevsimi yaşıyoruz. Havaların soğuk geçmesi nedeniyle hala yeni ürünler çıkmadı. Badem çıktı, erik çıkıyor, yenidünya çıkıyor, tarla malları çıkıyor. Bu ülkemiz için geçici bir süreçtir. İnşallah bundan sonrada böyle bir şey yaşamayız. Geçen günlerde bazı bölgelerde yağmur, bazı bölgelerde tolu yağdı. Özellikle açık serada yetişen ürünleri mahvetti.  Ne olacağı belirsiz, Allah'tan gelen bir tufandır. Bunu kabul etmemiz lazım. Fakat ümit ediyorum ki Mayıs ayından sonraki dönemlerde her şey normale dönecek ve bizim fazla çıkan ürünlerimizle bu sene tam olarak rakam veremiyorum ama Türkiye genelinde 200 bin ton kadar da patates konusunda ihracat yapılması bekleniyor.  Soğan, patates konusunda da havaların yağışlı olması sebebiyle tarlalara girilmiyor. Fakat taze soğan ve patatesimiz artık yetişti. Karabağ soğanı dediğimiz soğanlarımız toplandı, torbaya konuldu ve piyasaya sunuldu. Yani şu anda piyasası 5TL'den açıldı fakat bu artık gün geçtikçe hızlı bir şekilde düşüşe geçer.”

“TEK ÇÖZÜM ÜRETİM VE DENETİMDİR”
Fiyat artışlarının çözümü olarak üretim ve denetimi gösteren Orhan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Fiyatların artmasındaki sebep olarak öncelikle bizi kullandılar. Mesela hal esnafı olarak gerçekten çok sıkıntı çekiyoruz. 2010'da hal yasası çıkmıştı. Bir türlü düzen tutmadı. Dediler ki; "tarladan sofraya gelecek. "Ama bu bizim için bir fayda getirmedi, zincir marketlerin işine yaradı. Zincir marketler gidip toptan malı aldılar, hem de stok yaptılar bu sefer bize yansıdı. 2010'daki yasaya göre tarladan sofraya gelmesi lazımken adam kendi atını kendisi oynatıyor. Bir fiyata alıyor istediği fiyata satıyor. Yani bunun tek çözümü üretim ve denetimdir. Ülkemizde üretim ve denetim olduğu sürece hiçbir problem olmayacaktır.”  HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz