Mehmet Akif Orçan Sanat Durağında Ressam Nurullah Aydın İle Yansımalar ve lirik duygular üzerine söyleşi.

Bu haftaki konuğumuz yaklaşık 8 yıl önce güzel sanatlar semineriyle başlayan bir tanışmamız üzerine yakın takip ettiğim Ressamlardan Nurullah Aydın hocamla sanat durağındayız. Türk resminde genç kuşaklar içinde ıslak yansımalar üzerindeki renk oynamaları ilgi çekiyor.
M. Akif Orçan -Bize resim tutkunuzdaki başlangıç noktanız nerden geldi? Bahseder misin ?
Nurullah Aydın:Resim tutkum 6. Sınıfta ortaya çıkmaya başladı. Resim derslerine karşı ilgim gittikçe artmaya başladı. Resme ilgimin artmasında ve ortaya çıkmasında resim derslerinin ve güzel resim yapan yetenekli arkadaşlarımın çok etkisi oldu.
M. Akif Orçan -Resimlerinizde yansımalar ve lirik duygular hakim.Sizi besleyen bu kaynağın içeriğini okuyucularımız için anlatır mısınız ?
Nurullah Aydın: Her sanatçı gibi resimlerimde yansıttığım renklerin, fırça darbelerinin, ışığın , yansımanın kısacası tüm kompozisyonun kaynağında yaşanmış hikayelerimin, anlatılamayan duyguların, düşlerin, içinde yaşadığım şehir İzmir 'in yansımaları var.
M. Akif Orçan -Dünden bugüne Nurullah AYDIN resimlerinde değişen bir üslup var mıdır?
Nurullah Aydın:Resimlerimde kesinlikle üslup değişiklikleri oldu. Üslubun değişmemesi için sanatçının değişmemesi aynı kalması lazım. Sanatın kendi içinde sübjektif objektif, geleneksel kuralları olsa da, içinde yaşadığımız dünyada sürekli sosyal, ekonomik ve toplumsal açıdan bir sürü değişim yaşanmaktadır. Sanatın sanatçının bu değişimlerden etkilenmesi, fikirlerinin değişmesi, üslubunun yaklaşımının değişmesi en doğal şey olsa gerek.
M. Akif Orçan -Günümüz coğrafyasında sanat,sanatçı ve eseri sizce nasıl algılanıyor.
Nurullah Aydın: Bu algı kimin gözünden ve nerden baktığına göre değişmektedir. Günümüz sanatı yani Avrupa sanatı, Avrupa’dan alınmış ve bu alıntı Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde Avrupa ya gönderilen ve batı tarzında sanat eğitimi alan paşalarla olmuş, sonrasında ise yine Avrupa’ya devlet tarafından gönderilen bazı sanatçılarla ülkemize girmiştir ancak tepeden girmiştir. Batı tarzında sanatın halka inmesi ulaşması halen daha tam gerçekleşememiştir. Bunda birkaç önemli etken var. Tabiî ki en önemlisi eğitimdir. Sanatın belli bir zümreye kadar inip halka tam yayılamaması hem sanata hem de sanatçıya olan bakışın kısır kalmasına neden olmuştur. İyi bir sanat eğitimi alan eğitimli insanlar ile sanat eğitimi almayan eğitimli insanların bile sanata bakış açısı çok farklı olabilmektedir.
 
M. Akif Orçan -Sanat yarışmalarında ödülleriniz var mı? Bunun bir sanatçıya katkısı nedir ?
Nurullah Aydın:Ben Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunuyum. Erzurum da düzenlenen Uluslararası Kar Heykel Festivaline iki kez katıldım. Bu yarışmadan iki mansiyon ödülüm bulunmaktadır. Herhangi bir alanda bir yarışmaya katılıp ödül almak tabii ki insanı çok motive etmekte özgüvenini artırmakta ve daha sonra yapacağı çalışmalara ışık tutmaktadır.
M. Akif Orçan-Bir sanatçının sanat dünyasında taşıyacağı imajı,kimliği,eseri ve evrenselliği ve duruşu arasındaki paralellik var mıdır? Olmalı mıdır.? Bu süreci nasıl değerlendirilmelidir.
Nurullah Aydın:Bir sanatçının sanat dünyasındaki imajı kimliği , ortaya koymuş olduğu eserleri ile yakından bir ilişki vardır. Ortaya konulan eserler ile sanatçının kimliği arasında bazen tezat durumlar olsa da genelde bir paralellik söz konusudur. Sanatçının eserlerinin, ortaya koyduğu kimliğinin sanat dünyasındaki imajıyla örtüşmesi olması gereken bir durumdur. Bu duruma Henry Matisse ve Salvador Dali gibi usta sanatçıların imajları ile eserleri arasındaki bağı örnek gösterebiliriz.
M. Akif Orçan -Atölyenizde nasıl bir gün geçiriyorsunuz?
Nurullah Aydın:Biri özel bir de okuldaki Atölyem olmak üzere iki çalışma alanım bulunmakta. Okuldaki atölyem de geçirdiğim zaman süresince Bir yandan ders saati içerisinde öğrencilerle çalışarak paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorum. Bir yandan da oluşan her boşlukta tuvalimi başına geçip ortaya çıkacak yeni çalışmanın heyecanını yaşıyorum. Okul ortamında öğrencilerle bir resmin bir haftalık ya da bir aylık serüvenini paylaşmak benim için çok zevkli. Dersten ve resimden arta kalan sürede ise vazgeçilmezim çay içmek. Özel Atölyem de ise ağırlıklı olarak öğrencilerle desen çalışmaları yapmaktayım. Tabii ki bu çalışmalar üniversite sınavlarına yönelik oluyor.
 
M. Akif Orçan -Sanatçı kimliğinizin yanı sıra eğitimci yönünüzde güçlü.Yön Sanat Merkezinde atölye kursları veriyorsunuz.Genç yeteneklere ne tavsiyeleriniz olur ?
Nurullah Aydın:Klasik olacak ama tabiki önce doğru,sonra çok çalışmalarını öneriyorum. Atölyemde sürekli gözümün önünde duran bir söz var. "Bir şeyleri kazanmak için bazı şeyleri kaybedebilirsin. Unutma! Kaybedince değil vazgeçince yenilirsin" (atölye öğrencileriyle 3 boyutlu duvar resmi çalışması)
 
 
M. Akif Orçan -Sanat serüveninizde sizi çok mutlu eden veya yaşayamadığınız, pişmanlık duyduğunuz bir şey var mı ?
Nurullah Aydın: Pişmanlıklarım katılamadığım resim sergileri ve yarışmalar olmuştur. Mutluluğum ise açtığım resim sergileri katıldığım sanat fuarları oldu.
M. Akif Orçan -Her insanın birtakım kırmızı çizgileri vardır.Deli oluyorum dediğiniz biz kızgınlığınız var mı ? Bu kızgınlıkla baş edebiliyor musun? Edemiyorsan, neden ?
Nurullah Aydın: Ben karşılaştığım olumsuz durumlarda her zaman hırs yapıp durumu lehime çevirmeyi mücadelenin sonunda başardım demeyi çok seviyorum. O nedenle deli oluyorum diyebileceğim bir durum pek oluşmuyor. Umarım olmaz da.
M. Akif Orçan -Günümüz çağdaş sanattın içerisinde bir çok özel veya devlet resim yarışmalarının içersinde suluboya pek görülmüyor.(İzmir Suluboya Ressamlar Derneğini Hariç) bunu nasıl algılamayız.?
Nurullah Aydın: Suluboya resim yapmayı çok seviyorum hatta son iki kişisel sergi mi suluboya üzerine açtım. Ne yazık yarışmalarda fotoğraf, baskı, yağlı boya, seramik,heykel gibi kategoriler varken suluboya ya kategori olarak ya sunulmuyor yada sunulsa da diğer tekniklerin yanında şansı az görüldüğü için çok tercih edilmiyor. Bu durumun değişmesi zor görünüyor. Daha fazla teknik olanak ve avantaj sunan yağlıboya tekniği, yarışmalarda boy göstermeye ve klasik gücünü korumaya devam edecek.
M. Akif Orçan -Şuan gerçekleştirmek istediğiniz bir sergi- projeleriniz nelerdir?
Nurullah Aydın: Bir projem var. Bununla ilgili çalışmalarımı sürdürüyorum. Çalışmalarım yetişirse 2017’de güzel bir yağlıboya sergisini kişisel olarak İzmir de açmayı planlıyorum. Bunun haricinde bazı karma sergi organizasyonlarına çalışmalar hazırlıyorum.
M. Akif Orçan: İzmir’in sanata özelliklede sizinde resminize kattığı bir şeyler var mı ?
Nurullah Aydın:İzmir çok güzel bir şehir. Sanata ve sanatçıya ilham veren bir dokusu var. Benim resimlerimde İzmir' in ıslak caddelerini konu alıyor. Şehrin melankolisini resimlerime yansıtmaya çalışıyorum. Bunun için ıslak İzmir akşamları en sevdiğim anlar oluyor.
M. Akif Orçan -Kahramanmaraş’ı gezdiniz ? K.Maraş’ın zihninizde nasıl bir imajı var mı ?
Nurullah Aydın: Kahramanmaraş gezme özlemi duyduğum hayran olduğum yurdumun istiklal madalyası olan tek şehri. Çok değerli sanatçılar ve insanlar yetiştiren, dondurması ile dünya markası olmuş güzel şehir. Bu güzel şehri ve güzel insanlarını, sanatçı dostlarımı en kısa sürede görmek en büyük dileğim.
Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz